Slovenska futsal reprezentanca danes začenja kvalifikacije za SP

Danes se bo na Češkem začel turnir skupine 5 drugega dela kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo v dvoranskem nogometu. Slovenija se bo skušala prvič na zaključni turnir uvrstiti tudi s pomočjo šestih Primorcev.

Na kvalifikacijah za SP se bodo borili kar trije člani kobariškega Oplasta - (z leve) Igor Bratić, Anže Širok in Jaka 
Sovdat. Foto: Igor Mušič
Na kvalifikacijah za SP se bodo borili kar trije člani kobariškega Oplasta - (z leve) Igor Bratić, Anže Širok in Jaka Sovdat. Foto: Igor Mušič

CHOMUTOV >Slovenski reprezentančni futsal ima za sabo letošnje uspešne kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naši fantje so tudi že igrali na minulem prvenstvu stare celine, vseh pet poskusov preboja na svetovno prvenstvo (SP) pa je bilo neuspešnih. V zadnjih treh ciklusih se je sicer našim fantom uspelo prebiti v dodatne kvalifikacije. Nazadnje je šlo dokaj tesno, saj so naši dobili domačo tekmo s Čehi, a so na gostovanju še izdatneje izgubili, prav Čehi pa bodo spet eni od tekmecev kvalifikacijskega turnirja v domačem Chomutovu.

Če se bo Slovenija uvrstila v naslednji krog kvalifikacij za SP, med 14 najboljših ekip, bo po žrebu dodeljena v enega od sedmih parov. Zmagovalec vsakega para (tekme bodo med 22. marcem in 14. aprilom) se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo od 19. septembra do 2. oktobra 2016 v Kolumbiji.

Selektor Andrej Dobovičnik je na priprave, ki so se začele minulo soboto, povabil kar šest primorskih nogometašev. To so Kristjan Čujec (Nacional Zagreb), Igor Bratić, Jaka Sovdat, Anže Širok (vsi Oplast Kobarid), Nejc Hozjan (Montesilvano) in Tilen Štendler (Adriatica). Nanje seveda slovenski strateg zelo računa v naslednjih dneh na Češkem.

Kar trije reprezentanti so člani ta čas druge ekipe našega prvenstva, kobariškega Oplasta. In kaj pričakujejo?

Kobariški kapetan Jaka Sovdat pravi: “Gremo z željo po gladkem napredovanju, torej v boj za prvo mesto s Kazahstanci. Na pripravah smo marsikaj izpilili, kaj to pomeni, pa bodo pokazale šele tekme.”

Spored tekem na turnirju v češkem Chomutovu, danes ob 19. uri - Slovenija : Francija; jutri ob 16.30 - Slovenija : Kazahstan; v nedeljo ob 16. uri - Češka : Slovenija.

Pred današnjo uvodno tekmo s Francijo je napadalec Anže Širok optimist:“Doslej smo se že uvrstili na evropsko prvenstvo in bili nekajkrat na pragu svetovnega. Zato je čas, da se uvrstimo naprej. Glede na informacije, ki jih imamo, je Francija najšibkejša in bi morala pasti, nato pa bomo točke morali iskati še s kakovostnima reprezentancama Češke in Kazahstana.”

Nekoliko previdnejši je vratar Igor Bratić: “Moramo razmišljati od tekme do tekme. Francija je na papirju nekoliko slabša, a se bo treba tudi z njo potruditi. Naša realnost je boj za drugo mesto. Morali se bomo zbrati, da izničimo češko prednost domačega terena. Favorit turnirja je Kazahstan, ki goji zelo specifično in uspešno igro s tehnično izvrstno podkovanim vratarjem v polju.”

S Kazahstanom se bodo Slovenci pomerili jutri, za zaključek pa jih v nedeljo čakajo domačini Čehi. Selektor Dobovičnik postavlja kot osnovni cilj drugo mesto in napredovanje v zadnji krog kvalifikacij, kjer se bo število ekip iz 28, ki bodo te dni tekmovale na sedmih turnirjih, skrčilo na 14.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano