Spektakel s Hajdukom?

V nedeljo se je obalni prvoligaš v sklopu priprav na Štajerskem pomeril z Academio Puskas (gre za mlado ekipo Videotona) ter klonil z 0:1. Seveda pa je rumeno-modro ekspedicijo precej bolj zanimal včerajšnji žreb parov Lige Evropa.

Zadnji januarski dan so koprski stadion obiskali tudi navijači 
iz zloglasne splitske Torcide, a  so jih tedaj domači nogometaši z gladko zmago nad Hajdukom hitro utišali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zadnji januarski dan so koprski stadion obiskali tudi navijači iz zloglasne splitske Torcide, a so jih tedaj domači nogometaši z gladko zmago nad Hajdukom hitro utišali. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V Nyonu je Luko Koper predstavljal ženski tandem Ana Perič-Marina Pirjevec, njune nežne ročice pa so bile relativno srečne. V prvem predkolu se bo namreč istrski prvoligaš odpravil na Islandijo, kjer ga 2. julija čaka Vikingur Reykjavik, povratna tekma pa bo teden kasneje na Bonifiki. Vikingur je še pred dvema letoma nastopal v islandski drugi ligi, zadnji večji uspeh pa je dosegel 1991. leta, ko je osvojil svoj peti in zadnji naslov prvaka vikinškega otočka sredi Atlantskega oceana. Poleg dveh Dancev ter enega Škota je pomožni trener Miloš Milojević iz niškega Radničkega pripeljal še dva rojaka (Igorja Taskovića in Miloša Živkovića), severnjaki pa so morda že tudi pričeli tiho vojno za napredovanje, kajti spletna stran njihovega kluba je za obiske iz Slovenije zaprta!? V evropskih pokalih so nazadnje zaigrali v sezoni 1992/93, na dosedanjih desetih srečanjih pa se še nikoli niso izognili porazu.

Ostali slovenski klubi nad izžrebanimi nasprotniki večinoma niso navdušeni. Maribor je v kvalifikacijah za ligo prvakov izvlekel kazahstansko Astano, v evropski ligi igra Celje s poljskim Slaskom iz Wroclava (v primeru uspeha gredo na švedski Göteborg), medtem ko se bodo Domžale pomerile s Čukaričkim iz Srbije, ob morebitnem napredovanju pa jih čaka dolga pot proti zmagovalcu dvoboja Dinamo Tbilisi (Gruzija) : Qabala (Azerbajdžan).

Še bolj intrigantno je morebitno nadaljevanje kontinentalne avanture, kajti Koprčani se bodo v primeru napredovanja v drugi predkrogu pomerili z boljšim iz dvoboja Sillamäe Kalev (Estonija) : Hajduk Split. Tekmovalno srečanje z nekdaj slovitimi “bilimi” bi pomenilo enega od vrhuncev koprske nogometne zgodovine, vendar predsednik kanarčkov Ante Guberac ne želi prehitevati dogodkov: “Najprej nas zanima prvi dvoboj, ki ga je potrebno dobiti, da lahko razmišljamo o nadaljevanju. Pot na Islandijo je draga in logistično zahtevna, vendar nam žreb bistveno boljših možnosti ni ponujal, kajti 'na izbiro' so bile še Norveška, Latvija, Albanija in Armenija. Hajduk? Vemo, da so precej pomladili moštvo, zato imamo mi morda celo bolj izkušene igralce. Vsekakor v tem dvoboju ne bi bili podrejeni, možnosti ocenjujem na 50:50, toda najprej se je potrebno osredotočiti na Islandce.”

Mimogrede, Koprčani so se konec januarja s Hajdukom pomerili na prijateljski tekmi ter zmagali z 2:0, česar se očitno spominja tudi dalmatinski kapetan Goran Milović: “Pozimi smo spoznali Koper, vendar tista tekma ne kaže realnega odnosa današnjih moči. V vsakem primeru lahko napredujemo tako v prvem kakor tudi v drugem krogu.”

Včeraj je obalni prvoligaš sicer odigral novo pripravljalno tekmo (z romunsko Politehnico iz Temišvarja je izgubil z 1:2), trener Rodolfo Vanoli pa na uvodnih izpitih ponuja priložnost vsem 25 nogometašem, ki jih je odpeljal na priprave. Med njimi sta na preizkušnji tudi Filip Petanjek (ex Zavrč) in ganski Nemec Ferdinand Takyi, ki se je skušal prebiti v Angliji, kjer pa ni prepričal nižjeligašev Yeovila ter Wimbledona. Zagotovo pa ne bo nič s prihodom Leona Črnčiča iz velenjskega Rudarja, kajti novi športni direktor knapov Spasoje Bulajić se je ob zanimanju Koprčanov z (nekdanjim) velikim upom hitro dogovoril za sodelovanje.

BORIS PLANINC


Najbolj brano