Zdaj pa nad branilce naslova

Slovenski rokometaši se bodo po štirih letih na svetovnem prvenstvu spet vmešali v boj za medalje. Nocoj so ugnali Katarce in se po zmagi z 32:30 prebili v polfinale, kjer se bodo v četrtek ob 20.45 pomerili z gostitelji Francozi.

V polfinalu se bo Slovenija pomerila s Francijo. Foto: Stanko Gruden/Sta
V polfinalu se bo Slovenija pomerila s Francijo. Foto: Stanko Gruden/Sta

PARIZ > Slovenski selektor Veselin Vujović se tudi nocoj ni izneveril presenetljivim potezam. V prvo postavo je uvrstil Nika Henigmana, ki je igral tudi prednjega v obrambi 5-1, v vrata pa Urbana Lesjaka. Levi zunanji rokometaš Ribnice se mu je takoj oddolžil s prvim golom na tekmi, Lesjak pa z ubranjenim “zicerjem”. Na drugi strani so bili slovenski rokometaši v napadu hitri, a po potrebi tudi potrpežljivi v iskanju vrzeli v vrstah tekmeca. Posledica je bil skoraj popolni učinek v poskusih iz igre na vrata Danijela Šarića. Med strelce se je do 13. minute že vpisala napadalna šesterka, ki je začela tekmo. In kar je še bolj pomembno: Slovenija je vodila z 10:5. Šele v 14. minuti je Matej Gaber zgrešil prvi slovenski strel iz igre oziroma je stresel okvir vrat. Še dve sodniški odločitvi, ki nista šli v korist Slovenije, sta botrovali katarski mini seriji 3:0. V vrata je stopil Matevž Skok. Nominalno prvi slovenski vratar v Franciji je hitro prispeval obrambi, ki ju je (proti)napad dobro unovčil. Med strelce se je z zaporednima goloma vpisal tudi obrambni specialist Vid Poteko, ki mu je sledil Borut Mačkovšek. Pozorna obramba pa je ob podpori Skoka in s ščepcem sreče sprožila nov slovenski juriš proti katarskim vratom. Na krilih Gašperja Marguča so v 25. minuti obnovili prednost petih golov. Šarić se je preselil na klop, v končnici prvega polčasa pa ga je nadomestil Yousuf Al Abdulla, ki se mu ni godilo veliko bolje. Je pa v zadnjih sekundah s pomočjo prečke prispeval edini ubranjenisorta strel katarskih vratarjev, Rafael Capote je na drugi stranii zadel v polno tik pred odmorom in Katarce približal na tri gole.

Slovenija : Katar 32:30 (18:15)
Accorhotels Arena, gledalcev 7500, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka).
Slovenija: Skok (9 obramb) 1, Lesjak (2 obrambi), Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 6, Kavtičnik 1, Janc 1, Dolenec 5, Cingesar 2, Poteko 2, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 1, Grebenc 3, Zarabec 2 (1), Mačkovšek 2. Selektor Veselin Vujović.
Katar: Šarić (5 obramb), Al-Abdulla (1 obr.), Mabrouk 2, Alsaltialkrad 1, Roine 7 (3), Capote 6, Al-Karbi, Murad 1, Abdelhak, Alrayes 1, Alsafadi, Sinen, Mallash 3, Madadi 3, Ali 4, Hassaballa 2. Sel.: Valero Rivera.
Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Katar 3 (3). Izključitve: Slovenija 6, Katar 8.

Drugi polčas je slovenska zasedba začela s premešano postavo oziroma novimi akterji, ki pa so nadaljevali tam, kjer so soigralci končali v prvem polčasu. Med strelce so se v prvih petih minutah nadaljevanja vpisali še Marko Bezjak, Nik Grebenc in Blaž Janc za najvišjo slovensko prednost šestih golov. Šarić pa je šele v 38. minuti zabeležil prvo obrambo, a na drugi strani je svoje odlike pokazal tudi Skok. Tudi strelske. Na prazen gol je v 40. minuti zadel za 25:18 in se nocoj kot 14. slovenski rokometaš vpisal med strelce. Ko je vajo po minuti odmora nemočnega katarskega selektorja Valera Rivere ponovil tudi igralec tekme Jure Dolenec, je že močno dišalo po slovenskem polfinalu v Parizu, kjer so Katarci do konca lahko le ublažili poraz. V francoski prestolnici slovensko četo že v četrtek čakajo branilci naslova, nad katere pa se lahko poda povsem sproščeno. V drugem polfinalnem paru se bosta v petek pomerili Norveška in Hrvaška. ASO


Najbolj brano