Športni turizem: priložnosti so tudi na Primorskem

V znanem termalnem kompleksu v Čatežu ob Savi so pred dnevi odprli novo igrišče. Letošnje poletje na pripravah pričakujejo 15 moštev. Tako kot v Dolomitih iščejo sinergije z drugimi oblikami turizma.

V Čatežu so v bližini termalne riviere pred dnevi odprli 
sodobno nogometno igrišče.
V Čatežu so v bližini termalne riviere pred dnevi odprli sodobno nogometno igrišče.  

ČATEŽ > V drugi polovici junija so svojo bazo za priprave na novo sezono v Posavju imeli nogometaši beograjske Crvene zvezde ter članska in mladinska ekipa ukrajinskega prvoligaša Karpaty iz Lvova. V tamkajšnjem termalnem kompleksu so številni športniki že preizkusili zmogljivosti. Pred kratkim se je tam mudila košarkaška B reprezentanca, Čatež pa je vrsto let gostil tudi hrvaško nogometno izbrano vrsto. V bližnjih Brežicah sta na voljo atletski in nogometni stadion z odlično igralno površino, številne pripravljalne tekme pa v tem času gosti tudi stadion Matije Gubca v Krškem.

Na dan srečanja med Crveno zvezdo in Karpatyjem smo pri delu ujeli odgovornega za pripravo igrišča: “Zaradi vseh stroškov se nam reklamiranje pripravljalnih tekem ne splača, čeprav gostimo klube, ki bi zlahka napolnili naš objekt. Igrišče v Krškem mora biti vedno vrhunsko pripravljeno, saj ekipe to zahtevajo.” Stadion Matije Gubca, bolj znan po dirkah v spidveju, premore 1400 pokritih sedišč in bo letos premierno gostil tudi tekme prve SNL. Krško se je namreč prvič prebilo med elito, ta stadion pa bo že 39. na katerem bodo tekme najboljšega domačega nogometnega prvenstva.

Potrebam vrhunskih ekip so se prilagodili tudi v samem termalnem kompleksu. Pred dnevi so tam odprli povsem novo travnato igrišče, tako da so svoj položaj v športnem turizmu le še okrepili. Posebnost igrišča predstavlja uporaba vrelcev, zaradi česar bo na razpolago vse leto. “Poleg zdravstvenega in družinskega turizma razvijamo tudi športni turizem,” je ob odprtju povedal Jure Pezdirc, direktor prodaje pri Termah Čatež. Dejal je, da letos na pripravah pričakujejo 15 moštev. S tem vidijo tudi priložnost za promocijo družinskega turizma. V Beogradu so podpisali novo sponzorsko pogodbo s Crveno zvezdo. Njena vrednost je četrt milijona evrov, beograjski nogometaši pa bodo v Posavju trenirali še vsaj naslednji dve poletji. Prihodnjo sezono bo organiziran nogometni kamp tega kluba, gostili pa bodo tudi mlajše selekcije. Sponzorstva tujih klubov s strani slovenskih podjetij so redka. Tako je na primer Gorenje pred desetletjem in več sponzoriralo nogometaše francoske Nice, novogoriško turistično podjetje Avrigo pa je že nekaj let partner Udineseja.

Za svoje pripravljalne baze so v preteklosti tuje ekipe uporabljale predvsem različne kraje v Prekmurju ter kompleks na Rogli. NK Rijeka je že nekajkrat zapovrstjo gostovala v Kranjski Gori. Medtem je Primorska športni turizem z vrhunskimi klubi doživela bolj poredko, čeprav bi z naravnimi danostmi tudi v naših krajih lahko uredili primerne vadbene centre. Posočje ima možnosti za razvoj športnega turizma v poletnih mesecih, Istra in Goriška pa v zimskih. Največja težava je primerna infrastruktura, od vrhunskih nastanitvenih zmogljivosti do brezhibnih terenov za igro. Vse to zahteva investicije, ki se lahko povrnejo na dolgi rok. Pri tem veliko vlogo igrajo tudi sinergije z ostalimi oblikami turizma. Gostovanje ugledne ekipe z veliko navijaško bazo bi ob ustrezni promociji posledično pritegnilo tudi običajne goste.

Več kot deset italijanskih prvoligašev se bo v juliju mudilo na pripravah v Dolomitih. Inter bo treniral v Brunicu pod znanim smučiščem Kronplatz. Prav tam je svoje priprave pred odhodom na SP v Južno Afriko 2010 opravila tudi slovenska reyprezentanca. Zaradi tega je milanski klub sklenil tudi sponzorsko pogodbo s turistično zvezo pokrajine Trentino. Oglašujejo jo na stadionu ter na spletni strani. Lazio bo bližje meji, saj bo dva tedna preživel v Auronzu. V Trentinu bodo letos gostili celo grške in palestinske klube. Münchenski Bayern je nedolgo tega gostoval v kraju Riva del Garda ob Gardskem jezeru, Fiorentina bo priprave na nove zmage opravila v Moeni v dolini Fassa. Prav ta napis je nekaj časa krasil celo prsno stran njihovih dresov.

Primeri iz Dolomitov ter Čateža kažejo na celovit pristop turističnih ponudnikov do športnega turizma in vrhunskih klubov. Zgledno sodelovanje lahko poteka samo z roko v roki.

PETER MARAŽ


Najbolj brano