Slovenski košarkarji so lahko kar zadovoljni

Žreb v evropski podružnici Disneylanda je bil precej bolj asketski od pričakovanega, kar pa je pomembnejše, slovenski reprezentanci je prinesel ne pretežko skupino C.

Maskota Eurobasketa 2015  je  Frenkie, izdelala pa ga je slovenska agencija Zadrga.  Foto: Kzs
Maskota Eurobasketa 2015 je Frenkie, izdelala pa ga je slovenska agencija Zadrga.  Foto: Kzs

PARIZ > Prvi del EP 2015 bo potekal od 5. do 10. septembra 2015 v štirih državah. Čeprav je bilo 24 udeležencev razdeljenih v šest kakovostnih skupin (upoštevali so rezultate lanskega EP v Sloveniji), je bil žreb zaradi štirih prirediteljev nekoliko prilagojen. Tako so najprej v skupine od A do D razvrstili države gostiteljice. Ob tem je bilo v nadaljevanju žreba potrebno paziti še na moštva, ki so jih gostitelji izbrali v svojo skupino in ustrezno porazdelitev ekip iz kakovostnih bobnov.

Nedvomno bo skupina smrti skupina B v Berlinu, kjer je popoln autsajder Islandija. Nemčija naj bi igrala na pogon Dirka Nowitzkega; z njim so Nemci, če bo seveda zdrav in spočit, povsem druga ekipa. Nosilec skupine bo Španija, v njej je še srebrna z nedavnega svetovnega prvenstva, Srbija, Turčija je v Španiji pokazala, da se je otresla kompleksa slabega igranja na tujih igriščih, Italija se zadnja leta vzpenja in zagotovo v nemško prestolnico ne bo prišla z belo zastavo. Skupina B se v izločilnih bojih križa s skupino A, v kateri bo v Marseillu nosilec evropski prvak in bržkone glavni favorit turnirja, Francija. Tu bo tudi Rusija, potem pa je moč pričakovati precej izenačen boj med Finsko, Bosno in Hercegovino, Poljsko in Izraelom.

Skupina A (Montpellier) - Francija, Finska, BiH, Poljska, Izrael, Rusija. Skupina B (Berlin) - Španija, Nemčija, Turčija, Srbija, Italija, Islandija. Skupina C (Zagreb) - Hrvaška, Slovenija, Grčija, Makedonija, Gruzija, Nizozemska. Skupina D (Riga) - Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina, Belgija, Češka.

Slovenija je v družbi Hrvaške v skupini C v Zagrebu - prav s Hrvaško se bo pomerila prvi dan tekmovanja. Potencialno bi lahko v Areni spremljali prvenstvo bivše SFRJ, a so kroglice njene naslednice zelo modro razporedile po skupinah. “Težko je ocenjevati, ali je žreb dober. V prvem delu lahko igraš odlično, potem pa v osmini finala vse splava po vodi. Vse reprezentance, razen morda Nizozemske, ki se je izkazala v kvalifikacijah, dobro poznamo. Hrvati bodo na domačem parketu še posebej močni, za Grke sem že večkrat poudaril, da imajo eno najboljših ekip, Gruzijci lahko, če pridejo v popolni postavi, presenetijo vse. Morda so mala neznanka le Makedonci, ki so nekoliko spremenili moštvo, “ ocenjuje selektor Jure Zdovc. Zelo soliden žreb dopolnjuje še baltska skupina D v Rigi, kjer je absolutni favorit Litva. Latvija si je sicer za tekmeca raje izbrala Estonijo, dobila pa še Ukrajino in Češko. Za Slovenijo je bistveno, da v Zagrebu ne bo na četrtem mestu, ki bi ji v osmini finala za tekmeca prineslo Litvo.

Najboljših 16 reprezentanc (po štiri iz vsake skupine) se bo preselilo v Lille. Tam bodo neposredno igrali na izpadanje, začenši z osmino finala. Poleg dobitnikov medalj bo EP določilo tudi dva potnika na olimpijske igre v Riu de Janeiru ter štiri v dodatne kvalifikacije.

Skupina C

1. Hrvaška

Slovenija je na velikih tekmovanjih Hrvaško redno premagovala (tudi v četrtfinalu EP na Poljskem) vse do lani, ko je Hrvaška v predtekmovanju slavila sredi Celja, potem pa se zavihtela na končno četrto mesto. Uspeh je bil varljiv, saj so kockasti na SP v Španiji hitro izpadli. Prihodnje leto bo minilo 20 let od zadnje hrvaške medalje na EP. Ekipo naj bi še naprej vodil Jasmin Repeša.

2. Slovenija

Učinek slovenske reprezentance bo precej odvisen od tega, če bo v moštvu tudi Goran Dragić. Sedmi ekipi z nedavnega SP in peti z domačega EP je bil žreb naklonjen. Izbrancem Jureta Zdovca je na papirju praktično odprta pot v osmino finala. Tako kot za Hrvaško bo to tudi za Slovenijo to dvanajsti nastop na EP.

3. Grčija

Grčija je v Ljubljani doživela polom in pod vodstvom Italijana Andree Trinchierija prvič po letu 2001 ostala brez četrtfinala. Slovenija jih je premagala v drugem delu v Stožicah in prilepila majhen obliž na stare rane. Tudi novi selektor Fotios Katsikaris se na SP v Španiji ni proslavil. V kakšni zasedbi bo helenska ekipa, ki je zadnjih 17 let vedno blizu vrha, prišla v Zagreb na svoje 25. EP, je nemogoče napovedati. Velja za eno najbolj nepopustljivih ekip na svetu.

4. Makedonija

Največji grški prijatelji so zvezdne trenutke s četrtim mestom doživeli na EP v Litvi leta 2011. Dve leti zatem se je zanje tekmovanje končalo že v predtekmovanju v Jesenicah. Nezadovoljni z Alešem Pipanom so za selektorja postavili sedanjega trenerja Krke Aleksandra Đikića. Čaka jih peti nastop, četrti zaporedni.

5. Gruzija

Dežela znana po stričku Josipu Džugašviliju in čajih proizvaja tudi odlične košarkarje. Slovenija je gruzijsko košarko najprej spoznala prek Vladimerja Stepanije. Tretjič so na EP in tretjič se bodo merili s Slovenijo, ki jih je dvakrat tesno premagala. Pod vodstvom Igorja Kokoškova dajejo prednost disciplini in racionalnosti v igri.

6. Nizozemska

Kar je za nas Nizozemska v nogometu, je zanje v košarki Slovenija. Po 26 letih so se znova prebili na evropsko prvenstvo, kjer so bili nekoč redni udeleženci (15 nastopov). Eurobasket so si priborili s senzacionalno zmago proti Črni gori. Dovolj je dodati, da njihov selektor Toon van Helfteren ni dobil niti evra plačila za vodenje reprezentance in da je treninge za kvalifikacije začel s sedmimi igralci ...

ROK MAVER


Najbolj brano