Spet bodo zrasli

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarski klub Sovič, ki je eden najstarejših športnih društev na Postojnskem. Na pobudo Romana Dekleve je bil ustanovljen davnega leta 1952, ko še ni imel svojega balinišča. Svoje prve uradne tekme je igral na preostalih mestnih igriščih, največ pa na balinišču BK Železničarja.

Ena najstarejših fotografij iz klubske zgodovine, skrajno 
desno je Roman Dekleva, pobudnik za ustanovitev kluba.
Ena najstarejših fotografij iz klubske zgodovine, skrajno desno je Roman Dekleva, pobudnik za ustanovitev kluba. 

POSTOJNA > V začetku šestdesetih let je padla pobuda za gradnjo lastnega balinišča, kar se je kasneje z veliko pomočjo delavcev takratnega Kovinskega podjetja LIV tudi zgodilo. V njihovi neposredni bližini, skorajda v samem središču mesta, ob nekdanjem Kurivu, in na zdajšnjem mestu, kjer delno stoji objekt Primorke, je zraslo tekmovalno dvostezno in enostezno balinišče za trening. Kasneje so zgradili še klubski prostor z obveznim bifejem, postavili razsvetljavo in objekt je bil nato dolgo najbolj obiskana in z vsemi mogočimi zgodbami prežeta lokacija v Postojni. Mnogokrat, ko so meščani že počivali, so krogle na Soviču še plesale ...

Sedanji predsednik BK Sovič Jerko Čehovin se živo spominja tistih časov: “Obdobje našega kluba lahko mirno razdelimo v dve obdobji, morebiti se obeta še tretje. Po ustanovitvi se je pričel tako organizacijski kot tekmovalni vzpon, ki je vrhunec dosegel v osemdesetih in devetdesetih letih, ko je bil BK Sovič eden najuspešnejših v takratni državi, v novi Sloveniji pa leta 1995, ko se je uvrstil v našo najkvalitetnejšo ligo. Zatem je sledil padec, saj smo izgubili atraktivno lokacijo in ostali brez lastnega balinišča, kar je tudi pomenilo zaton tega kluba predvsem v tekmovalnem smislu, saj so igralci odšli drugam. Občina Postojna nam je v devetdesetih letih ponudila tri nove lokacije za gradnjo novega balinišča, ki pa niso bile primerne, predvsem zaradi oddaljenosti od mesta. Morda pa se bodo razmere na bolje obrnile z novim županom.”

Predolg bi bil seznam igralcev in reprezentantov, ki so ponesli ime Soviča (gre za hrib nad Postojno) po bivši državi, pa tudi na Hrvaško in v Italijo, kjer so redno nastopali na različnih tekmovanjih in turnirjih. V začetku Pavel Milavec, Alojz Sajevec, Andrej Ogrizek, Alojz Čehovin, Dušan Vidrih …, nato zlata generacija Jože Požar, Sergej Ferjančič, Slavko Rebec, Metod Abrahamsberg, Janko Srebotnjak, Bojan Podboj, Milan Kragelj, Mate Gavran (op. p. najboljši balinar med zdravniki), kasneje Franko Blažič, Miran Grmek, Dejan Koren, Robert Gorjanc, Boris Borovina, Aleš Klančar, tudi zdajšnji predsednik uprave Postojnske jame Marijan Batagelj je metal za Sovič in bil celo mladinski reprezentant bivše države. Najbolj znano ime postojnskega balinanja pa je prav gotovo Jože Požar, najboljši balinar nekdanje države in nosilec številnih državnih naslovov in tudi medalj s svetovnih prvenstev. Bil je tudi izbran za športnika Primorske (1985), kasneje je kariero nadaljeval v dresu Skale iz Sežane, kjer je bil skupaj s pokojnim Darkom Guštinom udeležen pri številnih uspehih slovenskega balinanja. Jože je aktiven tudi danes, ko nastopa za Logatec v drugi slovenski ligi - zahod. Trenutno stanje v klubu nam je predsednik Jerko Čehovin, za NK Postojno je igral tudi nogomet, še pred meseci pa poslanec v DZ, opisal takole: “Čas mojega predsednikovanja se kot bivšemu podjetniku po skoraj dveh desetletjih nekako izteka. Bil sem sponzor kluba, tudi Gradbeništvo Brko je pripomoglo, da klub ni zamrl, vendar novih donatorjev ni na obzorju. Cilj je, da klub ohranimo tudi s pomočjo občine in da nekako pridemo do lastnega objekta. Sedaj nastopamo v medobčinski ligi OBZ Postojna in v Zimski balinarski ligi, ki se igra v postojnski balinarski dvorani, ter se udeležujemo različnih turnirjev od Ljubljane do slovenske Istre. Uspehi tokrat niso v ospredju, čeprav smo že tudi zmagali v bližnjih Hraščah. Pomembnejša sta športni duh in druženje. Tudi sami vsako leto septembra izpeljemo Romanov memorial, v spomin na ustanovitelja kluba. Upam le, da bodo Adam Dekanj, Mitja Jenček, Branko Ilić, Danilo Šantelj, Franjo Sajevec, Dušan Lekšan, Darko Zorc, Jože Možina, Dušan Jurca, tudi sam včasih primem za krogle, in ostali še naprej zvesti klubu z dolgo in uspešno zgodovino.”

Izbor naj balinarskega društva na Primorskem je vse bliže razpletu. Predstavitve društev, ki ste jih pravočasno predlagali bralci Primorskih novic, se bodo iztekle do konca tedna, ko bo vse do sobote tudi še odprto glasovanje. Po doslej prispelih glasovnicah in telefonskih klicih je v igri za končno zmago in spoštljivih tisoč evrov nagrade še vsaj deset klubov. Zelo majhne razlike, ki jih je mogoče hitro nadomestiti, ločijo naslednje klube oziroma društva: Hrast Kobjeglava, Cesta Ajdovščina, Košana, Goriška brda, Tabor Dolga Poljana, Postojna, Antena Portorož, Skala Sežana, Modri val Koper in Brinj Povir.

BRANE FATUR


Najbolj brano