Sonce namesto neurja

Slaba vremenska napoved - pričakovali so dež, močan jugo, visoke valove in celo neurje - je nekoliko oklestila konkurenco na drugem državnem prvenstvu v veslanju na deski stoje, ki ga je ŠD Keka v soboto izvedlo v Portorožu. Napovedi se k sreči niso uresničile in v idealnem sončnem vremenu sta nova državna prvaka postala Manca Notar in Rok Puvar.

Start državnega prvenstva v idealnih razmerah za veslanje.
Start državnega prvenstva v idealnih razmerah za veslanje. 

PORTOROŽ > Proga pred Bernardinom je bila letos tehnično in taktično nekoliko bolj zahtevna kot lani, saj je bil krog krajši, 24 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške pa ga je moralo preveslati petkrat; skupna dolžina proge je bila dobrih pet kilometrov.

Čeprav je v Sloveniji deset klubov, ki gojijo veslanje na deski stoje ali supanje, je prvenstvo tudi letos organiziralo piransko Športno društvo Keka. To sicer šteje približno 80 članov, večinoma rekreativcev, saj jih je na državnem prvenstvu zastopal le Rok Puvar, ki je postal tudi novi prvak. 34-letni Mariborčan, ki že nekaj let živi in trenira v Portorožu, v Sloveniji nima prave konkurence, saj spada med deset najboljših veslačev na deski v Evropi.

Še bolj superiorna v domači konkurenci je nova državna prvakinja pri ženskah, 19-letna Škofjeločanka Manca Notar, ki je trenutno druga v svetovnem pokalu, kjer prevladujejo predvsem veslačice iz ZDA in Avstralije. “Veseli me, da se vedno več žensk udeležuje tovrstnih tekmovanj. Za rekreacijo lahko to počne vsak, tekmovanja pa so druga zgodba,” pravi Notarjeva, sicer članica ljubljanskega ŠD Ujemi ravnotežje.

Za zdaj imamo v Sloveniji le peščico tekmovalcev, ki se udeležujejo tudi mednarodnih tekem, vendar predsednik ŠD Keka Alan Železnik verjame, da bo takih vsako leto več: “Vsi, ki so se na tem državnem prvenstvu uvrstil med prvo deseterico, so zelo hitri in konkurenčni na katerikoli regati v tujini. Je pa za vrhunske rezultate v tem vzdržljivostnem športu potrebno veliko ur vadbe na vodi in v telovadnici. Znati moraš tekmovati tudi na odprtem morju in valovih, ne le na mirni vodi in jezerih.”

V skladu z mednarodnimi pravili so v Portorožu tekmovali z deskami dolžine 3,81 in 4,27 metra, prvenstva pa so se lahko udeležili tudi tekmovalci z napihljivo desko, pri kateri ni bilo omejitev pri dolžini, ter t. i. allround desko, ki ni smela biti daljša od 3,81 metra.ALJA TASI


Najbolj brano