Slovenske rokometaše malenkosti ločile do velikega podviga

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnji tekmi drugega kroga evropskega prvenstva v Vroclavu igrala neodločeno s Španijo 24:24 (13:10). Slovenija se bo v sredo, 20. januarja, pomerila z Nemčijo, tekma pa se bo pričela ob 17.15.

Slovenska moška rokometna reprezentanca Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska moška rokometna reprezentanca Foto: Tomaž Primožič/Fpa

VROCLAV > Slovenske rokometaše so le malenkosti ločile do ene najlepših zmag na velikem turnirju. V vroclavski častitljivi dvorani so imeli večji del dvoboja v svoji oblasti doslej za njih nepremagljive Špance, ki pa so na koncu vendarle rešili svojo kožo in se ognili porazu, Slovence pa pahnili v dokaj težak položaj. V primeru današnje nemške zmage nad Švedi bodo na zadnji tekmi skupinskega dela z Nemci morali osvojiti obe točki, v nasprotnem primeru bodo končali svoje nastope na evropskem prvenstvu v Vroclavu. Slovensko-nemški dvoboj se bo v sredo, 20. januarja, pričel ob 17.15.

Slovenski selektor Veselin Vujović, ki je danes praznoval 55. rojstni dan, je v primerjavi z uvodno tekmo malce premešal uvodno postavo, vanju pa uvrstil vratarja Gorazda Škofa, krilna igralca Luko Žvižeja in Gašperja Marguča, krožnega napadalca Blaža Blagotinška in zunanje igralce Deana Bombača, Davida Miklavčiča in Boruta Mačkovška, slednjega je v začetni obrambni postavitvi 6-0 menjal Vid Poteko.

Slovenski rokometaši so na najboljši možni način odprli tekmo, njihova obramba z globokimi izpadanji je dobro onemogočila vsa najmočnejša orožja tekmecev, tudi preudarna igra v napadu si zasluži visoko oceno, čeravno je beloruski sodniški par že v uvodnih minutah z visoko dvignjeno roko nekajkrat pokazal na njihovo pasivno igro. A Slovenci so se navzlic temu dobro znašli, s široko paleto akcij - tudi z zunanjih položajev - so vselej našli način, da ukanijo špansko obrambo, po Miklavčičevem golu pa si v 11. minuti priigrali prednost štirih golov (6:2).

Do konca prve polovice tekme so imeli škarje in platno v svojih rokah, do potankosti so izpolnjevali vsa navodila s klopi, vratar Matevž Skok, ki je zamenjal Škofa, je ubranil nekaj strelov, po golu Žvižeja, ki je danes na večni lestvici strelcev prehitel Aleša Pajoviča - Celjan ima zdaj v rokah dva rekorda, saj je tudi igralec z največ nastopi v slovenski reprezentanci - v 21. minuti vodili za štiri gole (11:7). To lepo prednost so imeli tudi štiri minute kasneje (12:8), v sami končnici pa niso popustili, na veliki odmor so se podali z lepo prednostjo treh zadetkov (13:10).

Slovenci so v prvi polovici tekme prikazali naravnost sanjsko predstavo, v njihovi igri je bilo malo napak, onemogočili so tudi bliskovite španske nasprotne (pol)protinapade, tudi frekvenca Vujovićevih menjav je bila zaradi dobre igre veliko manjša kot na prvi tekmi proti Švedom.

V drugem polčasu so sprva nadaljevali s poletno predstavo, čeravno so Španci zaigrali na vso moč in sprožili "popolno mobilizacijo". Vujović je zavoljo tega v nadaljevanju v ogenj poslal tudi svoje igralce s klopi, boj proti španskim orjakom je kar pošteno utrudil njegove nosilce igre iz prvega polčasa. Dokaj nizka zunanja postava - v njej sta bila tudi Miha Zarabec in Sebastian Skube - je kljubovala do 43. minute, ko so jih Španci ujeli in izenačili na 17:17, štiri minute kasneje pa so prvič tekmecu pogledali v hrbet (18:19).

A slovenski rokometaši se niso vdali, vse do zadnjih minut so dihali za ovratnik favoriziranim Špancem, še več, v odprtem boju za zmago so 55. minuti po golih Miklavčič in Dragana Gajića, ki je pred tem zastreljal 7-metrovko, povišali na 23:21. V sami končnici pa se jim ni izšlo, veliko senzacijo sta preprečila Julen Aguinagalde in Cristian Ugalde ter preprečila veliko zmago slovenskih rokometašev.

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Luka Žvižej s šestimi goli, Dean Bombač jih je prispeval štiri.

> Stoletna dvorana, gledalcev 6500, sodnika: Gousko in Repkin (oba Belorusija).

> Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek, Marguč 2 (1), Kavtičnik 3, Cingesar, Skube 1, Poteko, Miklavčič 2, L. Žvižej 6, Gaber 2, Zorman, Zarabec, Bombač 4 (1), Gajić 2 (1), Mačkovšek 2.

> Španija: Šterbik, Perez De Vargas, Gurbindo, Maqueda 2, Tomas 3, Entrerrios 3, Aguinagalde 6, Ugalde 1, Canellas 2, Morros, Garcia 1, Rivera 5 (4), Guardiola 1, Mindegia, Del Arco, Dušebajev.

> Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Španija 5 (4).

> Izključitve: Slovenija 8, Španija 12 minut.

> Rdeča kartona: Kavtičnik (60.), Guardiola (60.).

STA


Najbolj brano