Slovenske misli so že usmerjene v Avstralijo

Slovenska košarkarska reprezentanca se že nahaja na prizorišču predtekmovalnih bojev na svetovnem prvenstvu na Gran Canarii. V novi dvorani Arena bo drevi ob 20. uri odigrala še zadnjo od štirinajstih prijateljskih tekem, nasprotnik bodo aktualni svetovni prvaki Američani.

Goran Dragič: nocoj pa proti “svojim” iz NBA Foto: Stanko Gruden
Goran Dragič: nocoj pa proti “svojim” iz NBA Foto: Stanko Gruden

LAS PALMAS > 26-članska slovenske delegacija je v Las Palmas prispela v noči na ponedeljek in je dopoldan izkoristila za počitek. Popoldan pa sta selektor Jure Zdovc in eden od njegovih pomočnikov, Chris Thomas, ki deluje v ligi NBA, predstavila igralcem zasnovo igre ameriške reprezentance.

V slovenskem taboru so enotni, da je tekma proti ZDA le ena od pripravljalnih, zato ji ne dajejo večjega pomena. “Moje misli so bolj kot na ZDA usmerjene v prvo tekmo svetovnega prvenstva proti Avstraliji. V Las Palmasu imamo še pet dni treningov do začetka prvenstva, vmes še tekmo z ZDA, in v tem času bomo skušali čim bolj izboljšati našo igro,” poudarja Jure Zdovc in nadaljuje: “Na ekipo ZDA se je težko pripraviti, saj imajo bistveno manj sistemov kot ostale reprezentance. Njihova košarka bazira na sposobnostih posameznikov, ki so, glede na to, da govorimo o igralcih iz lige NBA, nesporno višje od večine igralcev na tem prvenstvu. Mislim, da bom taktiko prilagajal razvoju dogodkov na parketu.”

Poročevalca s svetovnega prvenstva bodo imele tudi Primorske novice. Novinar Rok Maver bo dnevno poročal predsvem o dogodkih v slovenskem taboru, pred odhodom na prizorišče SP pa je pripravil tudi osemstransko časopisno prilogo, ki bo objavljena v jutrišnjih Primorskih novicah.

V ekipi ZDA manjka veliko zvezdnikov iz lige NBA, še vedno pa ima trener Mike Krzyzewski na voljo zavidanja vredno selekcijo, ki je brez dvoma prvi favorit svetovnega prvenstva. Barve ZDA bodo zastopali: DeMarcus Cousins (Sacramento Kings), Stephen Curry (Golden State Warriors), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), DeMar DeRozan (Toronto Raptors), Andre Drummond (Detroit Pistons), Kenneth Faried (Denver Nuggets), Rudy Gay (Sacramento Kings), James Harden (Houston Rockets), Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers), Mason Plumlee (Brooklyn Nets), Derrick Rose (Chicago Bulls) in Klay Thompson (Golden State Warriors).

Slovenija ima v svoji vrsti le enega igralca iz lige NBA, Gorana Dragića, ki pravi: “Čeprav niso 'sanjsko moštvo', so še vedno zelo kakovostni košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni. Za nas rezultat ne bo primarnega pomena, pomembno bo, da se jim dostojno postavimo po robu.”

Slovenija bo uvodno tekmo na SP igrala v soboto, 30. avgusta, ob 17.30, proti Avstraliji. Naslednji dan jo čaka Mehika (17.30). Po dnevu premora jo čakajo še Južna Koreja (20.00), Angola (17.30) in Litva (21.30).

Za Slovenijo bo to štirinajsta pripravljalna tekma. Osem so jih varovanci selektorja Jureta Zdovca dobili (Kanada, Ukrajina, Gruzija, Kitajska, Angola, Nova Zelandija, Iran, Litva) pet pa izgubili (dvakrat Rusija, Grčija, Litva, Avstralija). Na drugi strani so Američani, ki so v Španijo pripotovali s 97-člansko delegacijo, do zdaj odigrali le štiri prijateljske tekme. Prve, ki so jo igrali med seboj, sploh niso dokončali zaradi hude poškodbe Paula Georgeja, na naslednjih pa so nadigrali Brazilijo, Dominikansko republiko in Portoriko.

Dvorana Arena de Gran Canaria je sicer razprodana, toda vprašanje je, ali bo tudi nabito polna. Vstopnice so namreč prodajali skupaj s tekmo Španija - Senegal, ki je bila prejšnji teden. Brez dvoma je Las Palmas košarkarsko mesto in prebivalci so ponosni na novozgrajeno sodobno dvorano, ki je stala približno 70 milijonov evrov.

NR


Najbolj brano