Slovenski orli letijo v Nemčijo

Mirni in potrpežljivi. To je vodilo glavnega trenerja moške reprezentance v smučarskih skokih Gorana Janusa pred novo sezono, ki se bo začela konec tedna v Klingenthalu.

Peter Prevc bo tudi v novi sezoni glavni adut slovenske reprezentance v smučarskih skokih
Peter Prevc bo tudi v novi sezoni glavni adut slovenske reprezentance v smučarskih skokih 

LJUBLJANA > Na nemško prizorišče ima lepe spomine tudi primorski skakalni up Jaka Hvala. Član SSK Ponikve je prav v Klingenthalu pred slabima dvema letoma dobil tekmo svetovnega pokala, po težavni pretekli sezoni pa je na treningih v Obersdorfu prepričal strokovni štab, da ga uvrsti med sedmerico skakalcev, ki bo konec tedna zastopala slovenske barve na prvi postaji svetovnega pokala. V Klingenthalu bosta na sporedu ekipna in posamična tekma.

Na včerajšnji predstavitvi pred začetkom nove sezone so bili slovenski orli, ki so se jim pridružili tudi skakalne kolegice iz reprezentance in nordijski kombinatorci, dobro razpoloženi. Po malem pa tudi nestrpni, da se po daljšem pripravljalnem obdobju, ki so ga sicer popestrile tekme poletne serije, vse skupaj že začne. Pozitivna tekmovalna napetost je zlasti pred prvo tekmo prisotna še v nekoliko večji meri kot sicer. Tudi pri Petru Prevcu, ki je z zmagovalnimi stopničkami v svetovnem pokalu ter medaljami na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah zaznamoval pretekli dve sezoni. Novinarska druženja pred in po tekmah vselej začini tudi z iskrivimi odgovori.

“Pritisk se čuti, sprožajo ga že številna vprašanja o pripravljenosti in pričakovan-jih. Tudi zato komaj čakamo, da se tekme začnejo in potem vsi vidimo, pri čem smo. Pritiske sem si seveda naložil tudi sam z rezultati v pretekli sezoni, smo se pa med pripravami ustrezno okrepili, da jih prenesemo. Rezultatskih ciljev si nočem zastavljati. Zame je ob tehniki pomembno, da se odpravim na tekmo z miselnostjo, ki se je doslej izkazala za uspešno,” je pojasnil Prevc. Na podobni valovni dolžini je tudi Jaka Hvala. ”Želim si ostati čim dlje časa miren in se ne obremenjevati z rezultatskimi cilji. Po drugi strani bom poskušal kar se da hitro prenesti dobre občutke s treningov tudi na sneg,” je pojasnil Hvala, ki ga bo ne glede na razvoj dogodkov v Klingenthalu na drugi postaji svetovnega pokala nadomestil Tomaž Naglič, kar je potrdil tudi Goran Janus.

Slovenske barve bo v Klingenthalu zastopala sedmerica skakalcev: Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Matjaž Pungertar. V petek bodo na sporedu kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo. V soboto bo moštvena preizkušnja, kjer je Slovenija lani zmagala.

Reprezentančni selektor je za razliko od tekmovalcev opredelil rezultatske cilje. Ti so kljub stopnjevanju uspehov podobni kot v zadnjih treh sezonah in iz navijaške perspektive razmeroma skromni: na posamičnih tekmah svetovnega pokala tri uvrstitve med najboljšo trojico in pet med šesterico, v skupnem seštevku en skakalec med deseterico, eden pa med 15 tako kot tudi na novoletni turneji. Na svetovnem prvenstvu pa preboj enega skakalca med šesterico tako na večji kot na manjši napravi.

“Letos smo zelo zgodaj začeli s pripravami, količinsko smo opravili več treningov. Običajno začnemo posegati po vrhunskih rezultatih po novoletni turneji. Upam, da se bo v letošnji sezoni to zgodilo nekoliko prej. Tako smo tudi zastavili treninge,” je pojasnil Janus, ki bo z reprezentančnimi izbranci v Klingenthal odpotoval jutri. Danes pa bodo slovenski orli opravili še zadnji trening v Kranju.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano