Slovenski potapljač septembra po svetovni rekord

Slovenski potapljač Jure Daić, večkratni državni rekorder v potapljanju na vdih ter prvi Slovenec, ki se je potopil globlje od 100 metrov, si je zadal nov izziv. V Rogoznici pri Šibeniku bo 6. septembra poskusil izboljšati svetovni rekord v stari grški potapljaški disciplini skandalopetra.

Slovenski potapljač Jure Daić, večkratni državni rekorder v potapljanju na vdih ter prvi Slovenec, ki se je potopil globlje od 100 metrov, si je zadal nov izziv Foto: Tanja Daić
Slovenski potapljač Jure Daić, večkratni državni rekorder v potapljanju na vdih ter prvi Slovenec, ki se je potopil globlje od 100 metrov, si je zadal nov izziv Foto: Tanja Daić

LJUBLJANA > Daić načrtuje potop na globino 113 m in tako za en meter izboljšati zdajšnji svetovni rekord 112 m, ki ga je letos junija postavil Nemec Andreas Güldner na Rdečem morju v Egiptu.

Potapljaška disciplina skandalopetra predstavlja zgodovinski začetek globinskega potapljanja na vdih, pravi Daić. "To obliko potapljanja so uporabljali pred 4000 leti potapljači v antični Grčiji, ki so nabirali spužve. Skandalopetra je kamen, navadno iz marmorja ali granita, ki tehta med 8 in 14 kg in ima hidrodinamično obliko. Potapljanje skandalopetra je sestavljeno iz potopa v globino s pomočjo omenjenega kamna, privezanega na vrv. Potapljača potegne na površje potegne pomočnik na čolnu z vrvjo, na katero je privezan kamen. Med tovrstnim potapljanjem potapljaču ni dovoljeno uporabljati potapljaške obleke, maske in plavuti, zaradi česar je takšno potapljanje še posebej zahtevno," pojasnjuje Daić.

STA


Najbolj brano