Slovenski odbojkarji v svetovni ligi

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je izpolnila še drugi veliki cilj v sezoni. Potem ko si je maja zagotovila nastop na oktobrskem evropskem prvenstvu, je na zaključnem turnirju evropske lige v poljskem Walbrzychu osvojila prvo mesto in se uvrstila v svetovno ligo. V finalu je s 3:0 (21, 20, 17) premagala Makedonijo.

VROCLAV > Slovenci, ki so v polfinalu ugnali Poljake, so v finalno tekmo krenili samozavestno, čeprav so z Makedonci izgubili zadnjo medsebojno tekmo, lani so v Mariboru v nepopolni postavi in v nepomembni tekmi evropske lige klonili z 1:3. Prepričani so bili, da so boljši tekmec, hkrati pa se zavedali, da lahko računajo na uspeh le, če skozi vso tekmo ohranijo mirnost in zbranost.

V najpomembnejši tekmi lige - v prejšnjih letih imeli s pomembnimi in odločilnimi kar nekaj težav, jim je to tudi uspelo, upravičili so vlogo papirnatih favoritov in se uvrstili tja, kamor spadajo, kamor jih odbojkarski strokovnjaki že nekaj časa uvrščajo. Kar z "zlato generacijo" nazadnje ni uspelo Veselinu Vukoviću in Luki Slabetu, je tako uspelo italijanski odbojkarski legendi Andrei Gianiju, ki bo naslednjo sezono ekipo vodil v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige.

Športna dvorana Aqua Zdroj, gledalcev 380, sodnika: Ormonde (Portugalska), Wolf (Švica). Slovenija: Pajenk 7, Šket 3, Gasparini 12, Vinčić 4, Kozamernik 7, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 10, Pavlović. Makedonija: Angelovski, G. Gjorgiev, Josifov 9, N. Gjorgiev 10, Milev, Despotovski 1, Ljaftov 3, Simovski 13, Madjunkov 3, Karankovikj 1, Gjorgjevski, Mihailov.

Da je Slovenija najboljša ekipa v tekmovanju, je pokazala tudi tekma z Makedonci. Res je, da je bil tekmec manj svež, da je imel v kratkem času za sabo kot edini na zaključnem turnirju dve dolgi in težavni avtobusni potovanji, da je v polfinalu igral večerno tekmo, toda vsaj pred tekmo v tem ni iskal izgovorov. Makedonci so pred finalom na vse težave pozabili, tako kot pred polfinalom, ko so presenetljivo premagali Estonce. Tokrat pa so naleteli na boljšega tekmeca, ki se je na njihovo igro dobro pripravil, jih spoštoval, a se hkrati zavedal svoje kakovostne premoči.

To so pokazali že na samem začetku, predvsem po zaslugi uspešnih napadov, ki so bili tudi posledica odličnega sprejema, so imeli že ob prvem tehničnem odmoru tri točke prednosti, po servisih Mitje Gasparinija so prednost povišali, po bloku Alena Pajenka je bilo 14:8, po bloku Tineta Urnauta pa že 17:10. Visoko vodstvo jih je nekoliko uspavalo, tekmecem so dovolili pet zaporednih točk, pred končnico so se ti približali celo na točko zaostanka (21:22), toda razpoloženi Pajenk, predvsem pa blok Jana Kozamernika, sta stvari postavila na svoje mesto.

Slovenci so bili v prvem nizu boljši prav v vseh elementih, svojo prevlado pa so nadaljevali tudi v drugem. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodili z 8:4, nato pa jih je razjezil še sodnik, predvsem Urnauta, ki je z odličnimi servisi omogočil tri zaporedne točke Kozamerniku. Na semaforju je bilo spet 17:10, nato pa je vnovič prišlo do padca zbranosti. A tudi tokrat ni bil usoden, gostje so se sicer približali na 20:23, toda napad Gasparinija in blok Dejana Vinčića sta preprečila napeto končnico.

Te gledalci niso videli niti v tretjem nizu. Makedonci so se še držali do izida 6:6, nato pa je začel delovati slovenski stroj, tekmec je začel delati napake, razlika pa je le rasla.

STA


Najbolj brano