Slovenski hokejisti so se uvrstili na olimpijske igre

Hokejisti Slovenije so v odločilni tekmi kvalifikacij za olimpijske igre leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu v Minsku premagali Belorusijo po izvajanju kazenskih strelov s 3:2 (0:0, 2:0, 0:2; 0:0).

Slovenska hokejska reprezentanca se je uvrstila na zimske 
olimpijske igre 2018. Foto: Arhiv Pn
Slovenska hokejska reprezentanca se je uvrstila na zimske olimpijske igre 2018. Foto: Arhiv Pn

MINSK > “Neverjetno, kakšna tekma, koliko truda, koliko srca in še česa. Ponosen sem, da sem lahko del te ekipe in da sem to lahko doživel. Vedel sem, da nam bo to uspelo in res nam je z veliko borbo,” je po tekmi povedal slovenski junak Rok Tičar. V tekmi za nastop v Južni Koreji so Belorusi (oboji so pred tem premagali tako Dance kot Poljake) v razprodani domači dvorani želeli že v uvodnih minutah pokazati, kdo je gospodar na ledu, a jih je z nevarnim strelom v drugi minuti umiril Jan Muršak, ko pa je bil v četrti minuti po grdem naletu na Žigo Jegliča izključen Andrej Kosticin, so nadzor nad potekom srečanja prevzeli Slovenci. Belorusi, izredni drsalci, so bili nevarni predvsem v hitrih po večini polprotinapadih.

Ledena dvorana Minsk Arena, gledalcev 15.000, sodniki: Fonnselius (Finska), Vinnerborg (Švedska), Ivanov (Rusija), Korba (Slovaška). Strelci: 0:1 Tičar (Kopitar, 22), 0:2 Tičar (Robar, Jeglič, 23), 1:2 Stepanov (Koviršin, Kulakov, 39), 2:2 Stepanov (Bailen, Kosticin, 52). Izključitve: Belorusija 8 minut, Slovenija 6.

Ob koncu prve tretjine je bil izključen Roman Graborenko. Temu se je na kazenski klopi pridružil še Andrej Stas, ki je plošček nalašč poslal preko zaščitne ograde in Slovenija je imela na začetku druge tretjine dobro minuto na ledu kar dva igralca več. Po lepi in hitri kombinaciji Anžeta Kopitarja in Roka Tičarja je zadel slednji in se po poskusu z desne strani s težkega položaja prvič na turnirju vpisal med strelce. Slovenci so imeli na ledu še naprej igralca več, zaspala je beloruska obramba in Mitja Robar je lepo zaposlil Žigo Jegliča, ki je krenil v protinapad, njegov strel je domači vratar Mihail Karnaukov še odbil, a le do Tičarja, ki je po dobri minuti plošček še drugič pospravil v domačo mrežo. Slovenska obramba je imela precej dela po 27. minuti in izključitvi Aleša Kranjca, a Slovenci na turnirju tudi šestič zaporedoma z igralcem manj niso dobili gola.

Po poškodbi Kranjca, potem ko ga je Stas ob padcu zadel z rezilom drsalke v obraz, se ni več vrnil na led, je bila druga tretjina končana predčasno, ekipi pa sta v zadnjem delu zato igrali dobrih 23 minut. Začelo se je po beloruskih notah. Že po dobri minuti je Andrej Stepanov presenetil sicer izredno razpoloženega Gašperja Krošlja. V 48. minuti je kazenski strel Sloveniji z odličnim preigravanjem v protinapadu priigral Jan Urbas, ki pa nato v dvoboju z beloruskim vratarjem ni bil uspešen. V 52. minuti je bil nato nevaren Miha Verlič, ki pa je moral takoj nato po nepotrebnem prekršku na kazensko klop. Po vsega 13 sekundah je izenačil Stepanov.

Znani so že tudi nasprotniki Slovenije na olimpijskem turnirju. Risi bodo v skupini B igrali z Rusi, Američani in Slovaki.

Slovenci so ostali nevarnejši, v zadnji tretjini so imeli razmerje v strelih 15:9, ekipi pa sta vseeno odigrali še petminutni podaljšek in nato so o uvrstitvi v Južno Korejo odločali kazenski streli. Najprej je zgrešil Robert Sabolič, Krošelj je obdržal izid nespremenjen, prvi pa je nasprotnega vratarja premagal Anže Kopitar, a je na nasprotni strani vrnil Stepanov. Strelsko razpoložen je ostal tudi Tičar in nova obramba Krošlja je Slovenijo po Sočiju 2014 še drugič popeljala na olimpijski turnir.

“Težko je strniti vse misli, saj so glave vroče, a za slovenski hokej je to zelo velika stvar. Drugič zaporedoma smo se uvrstili na olimpijske igre, kar je bilo nekako nepredstavljivo, a verjeli smo v to in dokazali, da imamo kvaliteto. Srečo imaš lahko enkrat, a proti tem nasprotnikom tukaj trikrat nikakor ne. Fantje so res oddelali vse, kar smo se dogovorili,” je po tekmi povedel selektor Slovenije Nik Zupančič

STA, RN


Najbolj brano