Slovenski košarkarji premagali Litvo

Košarkarji Slovenije so v tretjem krogu turnirja Telemach v Ljubljani, ki sodi v okvir priprav na svetovno prvenstvo, včeraj premagali Litvo s 74:72 (16:13, 42:35, 54:53).

Prvo ime reprezentance je bil Domen Lorbek, ki je dosegel 18 točk ob metu 5:6 za dve točki Foto: Simon Maljevac
Prvo ime reprezentance je bil Domen Lorbek, ki je dosegel 18 točk ob metu 5:6 za dve točki Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Slovenska košarkarska reprezentanca se je z zmago proti Litvi na turnirju Telemach v Ljubljani poslovila od domačih gledalcev, saj že danes popoldan potuje na prizorišče svetovnega prvenstva v Palmo de Gran Canario.

Dvorana Stožice, gledalcev 11.000, sodniki: Boltauzer, Krejić, Mlakar (vsi Slovenija). Slovenija: Balažić 10 (2:2), Slokar 8 (6:6), Murić 8, Zupan 2, G. Dragić 10, Z. Dragić 2 (0:2), Lorbek 18 (5:5), Klobučar 7, Omić 9 (3:4). Litva: Pocius 4 (2:3), Kalnietis 15 (1:3), D. Lavrinovič 15 (3:3), Mačiulis 10 (1:2), K. Lavrinovič 5 (5:6), Jankunas 2, Kuzminskas 4, Motiejunas 15 (3:4), Jasaitis 2. Prosti meti: Slovenija 16:19, Litva 15:21. Met za dve točki: Slovenija 20:32, Litva 18:45. Met za tri točke: Slovenija 6:25 (Balažić 2, Murić 2, Lorbek, Klobučar), Litva 7:16 (Mačiulis 3, Kalnietis 2, D. Lavrinovič 2). Skoki: Slovenija 28 (22 + 6), Litva 38 (22 + 16). Osebne napake: Slovenija 24, Litva 24. Pet osebnih: Balažić (40.).

Za junake je bila to osma zmaga v trinajstih pripravljalnih tekmah, za Litvo, s katero se je Slovenija srečala pred petimi dnevi na turnirju v Kaunasu in izgubila - z njo se bo pomerila tudi v zadnjem krogu predtekmovanja na SP -, pa je bil to šele prvi poraz v trinajstih prijateljskih tekmah to poletje.

Pred odhodom v Španijo je selektor Jure Zdovc določil dvanajsterico, ki bo zastopala barve Slovenije na mundialu od 30. avgusta do 14. septembra. Doma bo ostal Matic Rebec, na prvenstvo pa potujejo Jure Balažić, Uroš Slokar, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažić, Miha Zupan, Goran Dragić, Zoran Dragić, Domen Lorbek, Jaka Klobučar, Aleksej Nikolić in Alen Omić.

Slovenija bo pred začetkom svetovnega prvenstva odigrala še eno prijateljsko tekmo, in sicer v torek ob 20. uri proti aktualnim svetovnim prvakom Američanom. Na SP bo uvodno srečanje igrala 30. avgusta proti Avstraliji, naslednji dan jo čaka Mehika, sledi dan premora in nato še tri tekme proti Južni Koreji, Angoli ter Litvi.

Zmaga Slovenije proti močni zasedbi Litve je več kot dobrodošla popotnica za SP, še posebej po nekaj težkih porazih v zadnjem času. Na zadovoljivem nivoju je bila zlasti igra v obrambi, delno tudi v napadu, čeprav je še preveč nihanj, znova pa se je pokazala največja hiba reprezentance, pomanjkanje višine.

To so danes slovenski junaki nadoknadili z borbenostjo in požrtvovalnostjo ter bili večji del srečanja v ospredju. Tekma se je prelomila sredi zadnje četrtine. Z delnim izidom 10:0 je Slovenija od zaostanka 54:57 prišla do vodstva 64:57, ki ga do konca ni več izpustila iz rok. Litva je dve minuti pred koncem sicer izenačila na 71:71, toda Jaka Klobučar je 57 sekund pred zaključkom zadel trojko za zasluženo in prestižno zmago.

Prvo ime reprezentance je bil Domen Lorbek, ki je dosegel 18 točk ob metu 5:6 za dve točki. Po deset sta jih zbrala Jure Balažić in Goran Dragić, medtem ko je bil najboljši skakalec znova Edo Murić z devetimi skoki.

Jure Zdovc je po tekmi dejal: “Fantom čestitam za zmago. Imeli smo znova težave s skokom. Nismo dovolj dobro zapirali visokih tekmecev, razen v zadnji četrtini, v kateri je imela Litva le en skok v napadu. Zadovoljen sem s pristopom igralcev do tekme, še vedno pa delamo preveč napak, ki jih morda večina ne opazi, vendar so ključne in spremenijo potek tekme. Na koncu šteje zmaga in to je najbolj pomembno. Maticu Rebcu sem se zahvalil za sodelovanje, a glede na to, da je do prvenstva še nekaj časa, da imamo še eno tekmo in nekaj treningov, sem mu dejal, da naj ostane v pripravljenosti.”

Domen Lorbek je po tekmi dejal: “Lahko smo zadovoljni z današnjo predstavo. Nismo imeli večjih padcev v igri, dobro smo igrali v obrambi, saj je tekmec dosegel le 72 točk, dobili pa smo tudi igro po globini. Po mojem smo prikazali celo najboljšo obrambo v pripravljalnem obdobju. Vidi se, da smo na pravi poti in da smo začeli verjeti v sistem.”

STA


Najbolj brano