Sodniku naročili, naj favorizira Real Madrid?

Španski nogomet se sooča z doslej največjim škandalom. Za zdaj neimenovani nogometni linijski sodnik je razkril, da so mu za naslednji večni derbi velikih ekip iz Madrida in Barcelone, el clasicu, naročili, da naj favorizira Real Madrid, danes poroča britanski Guardian.

 Foto: STA
Foto: STA

BARCELONA > Če bi se hude obtožbe izkazale za resnične, bi to bil eden največjih škandalov s prirejanjem izidov v zgodovini španskega nogometa. Britanski časnik poroča, da linijski sodnik za zdaj ostaja anonimen, kajti skrbi ga morebitno maščevanje, je pa prek svojega odvetnika na protikorupcijsko preiskovalno komisijo v Barceloni vložil uradno prijavo. O tem primeru je bila obveščena tudi tamkajšnja žandarmerija, guardia civil.

V prijavi je zapisal, da mu je bilo naročeno, da sodi v korist kraljevega kluba iz Madrida, najprej mu je to naročil drugi uradni predstavnik, zatem pa je zahtevo z enako vsebino dobil še po telefonu, ko ga je poklical član sodniške organizacije pri španski nogometni zvezi.

Sodniški žvižgač trdi, da so mu ob tem povedali, da so uradni predstavniki na tekmi že začeli vplivati na izid tekme, kot tudi, da je bil podobnim pritiskom podvržen tudi drugi linijski sodnik. O tem primeru je v sredo poročal katalonski časopis L'Esportiu, poročilo pa je temeljilo na razkritjih radijske postaje Cadena Cope.

Razen svojega pričanja žvižgač za zdaj ne more predložiti konkretnejših dokazov, saj telefonskega pogovora ni posnel, pričakuje pa, da se bo opogumil tudi drugi linijski sodnik ter potrdil njegove navedbe, je poročal Guardian. Sporni pritisk naj bi vršil član sodniškega združenja Jose Angel Jimenez Munoz, ki še ni dobil priložnosti prebrati pritožbe, tako se tudi do njih še ni opredelil. O hudih obtožbah na svoj račun pa je dejal, “da se mu niti najmanj ne sanja, od kje bi lahko prišle. To je podobno temu, kot da bi jih potegnili iz Kafkovega romana”.

Konkretneje se je do obtožb izjasnil predsednik združenja la lige Javier Tebas: “Te trditve so malo privlečene za lase. Nimajo prav nikakršnega smisla, saj sodnika za to tekmo še nismo sploh določili. Liga ni nastavljena za nikogar, ne za ljudi iz lige ali zveze ali kogarkoli.” Seveda bodo v združenju skušali priti zadevi do dna in raziskati, ali pijejo vodo.

STA


Najbolj brano