Slovenka v polfinalu

Včerajšnji dan je v kitajski prestolnici prinesel nov uspeh pomlajeni atletski reprezentanci. Velenjčanka Maja Mihalinec se je z osebnim rekordom uvrstila v današnji polfinale v teku na 200 metrov.

Slovenska junakinja včerajšnjega dne je bila velenjska tekačica na 200 m Maja Mihalinec (v oranžnem). Foto: Igor Mušič
Slovenska junakinja včerajšnjega dne je bila velenjska tekačica na 200 m Maja Mihalinec (v oranžnem). Foto: Igor Mušič

PEKING > Članica Atletskega kluba Velenje Maja Mihalinec se je v včerajšnjih kvalifikacijah teka na 200 metrov približala magični meji 23 sekund, kjer se začne klub svetovnih zvezd. To ji je uspelo z novim osebnim rekordom - 23,05 -, kar je obenem najboljši rezultat sezone v Sloveniji. To je bil sicer 20. izid kvalifikacij in četrti čas v njeni skupini. Mihalinčeva je z izidom in uvrstitvijo (napredovala je po doseženem času) presenetila, saj je bila letos - in tudi v prejšnjih sezonah - boljša od nje izkušenejša Mariborčanka Sabina Veit, ki pa je tokrat s 26. časom (23,18) izpadla. V skupini je bila četrta (po uvrstitvah so napredovale vodilne tri), njen čas pa je bil le za tri stotinke sekunde preslab za napredovanje po rezultatu. Najhitrejša v kvalifikacijah je bila Britanka Asher Smith (22,22).

Včeraj se je končala še ena slovenska disciplina - ženski skok s palico, v katerem je Ljubljančanka Tina Šutej nepričakovano izpadla že na začetni kvalifikacijski višini 430 cm, kar 41 cm pod njenim državnim rekordom. Svetovna prvakinja je z odličnim izidom postala Kubanka Yarisley Silva (490 cm), srebro pa je z južnoameriškim rekordom osvojila Brazilka Fabiana Murer (485 cm).

Včeraj so v Pekingu sicer razdelili še štiri komplete odličij. Po kakovosti so izstopali moški met kopja in tek na 400 m ter ženski tek na 400 m z ovirami, kjer so bili doseženi najboljši izidi sezone na svetu. Prvaki v teh disciplinah so postali Kenijec Julius Yego (92,72 metra), Južnoafričan Wayde van Niekerk (43,48, sekunde) in Čehinja Zuzana Hejnova (50,50). Zlato v teku na 3000 m z zaprekami je osvojila Kenijka Hyvin Kiyeng Jepkemoi (9:19,11).STA, IM


Najbolj brano