Smola Rogliča, Froome bo zmagal že četrtič

Poljak Maciej Bodnar (Bora Hansgrohe) je nekoliko presenetljivi zmagovalec 20. etape kolesarske dirke po Franciji, kronometra v Marseillu. Poljak je na 22,5 kilometra dolgi progi za sekundo premagal rojaka Michala Kwiatkowskega, tretje mesto pa je z zaostankom šestih sekund zasedel Chris Froome.

Primož Roglič je na sobotni etapi imel smolo, pokvaril se mu 
je menjalnik. Foto: STA
Primož Roglič je na sobotni etapi imel smolo, pokvaril se mu je menjalnik. Foto: STA

MARSEILLE > Britanski kolesar Skya je s tem razblinil še zadnje upe tekmecev in bo v nedeljo po paradi zmagovalcev v Parizu še četrtič domov odnesel rumeno majico najboljšega v skupnem seštevku. V skupni razvrstitvi je prišlo do spremembe na drugem mestu, Kolumbijec Rigoberto Uran je prehitel Francoza Romaina Bardeta, ki pa je za las ubranil tretje mesto, Španec Mikel Landa bo za njim zaostal le sekundo.

“Fantastičen občutek. Pred kronometrom so bile razlike majhne, praktično je bilo še vse odprto. To je zagotovo najtesnejši Tour, ki sem ga dobil, tako hudega boja za zmago nisem pričakoval. Čutil sem pritisk, a to je zame dobro, to me še bolj motivira,” je bil na cilju navdušen Chris Froome, čeprav letos ne bo zabeležil niti ene etapne zmage. Na kronometru je bil prvi favorit, a sta ga kar nekoliko presenetljivo ugnala Poljaka Maciej Bodnar in moštveni kolega Michal Kwiatkowski.

“Neverjetno. Lani sem bil tu v eni izmed etap zelo blizu zmage, letos mi je uspelo. Startal sem na začetku, potem tri ure čakal na cilju, vse do trenutka, ko je v cilj prišel Froome, nisem verjel, da se mi bo posrečilo,” je dejal Bodnar, čigar zmage pa vendarle ne gre opisovati kot senzacijo. Poljak je namreč odličen tekmovalec v uri resnice, lani je bil četrti na svetovnem prvenstvu in šesti na olimpijskih igrah.

Tam je prehitel tudi Primoža Rogliča, ki je tokrat veljal za enega izmed glavnih favoritov vožnje na čas. A je imel tako kot na uvodnem kronometru dirke, ko je padel, spet veliko smolo. Že na začetku se mu je namreč pokvaril menjalnik, dolgo časa je vozil v eni prestavi, pred 1,2 kilometra dolgim, strmim vzponom pa je kolo zamenjal. Na koncu je z zaostankom 49 sekund zasedel 14. mesto. Vseeno pa je bil daleč najboljši med četverico slovenskih kolesarjev.

“Jasno, da sem razočaran, saj bi se v normalnih okoliščinah boril za zmago. Tako pa sem imel smolo, po 500 metrih se mi je pokvaril zadnji menjalnik. Ničesar nisem mogel storiti do klanca, tam sem nato zamenjal kolo. Težko je oceniti, koliko sem izgubil, a predstavljajte si vožnjo z eno prestavo. Po taki smoli tudi težko daš vse od sebe, pade ti motiv, tako do cilja nisem dal svojega maksimuma. Zamudil sem priložnost, mogoče tudi za zmago, a gremo naprej,” je za TV Slovenija po etapi dejal Zasavec.

V nedeljo bo na sporedu 103 kilometre dolga etapa, namenjena bo sprinterjem, v skupnem seštevku pa bi do sprememb prišlo le v primeru kakšnega nepredvidenega dogodka.

STA


Najbolj brano