Slovenski odbojkarji v finalu EP proti Franciji

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se bo v nedeljskem finalu evropskega prvenstva v Sofiji, ki bo ob 19.45, pomerila s Francijo. Ta je v drugem polfinalu premagala gostiteljico Bolgarijo s 3:2 (-18, -22, 24, 21, 12).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v 
finale evropskega prvenstva. Foto: STA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v finale evropskega prvenstva. Foto: STA

SOFIJA > Že pred tem so Slovenci s 3:1 odpravili Italijo, ki se bo z Bolgari merila za bron. Francozi so v izločilnih bojih tega EP odpravili Estonijo, Srbijo in nazadnje Bolgarijo, Slovenci pa so bili boljši od Nizozemcev, Poljakov in danes Italijanov.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca nadaljuje senzacionalno pot na evropski vrh. Potem ko je v četrtfinalu izločila Poljake, je s fantastično predstavo v polfinalu ponižala še eno svetovno velesilo Italijo. Zmagala je s 3:1 (13, -23, 20, 20).

Dvorana Arena Armeec, gledalcev 6000, sodnika: Yener (Turčija), Hudik (Češka).
Slovenija: Pajenk 9, Šket, Gasparini 18, Plot, Vinčić 2, Kozamernik 6, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 22, Čebulj 16, Pavlović.
Italija: Sottile, Vettori, Juantorena 15, Giannelli 3, Rossini, Zajcev 15, Lanza 8, Buti 6, Colaci, Piano 1, Antonov, Sabbi, Anzani 1, Massari.

Slovenski odbojkarji so še enkrat več šokirali evropsko odbojkarsko javnost. Trikratnim svetovnim prvakom, Italijanom, ki imajo kot edina evropska reprezentanca zagotovljeno pot na olimpijske igre, so odčitali lekcijo moderne odbojke. S hrabrostjo, borbenostjo, mirnostjo in brez dvoma kakovostjo so presenetili vse, le sami sebe ne. Sami so od začetka prvenstva verjeli, da lahko osvojijo kolajno, ko pa so začeli nizati zmage, jim je samozavest narasla do neba, kar je pokazala tudi tekma z Italijani.

Tine Urnaut je najbrž odigral življenjsko tekmo, Mitja Gasparini v končnicah nizov še nikoli ni bil tako miren in samozavesten, Jani Kovačič je svojimi posredovanji vlival dodatno voljo soigralcem, Dejan Vinčič je s svojo pozitivno predrznostjo odlično zaposloval napadalce, tudi Klemen Čebulj je spet igral odlično, enako velja za Alena Pajenka, da ne govorimo o šele 19-letnem Janu Kozamerniku. Fantje so se s predstavo v polfinalu dokončno uvrstili na zemljevid najboljših odbojkarskih ekip na svetu. Igrali so hrabro, bojevito, učinkovito, zagotovo bi se našel še kakšen pridevnik za predstavo izbrancev Andree Gianija.

“Slovenci niso slučajno v polfinalu. Že dolgo časa vemo, da so odlični posamezniki, ki že dolgo igrajo v Italiji, zdaj pa so popravili še ekipno igro in prišli do uspeha,” je italijanski kapetan Simone Buti jasno napovedal, da si favorizirana Italija ne bo privoščila nikakršnega podcenjevanja, kot bi si najbrž želeli Slovenci. Da je imel Buti o kakovosti tekmeca prav, je pokazal že sam začetek. Slovenci so v tekmo krenili neustrašno, hitro pa se je dalo tudi videti, kaj je šibka točka Italijanov. V uvodu so imeli veliko težav s sprejemom, po servisih Jana Kozamernika so že zaostajali z 1:4, po točki Tineta Urnauta pa 3:8. Po manjši krizi so hitro prišli k sebi, po izvrstni igri v vseh elementih so imeli ob drugem tehničnem odmoru že šest točk prednosti, as Mitje Gasparinija jo je povečal na sedem, potem pa je prišlo do popolnega razpada italijanske igre, dobivali so blok za blokom in niz se je končal z neverjetnih 25:13.

A s tem še ni bilo konec premoči slovenske ekipe, ki je povedla s 4:1, po treh zaporednih točkah Urnauta tudi 8:5. Po tehničnem odmoru je bilo sicer spet nekaj slabših minut, tako da so Italijani povedli s 14:11, toda Gianijevi varovanci so hitro vrnili udarec, po zaslugi razpoloženega Urnauta in Čebulja dosegli pet zaporednih točk in spet bili v prednosti. V končnico sta ekipi vstopili z rezultatom 20:20, dve točki Ivana Zajceva za 22:20 pa sta bili dovolj, da je Italija prišla do izenačenja v nizih, tekmecem namreč ni več dopustila priložnosti za nov preobrat.

Tudi tretji niz je bolje začela Slovenija, ob prvem odmoru vodila z 8:5, čeprav je Italija izenačila, pa je nadaljevanje povsem pripadlo Sloveniji. Urnaut je bil nezaustavljiv, v napadu sta mu v pomoč prihajala Gasparini in Čebulj, Jani Kovačič je spet lovil nemogoče žoge, Dejan Vinčić je odlično organiziral igro, v odločilnih trenutkih pa je svoje dodal še blok. As Gasparinija je pomenil vodstvo z 20:16, nato je Gasparini dosegel še dve točki v napadu, prednost petih točk pa Slovenci ob tako zanesljivi igri niso mogli več zapraviti, piko na i je z blokom postavil Kozamernik.

Slovence je do finala tako ločil en sam niz. Slovenci so vodili ves čas niza, pri 18:16 je bila Italija še blizu, nato pa je na sceno stopil Gasparini. Najprej je dosegel točko v napadu, nato pa še as. Prednost štirih točk se je po slabem sprejemu Urnauta še stopila na dve točki, toda Urnaut je popravil napako. Nato so slabo sprejeli Italijani, žogo poslali še v avt in slovenski finale je bil tu.

Andrea Giani, selektor Slovenije: “Vesel sem, skačem, pojem, vriskam, normalno, prišli smo do fantastične zmage in uvrstitve v finala. Ko sem prišel na selektorsko klop, o tem nisem razmišljal. Vedno sem govoril, da moramo korak za korakom. Osvojili smo evropsko ligo, praktično brez pravega treninga, fantom sem neizmerno zaupal in niso me izneverili. Vedel sem, da imajo moč, da imajo značaj, vse pa so to danes pokazali. Dobro smo zaustavili Osmanyja Juantoreno in Ivana Zajceva, a odločilen je bil naš napad po sprejemu. V tem smo bili fantastični, neverjetni. Tine Urnaut je posebna zgodba. Odigral je fenomenalno, s svojo mehko roko je zaključeval tudi žoge po slabših podajah. A ni igral Tine, ampak ekipa in za njo imam samo superlative. Nekoliko slabše smo igrali le v drugem nizu, ko smo naredili nekoliko preveč napak, še v njem pa smo jim bili povsem blizu. A vsa ta čustva je hitro potrebno spraviti stran, zame je trenutno najbolj pomembna jutrišnja tekma, v kateri bo potrebno storiti še zadnji korak. Že pred časom sem rekel, da Slovenija ima kakovost postati evropski prvak, še vedno sem enakega mnenja.”

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:

“Vesel sem, da nam je uspelo odigrati, kot smo si želeli. In z motivacijskega, tehničnega in taktičnega vidika smo bili odlični. Zavedali smo se kakovosti tekmeca, zavedali smo se, da če jih hočemo premagati, moramo biti na zelo visoki ravni. Bili smo in zmagali. Od prve do zadnje točke smo se borili, za kar smo bili nagrajeni. Zahvalil bi se vsem soigralcem, strokovnemu štabu, ne smem pa pozabiti tudi na navijače, bili so enkratni. Zmaga je skupno delo. Kakšna napaka nas ni vrgla s tira, z njo se nismo obremenjevali, povsem zbrani smo bili na naslednjo točko. Imeli smo fantastično taktiko, lahko se zahvalimo našemu trenerju, ki nam je že včeraj razložil, kako do zmage. Ubogali smo, zaustavili njihove najboljše igralce. Zdaj nas bo v finalu zelo težko kdo zaustavil.”

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije:

“To je vse normalno. Mi smo prišli sem po medaljo, zdaj smo jo osvojili, kaj naj rečem drugega, kot da je šlo vse po načrtu. Odigrali smo spet eno vrhunsko tekmo, danes nas bi težko kdo zaustavil. Tudi boljša ekipa od Italije ne. Neverjetno veliko visokih žog smo zaključili, igrali smo agresivno, dobesedno smo se metali za vsako žogo, če se žog nismo dotikali z blokom, jih je reševala obramba. Skratka vse je bilo in je fenomenalno. Naš selektor nas je odlično pripravil, hvala mu, mi pa smo striktno izpolnjevali njegova vodila. Rezultat je tu.”

Mitja Gasparini, korektor slovenije: “Naša zgodba se nadaljuje. Spet smo pokazali eno fantastično ekipno igro. Borili smo se od prve do zadnje točke, nismo popuščali, naša borbenost se je pokazala v prvi in v zadnji točki tekme. Tudi jutri ne mislimo popuščati. Kdor koli bo nam stal nasproti, mu ne bo lahko.”

Jani Kovačič, libero Slovenije:

“To so fantastični občutki. Premagali smo Italijo, svetovno velesilo. In to ne s 3:2, ampak s 3:1. V prvem nizu smo jih povsem nadigrali, še sami niso vedeli, kaj se dogaja. V drugem so se sicer vrnili v igro, a danes niso imeli možnosti. Bili smo enostavno predobri. Borili smo se, pokazali željo in prišli do velike zmage. Zdaj se moramo spočiti, regenerirati, si povrniti moč. Jutri pa ponoviti današnjo igro, današnjo borbo. Želimo si naslov evropskega prvaka.”

STA


Najbolj brano