Špela je ubranila naslov

Kajakaška zveza Slovenije je na prireditvi Kajakaš leta v Ljubljani nagradila najuspešnejše tekmovalce in tekmovalke pretekle sezone. Glavni priznanji sta prejela srebrni slalomist iz Ria Peter Kauzer in koprska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko Janić se je izkazala s četrtim mestom na 
olimpijskih igrah v Riu. Foto: Stanko Gruden/Sta
Špela Ponomarenko Janić se je izkazala s četrtim mestom na olimpijskih igrah v Riu. Foto: Stanko Gruden/Sta

LJUBLJANA > O dobitniku najvišje nagrade v moški konkurenci ni bilo dvoma. Za olimpijsko srebro v slalomu na divjih vodah jo je prejel Peter Kauzer. Hrastničan je v preteklosti že bil kajakaš leta, nazadnje leta 2011, ko je v Bratislavi postal svetovni prvak. Tudi najboljša športnica leta Kajakaške zveze Slovenije Špela Ponomarenko Janić že ima več nazivov kajakašice leta. Najboljša je bila tudi lani.

Članica KKK Žusterna se je prav tako izkazala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, posebej na 200-metrski razdalji, kjer je zasedla četrto mesto. Na 500 metrov je bila deseta. Na tekmi svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu je bila druga na 500 metrov in tretja na 200 metrov. Med najboljšimi pa je bila tudi na tekmah svetovnega pokala v Duisburgu in Račicah, kar ji je ob koncu serije tekem za svetovni pokal prineslo tretje mesto v skupnem seštevku.

“Moje četrto mesto na olimpijskih igrah je še toliko večji uspeh, če pogledamo, kakšne razmere za delo imamo. Moj letni proračun je verjetno podoben mesečnemu svetovne in olimpijske šampionke Lise Carrington. Ko nas včasih obiščejo prijatelji iz tujine in jim pokažem, kje treniram, na začetku vsi mislijo, da se šalim, ampak potem vidijo, da tu res ni ničesar drugega,” je povedala Ponomarenkova, ki je bila izbrana tudi za najboljšo tekmovalko na mirnih vodah. Najboljša tekmovalka na divjih vodah je bila kajakašica Soških elektrarn Urša Kragelj, ki je bila druga na letošnjem evropskem prvenstvu, mladinec leta pa je postal njen klubski kolega, kajakaš Jakob Jež.

Priznanja za vrhunski športni dosežek v letu 2016 so poleg omenjenih prejeli še nekateri drugi primorski tekmovalci oziroma člani Soških elektrarn, in sicer: Luka Božič in Sašo Taljat, Nejc Žnidarčič, Tine Kancler, Jakob Jeklin in parakajakaš Dejan Fabčič. ASO


Najbolj brano