Sofia Goggia prva, Ilka Štuhec tretja

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na predzadnjem smuku letošnjega svetovnega pokala v južnokorejskem Pyeongchangu osvojila tretje mesto s 23 stotinkami sekunde zaostanka za zmagovalko, 24-letno Italijanko Sofio Goggio. Druga je bila Američanka Lindsey Vonn.

Ilka Štuhec Foto: Igor Mušič
Ilka Štuhec Foto: Igor Mušič

PYEONGCHANG > Ilka Štuhec je imela danes prvo priložnost, da osvoji mali kristalni globus tudi v smuku, a ji je načrte na olimpijski progi za leto 2018 prekrižala zmagovalka Sofia Goggia, ki je zaostanek za Mariborčanko znižala za 40 točk in vsaj teoretično obdržala možnosti za smukaški globus. A zanj bi morala Slovenka na zadnji tekmi odstopiti oziroma doseči slabšo uvrstitev od 15. mesta, Italijanka pa osvojiti še eno zmago. Štuhčevi v Aspnu 15. marca za skupno slavje zadostujejo že štiri točke.

Favoritinje so si na valoviti progi s številnimi dolgimi ovinki in prelomnicami izbrale nizke startne številke. Prva je šla na progo 32-letna Lindsey Vonn, ki je z najhitrejšima časoma na treningih napovedovala 78. zmago v svetovnem pokalu in obdržala vodstvo tudi po nastopu tretje po vrsti Ilke Štuhec. Vse je kazalo na podoben razplet kot na treningih.

“Zgoraj na valovitem delu sem naredila manjšo napako in izgubila hitrost, ki bi jo morala vzeti sabo, srednji del je bil nato zelo dober, v spodnjem pa sem nato spet pustila na progi nekdaj desetink, a proga mi je zelo všeč. Zdaj sem dobila apetit za olimpijske igre,” je Vonnovo povzela avstrijska tiskovna agencija Apa. “Nastop nikakor ni bil perfekten. Vem, kje bi še lahko malo bolj tvegala oziroma odpeljala malo drugačno linijo. Sploh v srednjem delu. Sem pa generalno gledano zadovoljna. Rezultat je super,” pa je dejala Štuhčeva in o olimpijski progi dodala: “Proga je zanimiva, posebna. Tako kot vsak smuk ima svoje specifike, ključne točke. Je dosti vsega. Dosti prelomnic, skokov, resda pa ni neke velike strmine, da bi lahko rekel, da je tu zelo zahtevno ... Ni najbolj zahtevno, ampak ker si ne moreš privoščiti napake, je zato še toliko bolj zahtevno.”

Pričakovan vrstni red na vrhu pred maloštevilnimi gledalci, ki so povečali skrb, da bo v Koreji zanimanje za ZOI 2018 majhno, je trajal le do nastopa Sofie Goggie, ki je šla na progo s številko pet in za razliko od treningov, kjer je bila obakrat tretja, prevzela vodstvo in prav na vrhu se vrstni red ni več spremenil. Goggia je tako po devetih uvrstitvah na stopničke v letošnji sezoni prvič okusila slast zmage. “Napadala sem, kjer je bilo to možno, sicer pa sem si želela le čim manj napak. Zmage pravzaprav še nisem dojela, a sem jo dolgo sanjala,” je po azijski tekmi svetovnega pokala povedala simpatična Italijanka, ki je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila prvič.

Tekma davi je bila tudi nekaj časa prekinjena, saj se je korejskem prirediteljem na olimpijski generalki pri nastopu Švicarke Jasmine Flury s štartno številko 21 pokvarila ura na cilju, ki ni delovala tudi pri naslednjem nastopu Avstrijke Tamare Tippler. Avstrijka se je potem uvrstila na peto mesto, Švicarka pa na sedmo. Zelo hitri sta bili na progi tudi Nemka Victoria Rebensburg in Tina Weirather iz Liechtensteina, a je prva naredila večjo napako, druga pa odstopila.

S štartno številko 41 je nastopila druga Slovenka na tekmi Maruša Ferk, ki je med 48 tekmovalkami zasedla 26. mesto z zaostankom dve sekundi in 60 stotink za Goggio ter osvojila pet novih točk. Treba je dodati tudi, da je imela Ferkova slabe razmere, saj se je med prekinitvijo dirke kar precej otoplilo, proga je postala mehkejša in nobena tekmovalka se po prekinitvi ni več zavihtela med deseterico.

V nedeljo ob 3. uri alpske smučarke v Jeongseonu pri Pyeongchangu čaka še superveleslalom.

STA


Najbolj brano