Slovenski odbojkarji danes na Poljskem v boj za svetovno ligo

Danes ob 17. uri bodo slovenski odbojkarji v polfinalu evropske lige na Poljskem skušali izločiti mlade domačine in si priigrati finale, v katerem zmagovalca čaka vstop v svetovno ligo.

Slovenci so doslej dobro igrali pod taktirko novogoriškega 
organizatorja Dejana Vinčića. Foto: Igor Mušič
Slovenci so doslej dobro igrali pod taktirko novogoriškega organizatorja Dejana Vinčića. Foto: Igor Mušič

WALBRZYCH > Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca je na jug Poljske odletela že včeraj zjutraj, da bi se v miru pripravila na zaključni turnir evropske lige. Na njem ima z zrelo ekipo stvarno priložnost, da si z zmago prvič v zgodovini pribori igranje v svetovni ligi.

Turnir se bo začel danes. V prvem polfinalu se bodo Slovenci pomerili s Poljaki. Tekmec ne bo igral z zasedbo, ki je aktualni svetovni prvak in standardni udeleženec svetovne lige.

Poljaki so tudi letos z A ekipo zaposleni v svetovni ligi, evropsko pa igrajo z B moštvom, sestavljenim pretežno iz igralcev, starih 20 do 21 let. Nihče od današnjih slovenskih tekmecev ne igra v tujini. Najbolj izkušeni so trije člani klubov, ki redno nastopajo v evropskih pokalih: 25-letni sprejemalec Belchatowa Wojciech Wlodarczyk, 28-letni organizator Zakse Grzegorz Pajk in 27-letni libero Damian Wojtaszek (Jastrzbski).

Na papirju so favoriti Slovenci, z osmimi izkušenimi odbojkarji iz velikih evropskih klubov. Med temi je tudi primorska trojka na delu v Franciji: Dejan Vinčić (Beauvais), Jani Kovačič (Cannes) in Mitja Gasparini (Paris Volley). Gasparini pozna poljsko odbojko: pred štirimi leti je z Jastrzbskim igral v polfinalu lige prvakov, v minuli sezoni pa si je v tem klubu kruh služil Mariborčan Alen Pajenk.

Pred potovanjem je Dejan Vinčić razmišljal: “Presenečen sem, da se bomo v polfinalu pomerili s Poljaki. Ponavadi si na takih turnirjih gostitelji priredijo žreb in izberejo na papirju najslabšega, a je očitno bilo tokrat vse pošteno. Želimo osvojiti prvo mesto. Nihče ne razmišlja, da bi nam lahko spet spodletelo. Prepričani smo, da smo na turnirju najboljša ekipa. Prisotne je nekaj pozitivne treme. Že takoj moramo Poljakom vsiliti naš ritem.”

Predtekmovanje je Slovenija končala brez poraza, Poljake, ki so imeli kot gostitelji polfinale zagotovljen, so na tretje mesto potisnili Estonci in Makedonci. Slovenci so sicer lani doma s 3:2 v kvalifikacijah za EP uspeli premagati tudi poljsko A ekipo. Slovenski selektor Andrea Giani, ki je to pomlad preizkusil veliko odbojkarjev, težav s sestavo ekipe nima, saj so tudi rezervisti upravičili zaupanje. Poškodovanega Danijela Koncilijo je tako pri mreži dobro zamenjal Jan Kozamernik.

V drugem današnjem polfinalu se bosta pomerila Makedonija in Estonija. Favoriti so slednji. Obubožani Makedonci so morali na več kot 20 urno pot na Poljsko z avtobusom, pred tem pa so bili po koncu predtekmovanja doma le dva dni.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano