Spomladi bitke za Berlin

Favoriti v skupinskem delu lige prvakov so v veliki večini upravičili svoje vloge. Pogojno presenečenje predstavlja le slovo Liverpoola, ki bo spomladi igral v evropski ligi. Žreb obeh tekmovanj bo v ponedeljek.

Med štirimi nemškimi predstavniki v osmini finala lige prvakov bo tudi Schalke (v svetlih dresih), ki je v sredo ugnal Mariborčane. Foto: Nebojsa Tejic
Med štirimi nemškimi predstavniki v osmini finala lige prvakov bo tudi Schalke (v svetlih dresih), ki je v sredo ugnal Mariborčane. Foto: Nebojsa Tejic

NOVA GORICA > Bayern, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen in Schalke s prebojem v osmino finala lige prvakov (LP) nadaljujejo sijajen niz nemškega nogometa v letu 2014 z reprezentančnim naslovom svetovnega prvaka kot vrhuncem. Nemški uspehi niso naključni, gre za nadaljevanje lanskega trenda, ko sta Bayern in Borussia igrala finale LP. Berlin kot prizorišče sklepnega dejanja evropske klubske sezone 6. junija predstavlja še dodaten izziv za nemške klube, ki bodo v osmini finala lige prvakov prispevali četrtino udeležencev.

Pred žrebom osmine finala bodo v prvem bobnu: Atletico, Real Madrid, Monaco, Borussia Dortmund, Bayern, Barcelona, Chelsea, Porto; 2. boben: Juventus, Basel, Bayer, Arsenal, Manchester City, PSG, Schalke, Šahtar. Prve tekme osmine finala bodo 17., 18., 25. in 26. februarja, povratne pa 10., 11., 17. in 18. marca.

Do konca lahko glede na razmerje sil sicer realno pride le Bayern, kakšno stopničko pa utegne preskočiti tudi Borussia. Za Bayer iz Leverkusna in Schalke, ki je zasedel drugo mesto v mariborski skupini G, pa je uspeh že preboj v osmino finala. Španci so sicer izgubili enega predstavnika (Athletic Bilbao) po skupinskem delu, a imajo najmočnejše adute v izločilnih bojih - vključno z obema letošnjima finalistoma madridskim Realom in Atleticom. Prvo mesto v svoji skupini je osvojila tudi Barcelona, kar pomeni, da bo imel španski trojček v osmini finala vsaj na papirju lažje tekmece - ekipe, ki so osvojile drugo mesto v svojih skupinah.

Angleži imajo v osmini finala prav tako tri klube, a gredo v izločilne boje oziroma lov na lovoriko s precej manj tehtnimi argumenti kot Španci. Le Chelsea je namreč v mariborski skupini osvojil prvo mesto. Manchester City, ki v LP še nikdar ni prestopil praga osmine finala, in Arsenal bi za spomladanski uvod lahko spet naletela na španske prvokategornike ali pa Bayern iz bobna nosilcev. S Chelseajem se v osmini finala zavoljo nacionalnega ključa pač ne more pomeriti. Italijani, ki so že v kvalifikacijah LP izgubili tretjega predstavnika Napoli, so v skupinskem delu ostali še brez Rome. V izločilne boje se je z osvojitvijo drugega mesta v skupini prebil le Juventus, ki pa bi ga lahko za preboj v četrtfinale čakala že previsoka ovira. V osmini finala bi lahko naletel na Bayern, Chelsea, Real, Barcelono, ne pa tudi na Atletico, s katerim sta merila moči v skupini.

Med najbolj nezaželenimi tekmeci v drugem bobnu je Paris Saint-Germain. Med najbolj zaželene pa sodi Basel, ki sicer ni novinec v eliti. Švicarji so jo pred leti že zagodli Manchester Unitedu, tokrat so jo drugemu angleškemu klubu Liverpoolu, ki je v pretekli sezoni za las ostal brez domačega naslova. Po odhodu Luisa Suareza in nadomestnih okrepitvah, ki (še) niso upravičile tega naziva, pa se je spet znašel tam, kjer je bil praviloma v zadnjih letih: v sivem povprečju angleške Premier League in na obrobju evropske scene. ALEŠ SORTA


Najbolj brano