Slovenski duhovniki na evropsko nogometno prvenstvo

Reprezentanca slovenskih duhovnikov danes odhaja v avstrijski St. Pölten, kjer bo do 27. februarja potekalo 9. Evropsko srečanje duhovnikov v dvoranskem nogometu. Zbralo se bo 16 ekip s skupno okrog 200 tekmovalci. Tekmovanje ima poleg športnega tudi kulturni, družabni in promocijski značaj. Slovenija je takšno srečanje gostila leta 2013.

Fotografija je simbolična. Foto: Julijan Drago
Fotografija je simbolična. Foto: Julijan Drago

MARIBOR > Kot je pojasnil predstavnik za medije pri skupnosti Don Bosko Slovenija Gašper Otrin, je slovenska reprezentanca, ki jo na prvenstvu spremlja trener, sestavljena iz članov športnega društva PAX. Društvo združuje katoliške duhovnike, redovnike, diakone in bogoslovce, ki z različnimi športnimi in družabnimi prireditvami ohranjajo telesno pripravljenost in utrjujejo duhovniško družbo.

Na letošnjem prvenstvu se bo pomerilo 16 ekip s skupno okrog 200 tekmovalci. Poleg športnega ima tekmovanje izrazit kulturni in družabni značaj, so zapisali na spletnih straneh Slovenske škofovske konference. Slovenska reprezentanca se je udeležila vseh dosedanjih prvenstev, leta 2013 pa je prvenstvo tudi gostila.

Podpredsednik društva PAX Andrej Šegula je povedal, da sta za vključitev v reprezentanco potrebna predvsem ljubezen do nogometa in pripravljenost žrtvovati nekaj časa za ta namen. Ker mladih duhovnikov v Sloveniji ni veliko, so v društvu veseli že, če zberejo dovolj veliko ekipo za udeležbo na evropskem prvenstvu. Treningi ekipe društva PAX sicer potekajo enkrat tedensko.

Pravila igre na prvenstvu so po Šegulovih besedah povsem enaka uveljavljenim pravilom igre dvoranskega nogometa. K sodelovanju vsako leto povabijo tudi profesionalne sodnike, saj želijo, da igra poteka na profesionalni ravni. Tekmece za posamezne tekme določijo prvi dan na večernem žrebu, nosilci štirih tekmovalnih skupin pa so države, ki so v preteklosti dosegle najboljše rezultate. Letos so to Poljska, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Portugalska.

STA


Najbolj brano