Slovenski dvoboj za konec

Današnji popoldan bo obeležil zaključek novoletne skakalne turneje. Slovenski navijači so prepričani (stavnice tudi!) v zmago Petra Prevca, ki na zadnjo tekmo prihaja z veliko prednostjo.

Peter Prevc gre danes po skupno zmago na novoletni 
turneji. Foto: © Dominic Ebenbichler / Reuters
Peter Prevc gre danes po skupno zmago na novoletni turneji. Foto: © Dominic Ebenbichler / Reuters

BISCHOFSHOFEN > 19,7 točke prednosti pred Nemcem Severinom Freundom, ki je včeraj, tako kot v Garmischu, izpustil kvalifikacije, v praksi za Petra Prevca pomeni približno deset metrov prednosti pred današnjo tekmo, ki se bo pričela ob 17. uri. V to niso upoštevane ocena žirije in vetrovne razmere, ki prinašajo ali odnašajo točke. Za pozno popoldne ni napovedanih padavin, prav tako naj ne bi bilo omembe vrednega vetra. Freund včeraj ni taktiziral, temveč še čuti posledice padca iz poskusne serije v Innsbrucku. Ker je dal prednost počitku in terapijam, je uvrščen v zadnji par v prvi seriji, kjer ga čaka zmagovalec kvalifikacij, Norvežan Kenneth Gangnes. Ta je bil s skokom 138,5 metra za meter daljši od drugouvrščenega Prevca. Pred njunim dvobojem bo na vrsti slovenski obračun, v katerem se bo “Pero Mišica,” pomeril z včeraj 49. Anžetom Semeničem (116 m). Na tekmo sta se uvrstila tudi: 12. Domen Prevc (132 m), in 31. Jurij Tepeš (120,5 m). Izpadla sta veteran Robert Kranjec (116 m), ki je na 50. mestu za 0,2 točke zgrešil današnji nastop, in Tilen Bartol (108,5 m, 81), ki je bil 58.

Tudi kvalifikacije so potrdile trend, da rezultatsko izstopa le peščica skakalcev, na čelu z našim šampionom iz Dolenje vasi, ki bo danes v Bischoshofnu imel tudi podporo številnih slovenskih navijačev. V skakalnem svetu je zmaga na turneji štirih skakalnic in osvojitev zlatega orla celo bolj prestižna kot odličja z velikih tekmovanj. V 63 letih je bil med skupnimi zmagovalci le en Slovenec, Primož Peterka, v svoji prvi vrhunski sezoni 1996/97, ko je tudi osvojil svetovni pokal. 19 let zatem je na podobni poti Peter Prevc ... RM


Najbolj brano