Slovenski odbojkarji srebrni

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno kolajno. V finalu je po dobrem odporu izgubila proti Franciji z 0:3 (-9, -27, -27).

 Foto: Cev
Foto: Cev

SOFIJA > Slovenski odbojkarji zadnjih deset dni niso pripravili še enega presenečenja, niso bili na ravni zadnjih treh tekem na prvenstvu, kljub temu pa so se tudi tokrat zgledno borili, dokazali, da so zasluženo v finalu, kjer pa je bil tekmec premočan. Zmagovalci svetovne lige, ki so lovili prvi evropski naslov, na prvenstvu pa niso zabeležili niti enega poraza, imajo v tem trenutku več izkušenj, ko je bilo najbolj potrebno, so bili zbrani, kar pa se za Slovence ne more reči. Svojo priložnost, da bi dobili dodaten zalet, so zapravili v drugem nizu, ko so iz rok izpustili vodstvo 24:21. Statistika kaže, da je poleg živcev in izkušenosti, zaradi pomanjkanja tega so v končnici izgubili tudi tretji niz tekmo odločil servis. Francozi so dosegli šest asov, Slovenci le enega.

Dvorana Armeec Arena, gledalcev 10.000, sodnika: Pasquali (Italija), Piasetski (Belorusija).
Francija: Aguenier, Grebennikov, Rouzier 21, Toniutti 2, Tillie 7, Ngapeth 15, Le Roux 8, Lyneel, Pujol, Le Goff 5, Marechal, Lafitte, Rossard, Sidibe.
Slovenija: Pajenk 6, Šket 2, Gasparini 14, Plot, Vinčić 5, Kozamernik 5, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 14, Čebulj 6, Pavlović.

Pod vtisom dobro napolnjene dvorane, in glasnega navijanja slovenskih navijačev, so varovanci Andree Gianija tekmo začeli slabo. Težave s sprejemom so bile preočitne, da bi lahko računali na ugoden rezultat, še posebno, ker tudi servis ni bil na ravni prejšnjih tekem. Francozi so povedli s 13:7, a nato začeli slabše izvajati začetne udarce, Slovenci pa so se pri tem elementu izboljšali, posledica tega je bila, da so se s točko Mitje Gasparinija približali na 12:15. Toda trikolori so najprej prednost vzdrževali s prvim tempom, nato pa jo z dvema asoma povečali na 22:16, kar je bilo dovolj za vodstvo 1:0.

Na začetku drugega niza so bili Slovenci že bolj podobni tistim iz prejšnjih tekem. Začel je delovati servis, pa tudi blok. Z dvema zaporednima blok točkama Dejana Vinčića so prišli do vodstva z 8:3, toda tekmeci so se zbrali, jih začeli loviti, na 17. točki so jih tudi ujeli, po novi napaki Slovenije pa tudi prehiteli (18:19). Po izenačenju na 19:19 pa je na sceno stopil Gasparini, s servisi in napadoma priboril svoji ekipi vodstvo z dvema točkama, po točki Tineta pa se je prednost povečala na tri, Slovenci so imeli tri zaključne žoge. Toda nato jih je izdal sprejem, pri Francozih pa je v svoje roke prevzel Earvin Mgapeth, ki je bil nezaustavljiv napadu. Slovenci so nato še imeli možnosti, toda bili so nezbrani, na koncu pa dovolili, da so jim Francozi dali še as, ki je zelo bolel.

Po zapravljeni priložnosti je za nekaj časa padla morala, v tretjem nizu so hitro prišli do zaostanka petih točk, videti je bilo, da je slovenska barka dokončno potopljena. A slovenski fantje se niso hoteli predati, po dveh zaporednih točkah Urnauta so prišli le na točko zaostanka (9:10). Tak zaostanek so držali nekaj časa, nato je po odličnih servisih Vinčića Urnaut izenačil na 17:17, Jan Kozamernik pa jih povedel v vodstvo. Alen Šket, ki je vstopil v drugem nizu nameszto Klemna Čebulja, jih je povedel v vodstvo 20:19, to pa je bilo tudi njihovo zadnje vodstvo na tekmi. Popuščali sicer niso, ubranili kar nekaj zaključnih žog, toda na koncu je niz in zmaga zasluženo pripadla Francozom. Toda Urnaut in kolegi se nimajo česa sramovati.

STA


Najbolj brano