Slovenke med elito

Z dvema zmagama proti Franciji s 3:1 si je slovenska ženska odbojkarska reprezentanca priborila zgodovinsko uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bosta jeseni gostili Belgija in Nizozemska.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je prvič v 
zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo jeseni v Belgiji 
in na Nizozemskem. Foto: Ozs
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo jeseni v Belgiji in na Nizozemskem. Foto: Ozs

MARIBOR > Kljub prepričljivi predstavi na prvi kvalifikacijski tekmi v Franciji so bili v slovenskem taboru pred današnjim povratnim obračunom v štajerski prestolnici sila previdni. Selektor Bruno Najdič je opozarjal, da bodo morale njegove varovanke še izboljšati začetni udarec ter omejiti Francozinje pri napadih z zunanjih po ložajev.

Na položaju organizatorke igre je včerajšnji dvoboj začela Mojca Božič, ki je v uvodnih napadih lepo razigravala izkušeno koprsko “bombarderko” Marino Cvetanović, medtem ko so imele nenatančne gostje obilo težav pri zaključevanju napadalnih akcij. S serijo uspešnih servisov Anje Zdovc so Slovenke hitro povedle z 10:2 in prvi niz, kljub občasnim težavam z visokim blokom Francozinj, suvereno zaključile v svoj prid.

Nadaljevanje je prineslo precej boljšo predstavo gostujoče reprezentance, ki si je s požrtvovalno igro v obrambi sredi drugega niza priigrala lepih pet točk prednosti, nekaj minut kasneje pa povedla že s 24:16. Slovenski strokovni štab je s številnimi menjavami vendarle uspel prekiniti črni niz domače zasedbe, ki je po servisih rezervne dirigentke Sare Najdič z devetimi zaporednimi točkami celo prišla do dveh zaključnih žog za osvojitev drugega niza, a so se Francozinje po minuti odmora vendarle izvlekle iz prepada.

Zamujena priložnost za dokončno zagotovitev napredovanja na evropsko prvenstvo je očitno vplivala na domačo reprezentanco, ki je slabo začela tretji niz, a se je na veselje bučnih navijačev hitro vrnila v igro in po uspešnem zaključku prebujene rezervistke Monike Potokar povedla z 12:11. S tem pa preobratov še zdaleč ni bilo konec, saj so si gostje ponovno priigrale tri točke prednosti, nato pa je Živa Recek poskrbela, da so Slovenke v zaključek tretjega niza vstopile z minimalnim vodstvom.

Borbene Francozinje se niso uspele še enkrat vrniti v igro, zgodovinsko točko za potrditev mesta med evropsko elito, kjer Slovenijo v skupinskem delu tekmovanja čakajo Nizozemke, Italijanke in Poljakinje, pa je z asom prispevala Najdičeva. Po nekaj minutah prešernega slavja sta reprezentanci odigrali še zaključek dvoboja, v katerem so sproščene domačinke v četrtem nizu dokončale delo in tako še polepšale izjemen večer slovenske od bojke.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano