Špela Rogelj zmagala v Lillehammerju

Slovenska smučarska skakalka Špela Rogelj je zmagala na uvodni posamični tekmi svetovnega pokala v Lillehammerju na Norveškem.

Slovenska smučarska skakalka Špela Rogelj je zmagala na uvodni posamični tekmi svetovnega pokala v Lillehammerju na Norveškem. Foto: Facebook/Špela Rogelj
Slovenska smučarska skakalka Špela Rogelj je zmagala na uvodni posamični tekmi svetovnega pokala v Lillehammerju na Norveškem. Foto: Facebook/Špela Rogelj

LILLEHAMMER > S skokoma, dolgima 93 in 99 m (267,3 točke), je na drugem in tretjem mestu ugnala Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz (95,5, 97 m, 266,2) in Japonko Saro Takanaši (93,5, 97 m, 265,1).

Nastopile so še štiri Slovenke; Maja Vtič je bila 12. (92, 90 m, 240,8), Eva Logar 13. (89 m, 93,5 m, 240,5), Urša Bogataj pa 21. (86,5 in 90,5 m, 228,8). Katja Požun edina izmed Slovenk ni nastopila v finalu; po prvi seriji je končala na 35. mestu (79 m, 95,1).

Dvajsetletna Špela Rogelj je dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu. Doslej je bila najvišje lani na Ljubnem in Saporu, kjer je bila četrta, tokrat pa je dosegla deseto uvrstitev med prvo deseterico. Na olimpijskih igrah februarja v Sočiju je bila 26., na lanskem SP v Predazzu na 13. Mladinska svetovna podprvakinja iz leta 2011 (Otepää) je tokrat ugnala vso konkurenco in zabeležila zgodovinski uspeh za slovenske ženske smučarske skoke. Doslej je bila najvišje na drugem mestu Požunova marca letos v Oslu.

Rogljeva je bila po prvi seriji četrta, 2,6 točke za Iraschko-Stolzevo, pred slovensko tekmovalko pa sta bili še Sara Takanaši in Rusinja Sofija Tihonova. V finalu je Bogatajeva pridobila pet mest, Logarjeva je ostala 13., Vtičeva pa je nazadovala za pet mest. Rogljeva je na koncu prehitela tudi Iraschko-Stolzevo, olimpijsko podprvakinjo, ter Takanašijeva, skupno zmagovalko prejšnje sezone. Nemka Carina Vogt, zlata na OI v Sočiju in druga skupno v minuli zimi, je bila 19.

“V finalu sem bila najprej vesela, ko je za mano zaostala Rusinja. Končno sem stopila na zmagovalne stopničke, sem si dejala. Na koncu pa sem zmagala. To je velika spodbuda za naprej. Malo sem žalostna, ker so naslednje tekme šele januarja. Po drugi strani pa sem vesela, bo še nekaj časa za treninge in odpravljanje napak,” je dodala Rogljeva.

“Odlična tekma. Špela Rogelj je v finalu naredila tak skok, ki ga še ni naredila odkar sem štiri mesece v ekipi. Tudi Primož Peterka je dejal, da takega skoka pri njej še ni videl. Šla je neobremenjeno v finale, kot smo se dogovorili. Nismo šli na izid, ampak da naredimo dober skok, da vidimo, kam sodimo. Sedaj se vidi, da smo dobro delali, čeprav smo prišli neposredno iz keramičnih zaletov na sneg in na tekmo. Potihoma sem računal, da bodo vse v finalu. Spodletelo je le Požunovi, ki pa se prav tako veseli zgodovinskega uspeha in prve zmage v slovenskih skokih doslej. Sedaj imamo še mesec dni časa do novih tekem, ki bodo po novem letu na Japonskem,” je dejal slovenski trener Stane Baloh.

Nekdanji skakalni šampion Primož Peterka, ki že nekaj let kot pomočnik trenerja sodeluje z žensko reprezentanco, je že pred odhodom v Lillehammer, kjer so bile leta 1994 OI, poudaril, da so dekleta dobro pripravljena in da ga to, kar so kazala na zadnjih treningih pred odhodom na prvo tekmo sezone, navdaja z optimizmom.

STA


Najbolj brano