Slovenski smukači med eksoti, v štabu so naredili napako

Slovenskim smukačem se ni posrečila uvodna preizkušnja. Štirje Slovenci na startu smuka v Lake Louisu so zasedli mesta povsem na repu in so tekmo končali v družbi tako imenovanih eksotov.

Rok Perko Foto: STA
Rok Perko Foto: STA

LAKE LOUISE > Odgovorni trener hitrih disciplin v svetovnem pokalu Peter Pen je prepričan, da je klavrn začetek posledica napake strokovnega štaba.

Izidi slovenske četverice so bili daleč pod pričakovanji. Odgovorni trener smukaške ekipe za slab nastop ni iskal zunanjih izgovorov v tipično kanadski vremenski loteriji ali pripravljenosti proge, temveč je prevzel krivdo nase. “V ravninskih delih proge in pri hitrostih smo bili daleč zadaj. V strokovnem štabu smo naredili veliko napako, ki jo bomo analizirali in nato rešili. Vem, da so fantje bistveno boljši in to bodo tudi pokazali,” je za spletno stran smučarske zveze dejal Pen, ki je pred letošnjo vrnitvijo domov sodeloval s hrvaško reprezentanco.

Treninga so odpovedali zaradi novega snega

Slovenska smukaška četverica Andrej Šporn, Rok Perko,Martin Čater in Klemen Kosi si ni zagotovila dobrega izhodišča in je še drugo leto zaporedoma ostala brez točk na smukih v Lake Louisu. Moška ekipa v hitrih disciplinah ni prekinila negativnega niza iz porazno slabe minule sezone, ko se je skromna točkovna bera ustavila pri pičlih 23 točkah v smuku in 12 točkah v superveleslalomu.

Smukači so imeli dobre pogoje, a so bili ti precej drugačni kot pred tremi dnevi, ko je bil na sporedu prvi in edini uradni trening, naslednja dva so odpovedali zaradi novega snega. Kljub tem okoliščinam pa bodejo v oči preveliki zaostanki Slovencev.

Šporn je dva dneva pred 33. rojstnim dnevom na 55. mestu zaostal 2,83 sekunde za zmagovalcem Norvežanom Kjetilom Jansrudom ter 93 stotink za Ivico Kostelićem in Adrienom Theauxom, ki sta si s 30. mestom še zagotovila točki. Kranjskogorčan je v Lake Louisu že dobro smučal, pred štirimi leti je bil denimo na olimpijski progi 14.

Iz Kanade v Beaver Creek

Enaindvajsetletni Martin Čater, ki je nastopil prvič v Lake Louisu, se je na progi zadržal še sekundo dlje in bil na koncu 60. Triindvajsetletnemu Klemenu Kosiju tudi drugi smuk v Lake Louisu ni najbolje uspel, tako da je zasedel predzadnje, 62. mesto. Povratniku po poškodbi 29-letnemu Roku Perku smuči v Kanadi znova niso stekle, kot si je želel. Zaostanek, ki je znašal 3,49 sekunde, ga je popeljal med Šporna in Čatra oziroma natančneje na 59. mesto.

V Lake Louisu bo z začetkom ob 19. uri na sporedu še superveleslalom, na katerem bosta nastopila le Perko in Kosi.

Iz Kanade se bo karavana preselila čez mejo v Beaver Creek, kjer bodo na sporedu smuk, superveleslalom in veleslalom. Gre sicer za skupaj z bližnjim Vailom prizorišče februarskega svetovnega prvenstva.

STA


Najbolj brano