Slovenske rokometašice ukanile Švedinje, odločitev o napredovanju proti Špankam

Torkov večer je na evropskem ženskem rokometnem prvenstvu prinesel dve veliki presenečenji. Za eno so poskrbele Slovenke, ki bodo po zmagi s Švedsko v četrtek same odločale o napredovanju.

Vratarka slovenske reprezentance Miša Marinček Foto: STA
Vratarka slovenske reprezentance Miša Marinček Foto: STA

STOCKHOLM > Torkov večer je v skupini A evropskega rokometnega prvenstva za ženske prinesel pravi somrak favoritov. Najprej je pomlajena Srbija senzacionalno s 25:23 premagala evropske podprvakinje Španke. Izid je očitno opogumil tudi Slovenke, ki so na drugi večerni tekmi pred razprodano dvorano v švedski prestolnici z enakim izidom odpravile domačinke, branilke brona z minulega EP.

Arena Hovet, gledalcev 3700, sodnici: Florescu in Stoia (obe Romunija).
Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja 1, Gros 5, Rebolj 1, Krajnc, Jeriček, Stanko 1, Čerenjak, Panger, Mavsar 6 (2), Lazović 3, Zulić, Irman 4, Krhlikar 2, Užmah 2.
Švedska: Bundsen, Idehn, Mellegard, Ekenman Fernis, Stromberg, Blohm, Roberts 3, Sand 4, Westberg 2, Lagerquist, Gullden 10 (6), Blomstrand, Hagman 2, Jacobsen, Oden 1, Alm 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Švedska 6 (6).
Izključitve: Slovenija 6, Švedska 6 minut.

Takšen razplet pomeni, da bodo v četrtek, zadnji dan prvega dela evropskega prvenstva, Slovenke same odločale o svoji usodi. Tekmec bo Španija, ki je izgubila kar obe uvodni tekmi! Slovenskim dekletom bi za napredovanje v drugi del prvenstva zadoščal že neodločen izid. Tekma se bo ob neposrednem prenosu na TVS 2 začela ob 18.30.

Torkov uspeh Slovenk ima toliko večjo težo ob podatku, da gre za prvo slovensko zmago na evropskih prvenstvih po dvanajstih letih. K temu je dosežen gol prispevala tudi Šempetrka Teja Ferfolja, ki je spomladi iz ajdovskega Mlinotesta odšla v švicarski Thun. Že pred tekmo je zaradi poškodbe gležnja na treningu brez priložnosti ostala Izolanka Polona Barič, ki bi sicer bila močan adut na krilu. Za krajši čas je v igro vstopila Pirančanka Lea Krajnc, preostali primorski reprezentantki, Pirančanka Valentina Panger in članica Mlinotesta Nina Zulič, pa nista vstopili v igro.

Ključ do uspeha je bila slovenska igra v obrambi. Razpoloženi sta bili tudi obe vratarki. V napadu so Slovenke igrale umirjeno in disciplinirano, z malo napakami. Tudi v kriznih minutah prvega polčasa Švedinje niso vodile več kot za dva gola, a so jih Slovenke do odmora že ujele. Ves drugi polčas je bil izjemno izenačen. Dve minuti pred koncem je najboljša slovenska strelka Tamara Mavsar zadela za 24:23. Sledili sta izvrstna obramba Miše Marinček in uspešen napad Barbare Lazović, ki je postavila končni izid.

Po dveh krogih v skupini A vodi Srbija s štirimi točkami. Švedska in Slovenija sta zbrali po dve, Španija pa je brez točk. Napredujejo tri najboljše ekipe. STA, IM


Najbolj brano