• Iz Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) so sporočili, da slovenska moška odbojkarska reprezentance v prihodnji sezoni 
ne bo med 16 ekipami, ki bodo igrale v najmočnejšem 
razredu svetovne lige.
    Iz Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) so sporočili, da slovenska moška odbojkarska reprezentance v prihodnji sezoni ne bo med 16 ekipami, ki bodo igrale v najmočnejšem razredu svetovne lige.
    Foto: Igor Mušič

Slovenska odbojkarska reprezentanca brez mesta v najmočnejšem razredu

ponedeljek, 17. julij 2017, 16:44

Iz Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) so sporočili, da slovenska moška odbojkarska reprezentance v prihodnji sezoni ne bo med 16 ekipami, ki bodo igrale v najmočnejšem razredu svetovne lige. Mednarodna odbojkarska zveza bo namreč res ustanovila novo, komercialno tekmovanje s 16 reprezentancami in brez Slovenije.

LJUBLJANA > Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS), Metod Ropret in pravni zastopnik OZS sta se v petek, 14. julija 2017, v Lozani udeležila sestanka pri predsedniku Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), Aryju Graci, na katerem so jima bila predstavljena dejstva glede prihodnjega formata reprezentančnih tekmovanj, piše v sporočilu za javnost OZS.

"Kot resnična so se izkazala namigovanja, da se svetovna liga FIVB World League ukinja in jo nadomešča novo, komercialno tekmovanje. V slednjem bo nastopalo 16 reprezentanc, med katerimi zaenkrat ni slovenske reprezentance. Gre za tekmovanje, ki temelji predvsem na komercialnih komponentah, ki jih opredeljuje velikost trga in ne športni rezultati," se glasi sporočilo v nadaljevanju.

Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska in Rusija naj bi bila dvanajsterica držav, ki v naslednjih letih ne bi mogle izpasti iz najvišjega razreda, v katerem naj bi bile po takratnih navedbah bolgarske zveze še Bolgarija, Avstralija, Kanada in Južna Koreja.

"Delegacija OZS je, tako načinu ustanovitve novega tekmovanja, kakor tudi njegovemu sistemu, izrazila svoje nasprotovanje. V naslednjih dneh bo OZS posredovala FIVB svoja pravna in poslovna stališča, ki bodo osnova za nadaljnje pogovore. OZS bo za zaščito svojih interesov v skrajnem primeru vložila tožbo proti FIVB pred Mednarodnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani," je OZS zaključila v sporočilu za javnost.

Iz OZS so sporočili še, da bo predsednik OZS Ropret za dodatna pojasnila na voljo v sredo po novinarski konferenci pred turnirjema odbojke na mivki CEV Masters in CEV Satellite, ki ju bo Ljubljana gostila med 20. in 22. julijem.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je nastop v najmočnejši skupini svetovne lige priborila na igrišču, saj je konec junija v Avstraliji osvojila prvo mesto drugega razreda svetovne lige. S tem bi morala napredovati v prvi razred svetovne lige, a so se že pred finalom zaključnega turnirja pojavile govorice, da bo FIVB preoblikovala svetovno ligo oziroma ustanovila novo ligo, Slovenije pa med 16 reprezentancami ne bo.

STA


Povej naprej: