Snega je še preveč

Sölden bo konec tedna gostil uvodni tekmi nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, avstrijski organizatorji pa imajo veliko dela z odstranjevanjem novozapadlega snega na ledeniški progi Rettenbach v skupni višini 70 centimetrov. Veleslalom smučark v soboto in moški veleslalom v nedeljo naj bi potekala v sončnem in lepem vremenu.

Tina Maze Foto: STA
Tina Maze Foto: STA

LJUBLJANA > Stodvajset ljudi, ki so zadolženi za odstranjevanje snega, ima precej težav z močnim vetrom, ki pa po neurju počasi slabi in konec tedna naj bi ponovno posijalo sonce in poskrbelo za zimsko idilo. Na obeh veleslalomih bodo slovenske barve zastopali Tina Maze, Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik ter Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Mazejeva bo sezono prvič začela v vlogi aktualne veleslalomske olimpijske prvakinje; lansko premiero v Söldnu je začela slabše od želja na 18. mestu, svojo rekordno sezono 2012/2013 pa je začela z zmago prav v Söldnu, kjer je slavila še v letih 2002, 2005 in 2012. Lani se je po slabšem začetku osredotočila na olimpijske igre v Sočiju in tam osvojila zlati medalji v veleslalomu in smuku, četrta je bila v superkombinaciji, peta v superveleslalomu in osma v slalomu.

Vrhunec nove sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v ameriškem Vailu in Beaver Creeku. Mazejeva ima s svetovnih prvenstev šest kolajn, štiri srebrne in dve zlati. Zlata je bila v veleslalomu leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu in v superveleslalomu leta 2013 v Schladmingu.

Enaintridesetletna Črnjanka bo v ZDA branila zlato superveleslalomsko ter srebrni medalji v superkombinaciji in veleslalomu iz SP leta 2013 v Schladmingu, vrhunsko telesno pripravljena pa bo znova napadala vrh v svetovnem pokalu.

Karieri sta po prejšnji zimi končali izjemna nemška smučarka Maria Höfl-Riesch in Avstrijka Marlies Schild, vrača pa se ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala in olimpijska zmagovalka v smuku leta 2010. V začetku oktobra je po devetih mesecih in operaciji kolena znova bila spet na snegu. Skušala se bo čim bolje pripraviti, da bo lahko decembra nastopila na svoji prvi tekmi po premoru, na svetovnem pokalu v kanadskem zimskošportnem središču Lake Louise. Po hudem padcu je morala januarja na operacijo desnega kolena in zato ni nastopila niti na OI v Sočiju. Vonnova, ki je zmagala na 59 tekmah za svetovni pokal, si zelo želi nastopiti februarja prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v njeni domovini. Novo generacijo bodo med drugimi zastopale ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, Tina Weirather iz Liechtensteina in Švicarka Lara Gut.

Velika kristalna globusa bosta branila Avstrijca Marcel Hirscher in Anna Fenninger. Prvi si ga je v minuli zimi zagotovil v dramatičnem finišu z vsega 131 točkami prednosti pred Akselom Lundom Svindalom; Norvežan pa si je med igranjem nogometa strgal Ahilovo tetivo in je zanj sezona praktično že končana, čeprav trmasti Svindal še ni obupal. Največja Hirscherjeva tekmeca bi bila lahko triindvajsetletni Francoz Alexis Pinturault in Američan Ted Ligety, tretji skupno v prejšnji sezoni in veleslalomski olimpijski zmagovalec.

Skupaj bo v svetovnem pokalu 72 tekem, 38 za moške in 34 za ženske, tekmovanji pa sta predvideni tudi v Sloveniji. Medtem ko bi tekmovanje alpskih smučarjev za pokal Vitranc v Kranjski Gori preprečilo le slabo vreme, pa je zaradi stečaja Športnega centra Pohorje veliko bolj vprašljiva Zlata lisica v Mariboru, ki bi jo, če tekme na Štajerskem ne bi moglo biti, po besedah predsednika Smučarske zveze Slovenije Enza Smrekarja lahko prestavili na Gorenjsko.

STA


Najbolj brano