Slovenke zaradi slabega sprejema brez možnosti v Bratislavi

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se poslavlja od evropske lige. V dveh polfinalnih obračunih je bila od nje boljša Slovaška, potem ko se je prva tekma v Ljubljani končala z izidom 2:3, so v drugi Slovakinje zmagale s 3:1 (18, -22, 13, 15).

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRATISLAVA > Izbranke Bruna Najdiča v polfinalu niso ponovile iger iz predtekmovalne skupine, v kateri so v šestih tekmah izgubile le en niz. Hude težave so imele predvsem s sprejemom, tudi napad ni bil tak, kot bi si želel Najdič, napak je bilo veliko, Slovakinje, ki so dosegle kar 15 asov, pa so znale izkoristiti še prednost v višini in so povsem zasluženo zmagale, čeprav niso pokazale, da so posebej kakovostna reprezentanca.

Aegon Arena, gledalcev 300, sodnika: Savić (BiH), Fischer (Nemčija).
Slovaška: Kuciakova 2, Palgutova, Valachova, Salanciova, Drobnakova 10, Crkonova 4, Pencova 18, Abrahamova 14, Radošova 13, Doležajova, Kubova 4, Ovečkova, Košekova 3, Smitalova 1.
Slovenija: Božič 3, Blagne, Medved, Igličar 2, Valenčič 1, Recek 13, Najdič, Ščuka 7, Cvetanović 1, Potokar 6, Kaker, Planinšec 7, Grudina 12, Jerala.

Težave s sprejemom so se za Slovenke iz prve prenesle na povratno tekmo. Slovakinje so servise na začetku usmerjale predvsem na Marino Cvetanović, ki ni bila razpoložena in je bila glavna krivka, da so domače po treh zaporednih asih Michaele Abrahamove povedle z 9:4. Najdič je nato kapetanko zamenjal, v igro je vstopila mlada Lana Ščuka, a bistvenih sprememb v igri ni bilo. S slovenske strani je manjkal pravi pritisk s servisi, Tina Grudina je bila edina razpoložena v napadu, posledica je bila slovaško vodstvo z 19:11, ki ga gostje niso mogle izničiti.

Ko pa je na pomoč sprejemu prišla Meta Jerala, ki je na mestu libera zamenjala Katjo Medved, se je v slovensko vrsto naselil optimizem, igra je v drugem nizu stekla, kot je treba, slovaški tabor pa je obiskala živčnost. Domače so delale napake, zato so zaostale 4:10. Ob drugem tehničnem odmoru je bilo že 16:8 za Slovenijo, toda nato so se spet pokazale težave na sprejemu, Slovakinje so se približale na 18:19, toda serija dobrih servisov Sare Najdič in dobra igra v obrambi so Slovenijo vrnile v lepo prednost, prišla je do štirih zaključnih žog za izenačenje na 1:1, dve je zapravila, tretje ne.

Že končnica drugega dela ni napovedovala, da bi bilo gostjam v tretjem kaj lažje. Že ob prvem tehničnem odmoru so zaostajale s 3:8, Najdičeva jih je s servisi sicer približala na dve točki zaostanka, toda nato je prednost tudi zaradi sodniških napak hitro spet narasla. Pri izidu 20:10 je bilo jasno, da bodo domače povedle z 2:1, s tem pa so se povsem približale želenemu cilju.

V tretjem nizu so se Najdičeve izbranke še držale do izida 5:5, nato pa je Monika Potokar dobila blok, Živa Recek storila napako, Slovakinje pa so na odmor odšle po novem asu. Ko je bilo na semaforju 13:6 in ko so se slovenske napake kar vrstile, je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo na koncu veselile Slovakinje.

Te se bodo v finalu najbrž merile z Azerbajdžanom, ki obe polfinalni tekmi proti Grčiji igra pred domačimi gledalci, v prvi je zmagal s 3:1, druga pa je na sporedu danes zvečer.

STA


Najbolj brano