Spomladanski juriš do obstanka

Tolminska nogometna jesen je ponudila več obrazov, od kislega začetka do privlačnega nadaljevanja, v katerem bi lahko iztržili več od 14 točk in predzadnjega mesta v drugi ligi.

Tolminci (v svetlejših dresih) so jeseni dosegli tri zmage, edino 
v gosteh so zabeležili na primorskem derbiju v Ankaranu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tolminci (v svetlejših dresih) so jeseni dosegli tri zmage, edino v gosteh so zabeležili na primorskem derbiju v Ankaranu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

TOLMIN > Občutne spremembe v igralskem kadru, ki so ga dopolnjevali še med sezono, so napovedovale, da bo članska ekipa TKK Tolmin le stežka ponovila lansko jesen, ko je kot novinec kar nekaj časa krojila vrh druge lige in jesenski del končala na tretjem mestu. V uvodnih sedmih krogih letošnjega prvenstva so zbrali le dve točki, po petem porazu doma proti Veržeju pa je odstopil dolgoletni trener David Kanalec, ki je bil na tolminski klopi nepretrgoma osem sezon. Zanimivo je, da so Tolminci tudi jesenski del zaključili s porazom proti Veržeju na povratni tekmi, a medtem se je na igrišču in ob njem marsikaj spremenilo.

Tolminsko krmilo je prevzel Borut Jermol, ki je na igrišču izbral napadalnejšo postavitev. Goli so sicer prišli, a za rezultatski zasuk so morali tolminski privrženci še potrpeti. Po dveh porazih, ki so jih prikovali na rep razpredelnice, so prvo zmago dočakali šele v desetem krogu. Dotlej pa se je razlika do osmega mesta, ki zagotavlja obstanek, dvignila že na zaskrbljujočih deset točk. Vzkliki veselja v slačilnici, ko so 10. oktobra na Brajdi ugnali Aluminij, so bili zato razumljivi. Trenerski štab je tudi dobil potrdilo, da je na pravi poti, ki je sicer tvegana, a prinaša nujno potrebne gole in zmage.

TKK Tolmin v številkah:
> 29 golov so prejeli jeseni.
> 25 zadetkov so dosegli na 16 tekmah.
> 14 točk so osvojili v jesenskem delu, lani 25 v 15 dvobojih.
> 7 golov, največ v tolminski ekipi, je jeseni dosegel Dejan Sokanović.
> 2 točki so zbrali v prvih 9. krogih, lani 16.

Tolminci so se iz moštva, ki težko zabija gole, prelevili v eno najučinkovitejših ekip lige, kar potrjujejo tudi številke. Po osmih tekmah so imeli na svojem računu le šest golov, na sledečih osmih dvobojih pa so jih zabili 19. Napadalna usmeritev seveda terja svoj davek v obrambi. Tolminci so neredko drago plačali svoje in sodniške napake, pri čemer niso znali brzdati čustev. Zato ne čudi, da na lestvici športnega obnašanja druge lige zasedajo zadnje mesto. Prejeli so osem rdečih in 43 rumenih kartonov. Posledično so posamezniki prebili precej časa na seznamu kaznovanih, zasedba pa je bila le izjemoma popolna.

Bolj optimističen je kljub devetemu mestu pogled na lestvico, kjer so se približali ekipam, ki so v sredini. Pot do obstanka pa bo vendarle zahtevna. Pomlad bo namreč tekmovalno krajša. Drugoligaši bodo odigrali le še enajst krogov, kar pomeni, da bo ob veliki izenačenosti prvenstva manj možnosti za popravni izpit. Tega se zavedajo tudi v tolminskem taboru, kjer bodo v zimskem premoru poskušali aktivirati notranje rezerve in pri tem tudi osvežiti ekipo. Že za spomladanski uvod 12. marca jih namreč čaka pomemben domač obračun s sosedi na lestvici, ekipo Zarice, ki Tolmincem na odrešilnem osmem mestu beži za tri točke.

“Ne bomo se odrekli svojemu vodilu, napadalnemu pristopu in dinamičnim predstavam, ki niso ostali neopaženi. Rezultat je pomemben, a razvoj igralcev še bolj. Napredek med prvenstvom je bil viden, žal smo zaradi lahkomiselnega pristopa zatajili na zadnji tekmi. Tega si spomladi ne smemo več privoščiti. Prav tako se moramo otresti pretirane živčnosti, ki so ji botrovale tudi sodniške napake, a se z njimi ne smemo obremenjevati. Osredotočeni moramo biti nase in na našo igro, ki je lahko še hitrejša,” je pojasnil Jermol.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano