Spet italijanski pridih

Kje so časi, ko so bili primorski nogometni obračuni še vredni besede derbi. Sploh letos to zelo sramežljivo uporabljamo, ko pa sta obe moštvi uvrščeni v spodnjem delu prvenstvene lestvice in se vsaj ena bori za obstanek.

V primorskih obračunih letošnje sezone so imeli bistveno več 
uspeha Koprčani (v belih dresih).  Foto: Leo Caharija
V primorskih obračunih letošnje sezone so imeli bistveno več uspeha Koprčani (v belih dresih).  Foto: Leo Caharija

KOPER, NOVA GORICA > Zadnji letošnji obračun med Luko Koper in Gorico bo drevi ob 20. uri. Glede na razmere v Novi Gorici je upati, da ne bo zares zadnji za naslednjih nekaj let.

Novogoričani so letos za Koprčane zelo dobra stranka. Na vseh treh prvenstvenih tekmah so rumeno-modri slavili z golom razlike, še najbolj boleč udarec so belo-modrim zadali v četrtfinalu pokala, kjer so na povratni tekmi uprizorili skoraj neverjeten preobrat.

Ko je bilo pričakovati, da bodo Novogoričani ubranili vodstvo s 3:1, so nato kanarčki doma po podaljšku obrnili izid z zmago 4:1. To in uspehi z Gorico so v bistvu tudi največji rezultatski dosežek Alena Šćulca na koprski klopi.

Najbolj pestro je sicer bilo, ko sta glavni vlogi imela oba trenerja, Rodolfo Vanoli in Luigi Apolloni, ki sta si imela veliko povedati in očitati, čeprav sta bila uradno v dobrih odnosih. Vanoli se je vrnil, toda na goriški klopi je zdaj Cesare Beggi, ki je prevzel trenersko štafeto.

Pred Novogoričani in Koprčani je že šesti obračun v letošnji sezoni. Zanimivo je, da bo zadnjega - tako kot prvega - obeležil italijanski trenerski dvoboj. Tu pa se skupne točke tudi končajo. Beggi prisega na precej bolj igriv pristop od svojega predhodnika kakor tudi od kolega na koprski klopi, kar utegne biti za drevišnjo tekmo na Bonifiki celo dobro. Letošnje prvenstvene predstave namreč niso ponudile veliko užitkov. Igra je bila precej raztrgana, Koprčani pa so uveljavili svoje primerjalne prednosti.

Včeraj so v ND Gorica oddali dopolnjeno vlogo za tekmovalno licenco. Odgovor Nogometne zveze Slovenije pričakujejo še v tem tednu oziroma v začetku prihodnjega. Obeti so optimistični. V prvi polovici maja naj bi sledila skupščina kluba in izvolitev novega vodstva.

Kako bo drevi? “Zmaga proti Krki nas navdaja z optimizmom, da lahko tudi v Kopru pokažemo dobro predstavo in ob tem iztržimo pozitiven izid. Za nas, italijanske trenerje, medsebojna soočenja vselej predstavljajo določen izziv. Z Vanolijem se sicer ne poznava, zato pa sem se dodobra seznanil s koprskimi moštvenimi potenciali na prvem spomladanskem obračunu v Novi Gorici. Imajo igralce, ki lahko povzročijo precej preglavic tekmecu v protinapadih. Mi bomo na vsak način vztrajali s svojo igro,” je pojasnil goriški trener. Morda se obeta tudi kakšna osvežitev v prvi postavi. Na tekmi s Krko jih je nekaj že bilo. Gotovo pa v ekipi ne bo kaznovanega Alexandra Caputa, ki mora odslužiti še dve tekmi prepovedi igranja.

Letošnje medsebojne tekme v prvenstvu - 3. krog - Gorica : Luka Koper 0:1 (0:1; Lotrič), 12. krog - Luka Koper : Gorica 1:0 (1:0; Guberac), 22. krog - Gorica : Luka Koper 1:2 (1:2; Taider; Enow (ag), Črnigoj.

Koprčani so na praznični dan opravili lažji trening, včeraj pa popoldanskega. Zaradi težav s poškodbami in zgoščenega ritma tekem so iz tekme v tekmo spremembe v prvi postavi in tako bo tudi danes ob 20. uri. Proti vrtnicam je skoraj vedno strelsko razpoložen Mita Lotrič: “Ritem tekem je naporen, nekaj igralcev se je sicer lahko ta čas odpočilo. Kot vse tekme z Gorico bo tudi ta zelo verjetno živčna, tudi njim gre za rezultat. V zadnjem času smo pridobili precej samozavesti, posebej v obrambi, kjer smo bili prej med najslabšimi v ligi. Počutim se dobro in pričakujem, da bom na igrišču od prve minute.”

ROK MAVER, ALEŠ SORTA


Najbolj brano