Slovenska šola je dobra

Potem ko so bile v prvi polovici maja na pripravah kar štiri slovenske odbojkarske reprezentance, je mladinska polovica končana. Na svetovno prvenstvo so se uvrstili le fantje. Obe članski reprezentanci čakajo konec tedna kvalifikacije za EP, v vseh štirih pa je primorsko zastopstvo močno.

Potniki na mladinsko SP (z leve):   Matevž Ledinek,  Tonček 
Štern,  Primož Vidmar,  Urban Drvarič,  Jure Okroglič (Salonit) ,  
Žiga Donik,  Sergej Drobnič,  Filip Uremović,  Jakob Rojnik,  Jan 
Kozamernik,  Jan Gašparin Go Volley) in  Jernej Vrhunc.  Foto: Veronika Kravos
Potniki na mladinsko SP (z leve): Matevž Ledinek, Tonček Štern, Primož Vidmar, Urban Drvarič, Jure Okroglič (Salonit) , Žiga Donik, Sergej Drobnič, Filip Uremović, Jakob Rojnik, Jan Kozamernik, Jan Gašparin Go Volley) in Jernej Vrhunc.  Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA > Najbolj vesele vesti so prišle iz Nove Gorice. Mladinci so pod vodstvom Iztoka Kšele dobili tudi turnir H skupine drugega kroga kvalifikacij in se po osmih letih spet uvrstili na svetovno prvenstvo. Tako kot tedaj (s Kanalcema Darijem Savičićemin Luko Krivcem) tudi tokrat z dvema Primorcema: s sprejemalcem Salonita Anhovo Juretom Okrogličem in z liberom novogoriškega Go Volleya Janom Gašparinom. Oba sta bila v prvi postavi. Okroglič je, večinoma v prelomnih trenutkih, na treh tekmah dosegel skupno 28 točk, Gašparin pa je v treh tekmah naredil le pet napak - a nobene takrat, ko je šlo za nohte.

Vse kaže, da so Slovenci iz prave šole in pravega testa, saj so lansko četrto mesto na EP nadgradili z uvrstitvijo na SP v težki turnirski skupini, kjer so izločili evropske prvake Ruse, veliko Nemčijo in redno udeleženko največjih tekmovanj, Belgijo. Outsiderja ni bilo. Iz druge kvalifikacijske so se na SP pričakovano uvrstili evropski podprvaki Poljaki, ki so imeli resno delo le z močno Italijo. Bronasti z EP, Francozi, so razočarali, Avstrijci pa so bili pričakovana topovska hrana.

Slovenski mladinci bodo za trud nagrajeni z udeležbo na svetovnem prvenstvu, ki bo od 11. do 20. septembra v mehiških mestih Tijuana in Mexicali. Naši so pred osmimi leti na svojem prvem SP zasedli deveto mesto. Odbojka je sicer izjemno razširjena in kakovostna tudi na drugih kontinentih, kjer kvalifikacije še niso končane. Prav zato in zaradi dejstva, da se bo na SP uvrstilo še po pet moških in ženskih reprezentanc, ki so najvišje na svetovni jakostni lestvici, o vseh evropskih udeležencih SP še ne moremo poročati. Na prejšnjem SP so bile neevropske reprezentance uspešne. Srebro so osvojili Brazilci med 5. in 8. mestom pa so se zvrstili Iranci, Turki Argentinci in Indijci.

Slovenske mladinke po srebrnem odličju na EP na kvalifikacijah v Rusiji niso zdržale pritiska visoke domače reprezentance, ki je v letu dni očitno napredovala (na EP je bila sedma) in se je neporažena uvrstila na SP. Iz druge kvalifikacijske skupine so na SP pričakovano napredovale evropske prvakinje Srbkinje. V ženski odbojki Evropa sicer ni popek sveta. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so si odličja razdelili Kitajska, Japonska in Brazilija.

Kljub tokratnemu neuspehu velja dodati, da ima slovenska ženska odbojka, tudi s kanalsko organizatorko Evo Mori (Bergamo) in novogoriškim liberom Majo Pahor (Go Volley) potencial za redno igranje na evropskih prvenstvih. Na prvo udeležbo na mladinskih SP (na kadetsko se je aktualna mladinska generacija že uvrstila) bo pač treba počakati.

Odslej bosta v ospredju članski reprezentanci. Ženska s kapetanko, Koprčanko Marino Cvetanovič na čelu, prihaja na kratke priprave v Novo Gorico že v sredo in jo v soboto čakajo težke evropske kvalifikacije na gostovanju v Franciji. Na evropskem prizorišču bolj dokazani moški se bodo v soboto za vstop na EP merili z lažje premagljivo Portugalsko, pa še v Mariboru bodo igrali. V reprezentanci so štirje Primorci - tudi napadalska zvezda italijanske lige Mitja Gasparini.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano