Soliden debi Eneja Lebana

Že pred včerajšnjim večernim zaključkom druge lige evropskega pokala atletskih reprezentanc v Bolgariji je bilo jasno, da bo Slovenija letos pri dnu te konkurence. Krstni nastop za člansko reprezentanco je opravil član AK Gorica Enej Leban.

Enej Leban je v Bolgariji šprintal v zadnji štafetni predaji na 
4x100 metrov. Foto: Igor Mušič
Enej Leban je v Bolgariji šprintal v zadnji štafetni predaji na 4x100 metrov. Foto: Igor Mušič

STARA ZAGORA >Minuli konec tedna ne bo dobro zapisan v zgodovini slovenske atletike. Reprezentanca, ki je v najboljši časih tekmovala celo v prvi ligi evropskega pokala, sicer pa je bila vselej med boljšimi v drugi ligi, je tokrat pri dnu. Po polovici disciplin na tekmovanju v bolgarski Stari Zagori je bila celo zadnja. Osem poškodovanih kakovostnih atletov in še nekaj odpovedi udarnih imen, ki so se raje pripravljala za velike mitinge, kot da bi se v Bolgarijo in nazaj dva dni vozila z avtobusom (na tovrstno varčevanje pač vrhunski športniki danes težko pristanejo, čeprav bi z moralnega stališča morali), je že bila slaba popotnica.

Vseeno je tudi oslabljena ekipa dosegla nekaj prebliskov. Predvsem to velja za tri druga mesta. Slovenjgrajčanka Maja Pogorevc je za ta dosežek na 400 metrov tekla lep osebni rekord (53,90), Saša Babšek je v troskoku - ob odsotnosti ta čas še ne dovolj pripravljenih Koprčanke Snežane Vukmirović in Novogoričanke Maje Bratkič - za srebro skočila povprečnih (13,58 metra), Ljubljančan Nejc Pleško pa je z drugim mestom na meji svojih sposobnosti (70,87 m) častno nadomeščal poškodovanega olimpijca Primoža Kozmusa. Zaostal je le za olimpijskim zmagovalcem, Madžarom Krisztianom Parsom. Solidne dosežke so predstavljala še četrta mesta Ljubljančanov Blaža Zupančiča v suvanju krogle (17,59), metalke kopja Bernarde Letnar (Martina Ratej se je raje pripravljala na diamantno ligo) in skakalke s palico Sare Berčan, ki je preskočila štiri metre.

Slovenska moška štafeta 4x100 metrov, ki skupaj le malo trenira, je zasedla šesto mesto s časom 40,96, kar je stvaren pokazatelj slovenskega šprinta. V njej je odlično tekel tudi član AK Gorica Enej Leban. V zadnji predaji je prehitel dva tekmovalca. Zmagala je Madžarska (39,88).

Pričakovano so bile že po polovici disciplin na vrhu reprezentance Danske, Bolgarije in Madžarske. Slovenija bi se za sredino osmerice morala boriti s Hrvaško in Srbijo, a je zaostala za obema in celo za Islandijo in Ciprom.

Po polovici disciplin so po kakovosti izstopale ženske. Bolgarka Ivet Lalova je na sto metrov postavila rekord druge lige evropskega pokala (11,11), Srbkinja Amela Terzić pa je 800 metrov pretekla na ravni dosežkov diamantne lige (1:59,90).

STA, IM


Najbolj brano