Slovo že pred koncem

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, v kateri igrajo tri Primorke, je že krog pred koncem kvalifikacij za evropsko prvenstvo izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. Usoden je bil drugi poraz z Belorusijo.

Celo izkušena Marina Cvetanovič se je težko kosala z visokim 
beloruskim blokom.  Foto: Cev
Celo izkušena Marina Cvetanovič se je težko kosala z visokim beloruskim blokom.  Foto: Cev

MARIBOR >Domač mariborski parket Slovenkam ni pomagal do želenega preboja v dodatne kvalifikacije za drugi nastop na evropskem prvenstvu v zgodovini slovenske ženske odbojke.

Slovenke, ki so po prvem turnirju na Češkem zasedale tretje mesto v skupini F, so na odločilnem drugem turnirju v dvorani Tabor v prvem krogu naredile pričakovano - še drugič so premagale najslabšo ekipo skupine, Grčijo. A so že na tem dvoboju po tesnem izidu 3:2 (-23, 20, 24, -23, 8) oddale točko.

Do upanja na osvojitev drugega mesta in vstopa v dodatne kvalifikacije je v drugem krogu vodila le zmaga proti Belorusiji. Tesen poraz na prvem turnirju (2:3) je dajal upanje na uspeh, mariborska tekma pa je prinesla veliko razočaranje. Po solidnem prvem nizu s slabo končnico je sledil pravi polom in poraz Slovenk z 0:3 (-21, -17, -16). Ker na ostalih tekmah favorizirani Belorusija in Češka nista naredili spodrsljajev, je bilo že pred včerajšnjim zadnjim večernim dvobojem kvalifikacij med Slovenijo in Češko jasno, da na EP potuje Češka, v dodatne kvalifikacije Belorusija, Slovenke in Grkinje pa bodo pred zaprtimi vrati ostale na tretjem oziroma četrtem mestu.

Ostali rezultati turnirja skupine F v Mariboru - Belorusija : Češka 2:3, Češka : Grčija 3:0, Grčija : Belorusija 0:3, Slovenija : Češka (večerna tekma); vrstni red: Belorusija 13, Češka 12, Slovenija 6 (obe -1), Grčija 2.

In kakšen je bil prispevek Primork? Kapetanka, 30-letna Marina Cvetanovič, z desetimi točkami proti Grkinjam in predvsem z le šestimi točkami proti Belorusinjam kot visoka ofenzivna sprejemalka ni naredila presežka. Mlada novogoriška blokerka kamniškega Calcita Tina Grudina je s skupno 15 točkami na obeh tekmah pokazala, da je nanjo še mogoče resno računati. Koprska prosta (obrambna) igralka Katja Medved je svoje delo opravila dobro - z le eno napako v dveh tekmah.

Slovenkam se je v tokratnih kvalifikacijah poznalo, da niso imele v svojih vrstah niti ene igralke, ki bi izstopala po kakovosti in ki bi bila sposobna v kritičnih trenutkih dosegati točke. To je ob pomanjkanju višine pri mreži predstavljajo dva ključna minusa v primerjavi s Češko in Belorusijo. Težave Slovenk bi lahko omilila močan in natančen servis in nadpovprečna organizatorka igre, a tudi v teh elementih naša dekleta niso izstopala.

Marina Cvetanovič, je po tekmi z Belorusijo realno ocenila razmerje moči: “Belorusinje so tekmo odigrale na vrhunski ravni in znova naredile zelo malo napak. Niso nam pustile dihati, niso dopustile, da bi sploh igrale v našem ritmu. Bile so boljši tekmec in so zasluženo zmagale.”

STA, IM


Najbolj brano