Slovenske rokometaše pokopal porazen prvi polčas

Slovenski rokometaši so evropsko prvenstvo začeli s porazom 21:23 (9:16) proti Švedski. Pokopal jih je slab prvi polčas, v katerem so si priigrali sedem golov primanjkljaja, ki so ga v nadaljevanju sicer izničili, a v končnici naposled ostali praznih rok. V ponedeljek jih v 2. krogu skupine C čaka obračun s Španijo, ki je za uvod ugnala Nemčijo z 32:29.

Matej Gaber (z žogo) je bil s petimi goli najboljši strelec 
slovenske reprezentance na uvodnem dvoboju evropskega 
prvenstva proti Švedski. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Matej Gaber (z žogo) je bil s petimi goli najboljši strelec slovenske reprezentance na uvodnem dvoboju evropskega prvenstva proti Švedski. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

VROCLAV > Po videnem je težko merodajno oceniti slovensko predstavo proti Švedom. V prvem polčasu je z izjemo nekaj posamičnih prebliskov ekipa Veselina Vujovića delovala razglašeno tako v napadu kot v obrambi, kjer je domala vsak strel končal za hrbtom nerazpoloženih čuvajev slovenske mreže. Ker je voda že od samega začetka stekla na švedski mlin, je selektor slovenske izbrane vrste s pogostimi menjavami iskal šesterko, ki bi ujela ritem v napadu ali vsaj zajezila nalete tekmecev. Zaman.

Stoletna dvorana, gledalcev 5500, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija). Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Cingesar 2, Skube, Poteko, Miklavčič 1, L. Žvižej, Gaber 5, Zorman 2, Zarabec 2, Bombač 1 (1), Gajić 4 (1), Mačkovšek. Selektor: Veselin Vujović. Švedska: Andersson, Appelgren, Olsson, Källman 3, Ekberg 4 (1), L. Nilsson 3, Konradsson 2, Karlsson, Jakobsson 1, Petersen 2 (1), Stenmalm 1, Cederholm 3, Östlund 2, Zachrisson, A. Nilsson, Nielsen 2. Selektor: Staffan Olsson. Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Švedska 2 (2). Izključitve: Slovenija 10, Švedska 12. Rdeči karton J. Nielsen (50).

Sloveniji je na obeh straneh igrišča uspevalo malo ali nič. V obrambi je izostal moštveni pristop, Švedi pa so s pridom izkoristili sleherno vrzel oziroma neodločnost tekmeca in polnili slovensko mrežo. Pri tem niso odigrali nič spektakularnega, pač pa so ob podpori vratarja Mattiasa Anderssona, ki je bil na koncu izbran tudi za najboljšega posameznika tekme, korektno in konkretno opravili svoje delo tako v obrambi kot v napadu. Na tekmečevi polovici ni bilo ne domišljije v igri niti (udarnih) strelov od daleč.

Slika se ni izboljšala niti z dvema organizatorjema igre hkrati na parketu Stoletne dvorane, kjer je 500 dobro razpoloženih privržencev slovenske reprezentance ob poraznem razvoju dogodkov spustilo svoj glas. V Vujovićevi četi je dobro delovala le igra na krožnega napadalca Mateja Gabra, ki je učinkovito tresel švedsko mrežo in izsiljeval dveminutne kazni tekmecev.

Kaj je svojim izbrancem v slačilnici povedal Vujović, ni znano, sprememba pa je bila kmalu vidna na igrišču. Sprva se je sicer zdelo, da se razvoj dogodkov na parketu ne bo bistveno spremenil, potem pa so se v trenutku številčne premoči slovenski rokometaši oprijeli brazilske obrambe oziroma globokega in agresivnega pokrivanja tekmeca. Švedska napadalna šablona je zašla v škripce, napake v sistemu pa tekmeci niso znali odpraviti do konca tekme. Presenečenje za Vikinge, ki na evropskih igriščih niso vajeni takšnih obrambnih prijemov, je bilo skoraj popolno. Švedi so komaj prihajali do strelov iz neizdelanih akcij, Gorazd Škof pa je lahko občutno popravil svojo obrambno statistiko. V napadu je Slovenija pospešila ritem in tekmeci so jo komaj lovili s prekrški za sedemmetrovke in izključitve.

Prednost se je hitro topila, po delnem izidu 10:2 in izenačujočem golu Deana Bombača iz najstrožje kazni za 20:20, je bil na obzorju celo presenetljiv zasuk, do katerega pa vendarle ni prišlo. Dragan Gajić je imel le nekaj trenutkov kasneje v rokah žogo za vodstvo, a mu je Andersson ubranil sedemmetrovko. Švedi so naposled ohranili rezultatsko pobudo, ki so jo imeli od začetka tekme, in odbili vse slovenske juriše. “V prvem polčasu ni nič delovalo. V drugi polovici tekme smo onemogočili švedsko zunanjo vrsto in se dokaj hitro vrnili ter celo imeli priložnost za zmago. Če ne bomo dosegali golov z zunanjih položajev, potem proti Španiji in Nemčiji nimamo nobenih možnosti za zmago,” je po tekmi povedal Veselin Vujović.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano