Kvalifikacij še nimajo v žepu

Slovenska rokometna reprezentanca je po porazu z Nemčijo 27:30 (13:15) na svetovnem prvenstvu osvojila osmo mesto, kar pomeni, da bo morala na potrditev vozovnice za olimpijske kvalifikacije še počakati.

Jure Natek je na tekmi proti Nemčiji “eksplodiral”.
Jure Natek je na tekmi proti Nemčiji “eksplodiral”. 

DOHA > V slovenski udarni sedmerki so se dan po porazu z Dansko zgodile štiri spremembe. Namesto načetega kapetana Uroša Zormana je proti Nemčiji zaigral Marko Bezjak, vlogo krožnega napadalca pa je prevzel Uroš Bundalo. Spremenjena je bila tudi desna stran napada, kjer sta zaigrala Vid Kavtičnik in Jure Natek, ki je dosegel prvi gol na tekmi. V vratih je bil Primož Prošt, ki je takoj ubranil sedemmetrovko. Nemci so v uvodnih desetih minutah nasploh veliko grešili, čeprav so imeli tri najstrožje kazni, dvakrat pa so tudi uživali prednost igralca več.

Dvorana Lusail, gledalcev 1000, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka). Slovenija: Škof (4 obrambe), Prošt (7 obramb), Kavtičnik 2, Natek 9, Cehte 2, Dolenec, Špiler, Skube 3, M. Žvižej 3, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 3 (2), Bundalo 1. Selektor: Boris Denič. Nemčija: Heinevetter (12 obramb), Lichtlein (1 obramba), Kneer 1, Gensheimer 13 (4), Sellin 1 (1), Wiencek 4, Pekeler, Groetzki 3, Weinhold 1, Strobel 2, Schmidt, Kraus, Müller, Schöngarth 2, Böhm 2, Drux 1. Selektor: Dagur Sigurdsson. Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Nemčija 7 (5); izključitve: Slovenija 8, Nemčija 6. Rdeč karton: L. Žvižej (44).

Na drugi strani je bil v napadu razpoložen zlasti Natek, ki je k slovenskemu vodstvu 7:4 v 13. minuti prispeval štiri gole. Žal je po ustaljeni praksi tega svetovnega prvenstva (SP) Slovenija tekmece hitro vrnila v igro. Nemci, ki tudi tokrat niso mogli računati na enega od glavnih adutov, poškodovanega Steffena Weinholda, so s tremi zaporednimi zadetki v dobri minuti izenačili na 7:7. V 19. minuti pa so prišli do prvega vodstva 10:9. Slovenskemu napadu se je ustavilo tudi ob igralcu več. Na srečo tudi Nemci - tako kot češka sodnika - niso imeli najboljšega dne, zato se je nadaljevalo rezultatsko ravnotežje. V 28. minuti so si tekmeci prvič priigrali dva gola prednosti, s katero sta šli ekipi tudi na odmor.

V nadaljevanju je na igrišče stopil najboljši strelec tega SP Dragan Gajić, ki je v prvem polčasu izvajal le sedemmetrovke. Strelsko štafeto je spet prevzel Jure Natek, na nemški strani pa je svoj niz iz prvega polčasa nadaljeval Uwe Gensheimer. Slovenska obramba je bila vnovič prepustna, napad pa neodločen in brez pravih zamisli. V 25. minuti so se Nemci, ki so imeli tudi bolje razpoloženega vratarja, prvič odlepili na tri gole (20:17). V 40. minuti je bila razlika štiri gole, dve minuti kasneje pa pet.

Slovenska reprezentanca je na drugi strani še naprej zapravljala napade, s katerimi bi se Nemcem lahko približala. Priložnosti ni bilo veliko, saj je bila slovenska obramba blizu svojih standardov na letošnjem SP, torej krhka. V 44. minuti se je primerila nova težava. Luka Žvižej je takoj po preizkusu obrambe 5-1 zaradi prekrška prejel rdeči karton. Izbrana vrsta je tako ostala brez pomembnega moža v obrambi in ob poškodovanem Davidu Špilerju tudi brez levega krila, kjer je po sili razmer zaigral Klemen Cehte.

Ob rezultatskem zaostanku je tudi govorica teles igralcev obeh ekip dala slutiti, da bodo slovenski rokometaši stežka uprizorili zasuk. Nemci so pridno polnili mrežo Gorazda Škofa, in razlika je v 48. minuti narasla na šest golov. Da se slovenska reprezentanca ne bo več vrnila med žive, je bilo jasno, ko tudi Gajić ni več mogel zadeti nemške mreže. Z izjemo Natka Slovenija ni imela razpoloženega, moža v napadu.

Pravila mednarodne rokometne zveze so precej ohlapna in, kot se je pokazalo na primeru letošnjega svetovnega prvenstva (SP), tudi spremenljiva. Dejstvo je, da si je svetovni prvak zagotovil vozovnico za olimpijske igre, reprezentance, razvrščene od drugega do sedmega mesta, pa olimpijske kvalifikacije, ki bodo aprila prihodnje leto. Slovenija je po aktualnem pravilniku prva v čakalnici. V kvalifikacijah bo sodelovala, če bodo letos Katarci doma zmagali na azijskem kvalifikacijskem turnirju, ali če bo prihodnje leto na Poljskem evropsko lovoriko osvojila reprezentanca, ki je igrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju.

“Vemo kaj nam je ta tekma prinašala, tudi sicer pa so bili Nemci premagljivi. Zato sem razočaran. Poškodbe so nas presekale, a tisti, ki smo bili zraven, bi vseeno morali bolj stisniti tekmeca. Menim, da smo se čustveno izpraznili, zlasti po tekmi z Makedonijo. V to ekipo je treba še naprej verjeti. Kmalu se bomo vrnili na zmagovite tirnice,” je pojasnil Sebastian Skube, ki bo z reprezentančnimi soigralci spet v akciji konec aprila oziroma v začetku maja, ko Slovenijo čakata kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo prihodnje leto na Poljskem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano