• Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić
    Anja Osterman (levo) in Špela Ponomarenko Janić

Špeli dve odličji, Anji eno

ponedeljek, 17. julij 2017, 06:00

EP v Plovdivu je prineslo nov uspeh primorskemu in slovenskemu sprintu na mirnih vodah. Špela Ponomarenko Janić je obogatila svojo zbirko medalj s posamičnim bronom na 200 metrov in srebrom na 500 metrov v dvojcu z Anjo Osterman.

PLOVDIV > Da lahko na novo sestavljena primorska naveza seže visoko, je nakazala že prva tekma svetovnega pokala v Szegedu, kjer sta kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman osvojili tretje mesto. V Plovdivu sta kajakašici, ki vadita pod taktirko Stjepana Janića, potrdili, da sta na pravi poti. Hitrejša je bila le dvojica Franziska Weber-Tina Dietze. Nemki sta olimpijski prvakinji na tej razdalji iz leta 2012 ter olimpijski podprvakinji iz Ria de Janeira. Tretje mesto sta si priveslali Poljakinji Anna Pulawska in Beata Mikolajczyk.

“Zelo sem zadovoljna, še posebej zato, ker je to šele najina druga tekma. Drugič sva se povzpeli na zmagovalne stopničke, tokrat še eno mesto više. Odlično sva se ujeli, v zaključnih zavesljajih pa nama je le malo zmanjkalo do zlate medalje. Do svetovnega prvenstva je še pet tednov, imava pa še dovolj prostora za napredovanje. Pričakovali sva, da se bova dobro odrezali, a srebrna medalja je vendarle poseben dosežek ,” je povedalaAnja Osterman, ki jo je dopolnilaŠpela Ponomarenko Janić.

“To je imeniten uspeh. Veliko posadk vesla skupaj že več let, midve sva začeli šele letos. Posadka ima velik potencial. Če bova napredovali tako kot napredujeva v enojcu, bo dvojec še hitrejši. Prvi dan smo tekmovali pri 40 stopinjah, danes ne vem, ali je ob dežju sploh bilo 15 stopinj Celzija. Na začetku sva imeli nekaj vetra v prsi, ampak se je umirilo. Videli sva čoln blizu naju, to sta bili Nemki, z njima sva se borili. Drugih nisva niti videli, na koncu pa osvojili drugo mesto,” je povedala Ponomarenko Janićeva.

Le uro po podelitvi odličij najboljšim kajakašicam v dvojcih na 500 metrov je Špelo Ponomarenko Janić čakal še nastop v finalu A na 200 metrov. Tudi tu je veslala hitro in z 38 stotinkami sekunde zaostanka za vodilno osvojila tretje mesto in bronasto kolajno. Zmagala je Madžarka Dora Lucz, druga pa je bila Danka Emma Jorgensen. ”Težko rečem, da sem pričakovala tak razplet, vedela pa sem, da sem dobro pripravljena. Ko sem na treningih najprej veslala v dvojcu na 500 metrov in nato še v enojcu na 200 metrov, mi je šlo dobro. Časi so bili zelo hitri, tako da sem upala na dva dobra rezultata. Na 200 metrov sem začela malo počasneje, potem sem začela loviti tekmovalke pred sabo. Na koncu mi je malo zmanjkalo moči, tako da so me spet začele dohitevati, ampak na srečo je bilo dovolj za medaljo,” je po drugem odličju povedala Špela.

V finalu B kajakaških dvojcev na 500 metrov sta veslala Primorec Simon Blažević in Rok Šmit in v cilj priveslala kot osma. Skupno sta na tej razdalji zasedla 17. mesto, na 200 metrov sta nastop končala v polfinalu. Kajakaš Jošt Zakrajšek je tako na 1000 kot na 5000 metrov osvojil peto mesto. ASO


Povej naprej:

 

Mnenja