Specialist za Tour de France

Kristijan Koren postaja že pravi specialist za dirko po Franciji, saj bo že šestič zapored del enega največjih in najodmevnejših športnih dogodkov na svetu.

Kristijan Koren bo edini slovenski predstavnik na  dirki po Franciji.
Kristijan Koren bo edini slovenski predstavnik na dirki po Franciji. 

NOVA GORICA > Vsak Tour je bil za člana ameriške ekipe Cannodale Garmin nekaj posebnega. Na jutrišnjem startu 102. izvedbe dirke po Franciji pa bo 29-letni Kristijan Koren edini slovenski kolesar med 219 nastopajočimi. Kaj lahko pa bi se zgodilo, da Slovenija po daljšem času ne bi imela svojega predstavnika na najpomembnejši kolesarski dirki na svetu.

Trnova pot do Toura

“Po tekmovalni plani se je prva polovica leta zame odvila pod pričakovanji. Pred prvim vrhuncem sezone, spomladanskimi klasikami, sem zbolel. Tekmoval sem na silo, načet in posledično brez pravega učinka. Po vrnitvi domov mi ni preostalo drugega, kot da si naberem novih moči in se ustrezno pripravim pred nadaljevanjem sezone,” je pojasnil ajdovski kolesar, ki se je soočil še z eno oteževalno okoliščino, povezano s spremembo klubskih barv.

Kolesarska razmerja v Liquiagasu oziroma poznejšem Cannondalu so bila v zadnjih letih zakoličena. Prvi mož je bil nedvomno Peter Sagan. Okrog Slovaka so potem tudi sestavljali ekipo za Tour. Eden nepogrešljivih členov je bil tudi Koren. Letos so se vloge premešale. Sagan se je pridružil Albertu Contadorju v ekipi Tinkoff, Korena pa je čakalo novo dokazovanje v združenem ameriškem moštvu Cannondale Garmin. Svojevrsten test je bil kriterij Dauphine, ki je že običajna generalka za Tour. “Novi delodajalci so sicer vedeli, da imam za sabo pet nastopov na Touru, a so se hoteli na lastne oči prepričati, kaj lahko prispevam ekipi. Kriterij Dauphine je bil naposled koristen za vse, tako zame kot za delodajalce, ki so me uvrstili v ekipo za Tour,” je pojasnil Koren, ki je v času dirke po Švici, za katero je bil sprva predviden, po ustaljeni praksi opravil višinske priprave na San Pellegrinu. V Dolomitih se je sočasno pripravljal tudi nekdanji Korenov klubski kolega, Italijan Vincenzo Nibali, ki bo letos branil rumeno majico najboljšega na dirki po Franciji.

V ekipi Cannondale Garmin nimajo izrazitega kandidata za vrh. Za vidno uvrstitev v skupnem seštevku se bo potegoval Korenov vrstnik, Irec Dan Martin, navkreber pa dobro vrtita pedala tudi Američan Andrew Talansky in Kanadčan Ryder Hesjedal.

Drugi primorski predstavnik v vrhunskem kolesarskem razredu World Tour, Idrijčan Borut Božič, si je v teh dneh privoščil krajši premor. Precej bolj tekmovalno aktiven bo v drugi polovici poletja, ko ima član Astane odprti dve opciji: ali nastop na španski Vuelti ali na klasičnih dirkah svetovne serije, kot so Hamburg, Plouay, na kanadski preizkušnji itd. Istočasno kot Tour de France pa se jutri s prologom na Dunaju začenja tudi 67. dirka po Avstriji, ki se ponaša z vse močnejšo udeležbo. Letos bosta na osmih etapah pedala vrtela tudi dva Primorca, člana avstrijske ekipe Amplatz, Ajdovec Andi Bajc in Idrijčan Jan Tratnik. Prav idrijski kolesar Valter Bonča je bil doslej edini slovenski zmagovalec v zgodovini te dirke. Zmagal je kar dvakrat, leta 1989 in leta 1992.

Želje in realnost

In kakšna bo Korenova vloga? “Na ravninskih oziroma razgibanih etapah sem bil v preteklih letih kar se da v pomoč Saganu. Letos bi lahko bolj ohlapno moštveno vlogo izkoristil tudi za kakšen pobeg. To so seveda želje, realnost na dirki, kjer je tempo hud, konkurenca pa neizprosna, pa postreže z nepredvidljivim razvojem dogodkov. Vsak začetek Toura je po svoje težak, uvod na severu pa bo še posebej zahteven. Najprej se bomo soočili z vetrom, nato pa še s tlakovanimi odseki dirke Pariz-Roubaix. V takšnih okoliščinah bodo hoteli biti v ospredju vsi, ne le tisti, ki merijo na visoko skupno uvrstitev,” pravi Koren, ki je s kolegi že v sredo preizkusil traso moštvenega kronometra, ki bo na sporedu v deveti etapi. Jutri pa se bo Tour pričel s posamičnim kronometrom v nizozemskem Utrechtu.

Koren se je v preteklih petih izvedbah te dirke spretno izmikal pastem tritedenskega maratona in se vsakič pripeljal do cilja na Elizejskih poljanah. “Moram potrkati, padcem sem se praviloma uspešno izogibal. Pred dvema letoma jo je skupil moj komolec, a sem stisnil zobe in s terapijami izpeljal Tour do konca. Sicer pa se med dirko po Franciji držim določenih nepisanih pravil in sem predvsem pozoren na ustrezen počitek, zdravje in tudi prehrano. Na Touru imamo sicer svojega kuharja, tako da smo lahko bolj brezskrbni,” je pred začetkom dirke optimističen Koren. ALEŠ SORTA


Najbolj brano