Italijanom vtis, goli in točke

Slovenski mladci so po dveh porazih z italijanskimi vrstniki bistveno zmanjšali možnosti za vrh v drugi skupini kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Gostje so bili boljši tekmec, ne toliko, kolikor je znašala končna razlika. Slovenci so v končnici tekme povsem popustili in praktično nehali igrati. Slovenija : Italija 0:3 (0:0).

Luka Zahović proti obrambi azzurov -  (z leve) Nicola Murru, 
vzhajajoča zvezda Milana Alessio Romagnoli in Daniele 
Rugani. Foto: Primozic
Luka Zahović proti obrambi azzurov - (z leve) Nicola Murru, vzhajajoča zvezda Milana Alessio Romagnoli in Daniele Rugani. Foto: Primozic

KOPER > Začelo se je skoraj komorno, obe himni se je komajda slišalo prek ozvočenja, pa tudi konec je minil v podobnem razpoloženju.

Če je bila slovenska postava bolj ali manj pričakovan, pa je italijanski selektor v nasprotju z napovedmi nekoliko premešal prvo enajsterico. Selektor Primož Gliha se je odločil neke vrste povezavo v obliki romba med obrambno in zvezno vrsto, dvema izpostavljenima zveznima igralcema in Andražem Šporarjem v napadu.

Stadion Bonifika, gledalcev 2200, sodnik Frankowski (Poljska) 6. Strelca - Monachello (71. in 84), 0:3 Benassi (87). Slovenija: Sorčan 7, Ejup 5,5, Bajrić 6, Gorenc Stankovič 6,5, Šme 6, Stojanović 5, Pihler 6 (od 56. Štulac 6,5), Kapun 5,5 (od 77. Hotič-), Zahović 6, Črnigoj 7, Šporar 6 (od 72. Bajde-). Selektor: Primož Gliha. Italija: Cragno, Conti, Murru, Rugani, Romagnoli, Mandragora, Benassi, Cataldi, Bernardeschi (od 61. Monachello), Boateng (od 84. Garritano), Cerri (od 79. Verre). Selektor: Luigi Di Biagio. Rumeni kartoni: Šme, Stojanović, Kapun.

Idealen scenarij bi bila zmaga, a se je kmalu izkazalo, da bo to zahtevna naloga. Italijani so v zadnjem mesecu še dvignili formo in čeprav večji del tekme niso posebej blesteli, so na igrišču potrdili večjo kakovost, pa tudi manj sebičnosti od nekaterih slovenskih adutov.

Vratar Gorice Grega Sorčan je kaj kmalu nakazal, da bodo njegova vrata težko prepustna. Luka Zahović je prvi poskušal ukaniti zanj (pre)visoke italijanske branilce s preigravanjem po robu kazenskega prostora, vendar so ga ti ravno dovolj ovirali, da je njegov strel končal tik ob desni vratnici vratarja azzurrov. Italijani so si v 13. minuti priigrali prosti strel, slovenska obramba pa je naredila veliko napako, saj se je na levi strani Federicu Bernardeschiju odprla prosta pot so slovenskega gola, vendar je bil vsaj Sorčan dovolj zbran. Zatem je priložnost zrežirala ljubljansko-mariborska naveza. Andraž Šporar je natančno podal z desne strani v kazenski prostor, vendar so se Italijani nekako ubranili. Morda najlepša priložnost za sosede se je zgodila v 20. minuti, ko je Alberto Cerri poskusil s 15. metrov z glavo, a je Sorčan žogo odbil v kot. Precejšnja uganka za slovensko obrambo je bil hitri Kinglsey Boateng (ni v sorodu s slavnimi soimenjaki), ki so ga navijači Barija preimenovali v južnjaško puščico. Veliko je pretekel in se nagaral bivši domači matador Domen Črnigoj, ki je segrel dlani domačih navijačev tik pred koncem polčasa. Po levi strani je preigral tri gostujoče igralce, nato pa iz težkega položaja skoraj zadel pod desno stičišče vratnice in prečnika.

V drugem polčasu so Italijani narekovali ritem igre in zadeli iz praktično edinih izrazitih priložnostih. Sorčan je nekaj časa še obdržal slovensko mrežo nedotaknjeno, vendar je bil potem prepih v obrambi vse večji. Če Bernardeschi, veliki up Fiorentine, po pobegu Leu Ejupu iz matne priložnosti ni zadel, je pričakovanja upravičila njegova zamenjava Gaetano Monachello. Najprej je sredi razredčene slovenske obrambe zadel iz polobrata, potem pa v 84. minuti povišal vodstvo, po katerem so Slovenci nehali igrati.

ROK MAVER


Najbolj brano