Spet z veseljem na letalnico

Za razliko od tekem svetovnega pokala, kjer ob bratih Prevc v ozadju ni tekmovalca s konstantnimi skoki, so poleti očitno prebudili Jurija Tepeša in veterana Roberta Kranjca.

Robert Kranjec Foto: STA
Robert Kranjec Foto: STA

KULM - BAD MITTERNDORF >Zahtevna disciplina je načeloma primernejša tekmovalcem s kilometrino. Jurij Tepeš jih bo kmalu štel 27, Robert Kranjec, kralj poletov in edini Slovenec z naslovom svetovnega prvaka, pa junija že 35. Starejši od njega je le še Noriaki Kasai, vendar je Japonec že kot po tradiciji zadnji skok izpustil.

Kranjec je bil včeraj sproščen kot že dolgo ne. Nekoliko je bentil le, ker ga je doletela vloga nosilca slovenske zastave na uradni otvoritvi svetovnega prvenstva, ki jo je obeležil nastop razvpite avstrijske evrovizijske zmagovalke Conchite Wurst. “Lepo so mi podtaknili,” je godrnjal Kranjčan, medtem ko je Peter Prevc z nasmeškom navrgel: “Odločili smo demokratično.” Že iz tega je zaznati dobro voljo v ekipi, kar je tudi eden - morda ključnih - tvorcev uspeha v športu, ki sicer ni kolektiven, so pa tekmovalci nekaj mesecev skupaj. “Meni kvalifikacije ne pomenijo veliko. Saj bi lahko skočil v telemark, ampak ni bilo potrebe. Kljub temu, da sem se v tretjem skoku mučil, v zraku me je zaviralo, sem poletel 207 metrov daleč. To mi daje dodatno sproščenost in motiv, če s slabim skokom poletim tako daleč. Letalnica je boljša kot lani, smučina je ledena, organizatorji so se potrudili in pokazali ambicioznost,” je dejal Kranjec, ki je na poletih testiral smučarske kombinezone, in potrdil, da so bili treningi v Planici po vrnitvi iz Willingena, kjer je zaradi težav z okovjem skoraj padel, odlična izbira. “Ja, planiški trening je bil fantastičen, Najpomembneje je varno leteti in uživati.”

Avstrijski skakalec Lukas Müller, ki je na Kulmu v sredo padel na hrbet med testnimi skoki, ko je pristal pri 120 metrih, je utrpel težje poškodbe hrbtenice. Operirali so ga v bolnišnici v Gradcu. “Operacija je generalno gledano uspela, njegovo stanje je stabilno,” je včeraj povedal avstrijski reprezentančni zdravnik Jürgen Barthofer, ki pa ni izključil možnih “nevroloških zapletov.“ Z drugimi besedami pomeni, da bi nesrečni mladenič lahko ostal hrom od pasu navzdol.

S poleti se forma vrača tudi najhitrejšemu dirkaču med skakalci Juriju Tepešu, ki mu poleti stopnjujejo formo. “Pomembno bo na tekmi, to je le generalka. Peter nam je dal toliko vetra, da je potrebno premisliti, kako se lotiti letalnice. Sam ne čutim večjih sprememb na letalnici. Veter me ne moti, če so dobre razmere. Dobro, nekatere je mogoče strah, mene ni, pa čeprav sem tudi že pošteno padel na letalnici. Velikanka ni za vsakega tekmovalca, posebej ne za tiste, ki na največjih napravah trenirajo le občasno. Do letalnice moraš imeti spoštovanje, bati se je ne smeš.” Kakšen motiv je za sotekmovalce Peter Prevc? “Peter leti daleč s katerimkoli vetrom. To pa je največji možen izziv.” RM


Najbolj brano