Galski petelini se našim niso pustili oskubiti

Podviga ni bilo. Sanje slovenskih rokometašev o ponovitvi dosežka z zadnjega svetovnega prvenstva so se hitro razblinile. Francija je kljub boljšemu odporu v drugem polčasu dobila četrtfinale z 32:23 (18:10). Slovenija bo za razvrstitev od petega do osmega mesta igrala v petek z Dansko.

Luka Žvižej je imel 100-odstotni strelski izkupiček. Foto: STA
Luka Žvižej je imel 100-odstotni strelski izkupiček. Foto: STA

DOHA > Vzdušje v dvorani je bilo navijaško, a le po zaslugi francoskih privržencev, ki so bili v veliki večini. Aktualni evropski in olimpijski prvaki so se na igrišču počutili kot doma. Tako so tudi zaigrali, silovito. Uvodni zadetek je sicer prek Klemna Cehteta dosegla Slovenija, a se je žal izkazalo, da je bilo to edino vodstvo slovenske reprezentance, ki je v prvem polčasu doživela usodo Argentine v osmini finala.

Dvorana Al Sadd, gledalcev 3000, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka). Slovenija: Škof (12 obramb), Prošt (1 obramba), Kavtičnik 1, Natek 1, Cehte 4, Dolenec 4, Špiler, Skube 1, M. Žvižej, L. Žvižej 6, Gaber, Zorman 1, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 4 (2), Bundalo. Selektor Boris Denić. Francija: Dumoulin, Omeyer (18 obramb), Fernandez, Barachet 3, Anić, Narcisse 6, Joli 4 (2), Nyokas 2, N. Karabatić 5, Mahe 4, Grebille, Accambray, Sorhaindo 1, Guigou 1, L. Karabatić 3, Porte 3. Selektor: Claude Onesta. Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Francija 2 (2). Izključitve: Slovenija 10, Francija 4 minute.

Že v uvodnih minutah je stopil na sceno francoski čuvaj mreže Thierry Omeyer, ki je spravljal v obup zlasti Miho Žvižeja. Krožni napadalec francoskega Toulousa ni zadel niti iz najbolj izrazitih priložnosti, Francozi pa so pridno in hitro polnili mrežo Primoža Prošta, ki je začel tekmo. Tudi proti postavljeni coni so našli učinkovito rešitev oziroma razpoko v slovenski obrambi, ki je hitro izgubila ostrino. Francozi so bili preprosto močnejši in odločnejši v dvobojih ter učinkoviti v zaključkih akcij. Povedli so kar s 7:1, dolgo strelsko sušo slovenske reprezentance pa je šele v 13. minuti z zadetkom prekinil Jure Dolenec.

Slovenski rokometaši so nekako uspeli zadržati francoski juriš, a nikakor niso dajali vtisa ekipe, ki bi lahko nudila močnejši odpor Francozom. Privoščili so si preveč tehničnih napak, vratar Omeyer pa je še naprej zbiral obrambe. Do konca prvega polčasa jih je statistika zabeležila enajst z 52-odstotno uspešnostjo. Na drugi strani je Prošta v vratih zamenjal Gorazd Škof, a se razvoj dogodkov ni bistveno spremenil. Slovenska vratarja sta imela tako ob koncu polčasa na računu le tri obrambe, Francozi pa so še naprej rešetali mrežo z vseh položajev. Na seznam strelcev se je tako vpisalo kar osem Francozov - tudi obrambni specialist Luka Karabatić - na slovenski strani le pet, pri čemer je bil edini zares razpoložen Luka Žvižej.

Drugi polčas so Francozi začeli tako kot so končali prvega. Omeyer je branil, soigralci pa so zadevali. Prednost je hitro narasla na enajst golov in kazalo je na slovenski polom. Scenarij se na srečo ni uresničil. Francozi so tekmo namreč nadaljevali sproščeno. Še preveč. Tako kot tudi navijači galskih petelinov, ki so na tribunah že uprizarjali mehiški val. Prezgodaj.

Nekaj zaporednih golov je opogumilo slovensko reprezentanco, ki je vendarle strnila vrste. Svoje je v vratih dodal še Škof in francoska prednost se je postopoma začela topiti. Slovenski rokometaši so s protinapadi in kombinatorno igro onemogočili Francozom brezskrbno nadaljevanje.

Od predvidene ekshibicije tekmecev, ki so že začeli rotirati igralce, tako ni bilo nič. Slovenska reprezentanca se je sprostila v napadu in dala v višjo prestavo. L. Žvižej je nadaljeval svoj nezgrešljiv strelski niz (ob koncu met 6:6), Dolenec je dodal dva zadetka, Cehte še enega več. Med strelce pa so se prvič vpisali še Uroš Zorman, Jure Natek in Marko Bezjak, ki je francosko razliko znižal na štiri zadetke (20:24) v 49. minuti. Slovenija je torej v 15 minutah naredila delni izid 10:3 in imela celo priložnost, da se dodatno približa.

Cehte, ki je bil eden od pobudnikov zasuka, je nato v dobri minuti zapravil dve žogi, Francozi pa so to hitro in učinkovito izkoristili z dvema zaporednima zadetkoma Francoski stroj je spet začel mleti, razlika iz prvega polčasa je bila vendarle prevelika, lov na tekmeca pa je slovenski vrsti pobral preveč energije.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano