Sloveniji dobro kaže

Peti krog skupine E se je razpletel brez presenečenj. Slovenija ima po polovici odigranih tekem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v nogometu dobro izhodišče.

Tako je Milivoje Novaković v petek dosegel četrti gol za 
Slovenijo in svojega 29. v reprezentančnem dresu. Niti 35 
zadetkov Zlatka Zahovića se ne zdi več nedosegljivih. Foto: Anze Malovrh
Tako je Milivoje Novaković v petek dosegel četrti gol za Slovenijo in svojega 29. v reprezentančnem dresu. Niti 35 zadetkov Zlatka Zahovića se ne zdi več nedosegljivih. Foto: Anze Malovrh

NOVA GORICA > Slovenska izbrana vrsta je proti San Marinu dosegla najvišjo zmago (6:0) kroga v skupini E. Anglija proti Litvi (4:0) in Švica proti Estoniji (3:0) nista veliko zaostajali. Po petih odigranih krogih je jasno, da je Anglija z eno nogo že na evropskem prvenstvu (EP) v Franciji, kjer bo prihodnje leto prvič sodelovalo 24 reprezentanc. Prvo in drugo mesto v skupini namreč neposredno prinašata vozovnici za EP.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Katarju odigrala prijateljsko tekmo proti gostiteljem. Selektor Srečko Katanec, ki je dal prosto Samirju Handanoviću, Josipu Iličiću, Boštjanu Cesarju in Milivoju Novakoviću, bo gotovo premešal postavo. Priložnost bodo bržkone dobili tudi Tim Matavž, Roman Bezjak in Nik Omladič, ki so se za dvoboj v Katarju naknadno priključili izbrani vrsti.

Anglija kroji razplet

Da bi Angleži, ki se ob presenetljivih Slovakih po polovici kvalifikacij še edini lahko pohvalijo s popolnim izkupičkom, v naslednjih petih tekmah zapravili šest točk naskoka pred Slovenijo in Švico kot najbližjima zasledovalcema, se zdi nemogoče. Tudi upoštevaje dosedanjo bilanco v kvalifikacijah. Večina nogometnih opazovalcev poudarja napadalno nadarjenost novega angleškega vala, ki ga s svojimi izkušnjami dopolnjuje Wayne Rooney. Kar nekako neopaženo pa je šel mimo podatek, da so Angleži, ki bodo 14. junija gostovali v Stožicah, v petih kvalifikacijskih tekmah prejeli en sam zadetek. Pa še tega so si zabili sami, zanj je poskrbel Jordan Henderson prav v dvoboju s Slovenijo na Wembleyju.

Večina tekmecev, s katerimi so se pomerili, resda nima ofenzivnega potenciala, pred katerim bi trepetala angleška obramba. Vsa čast Milivoju Novakoviću, a najučinkovitejši napadalec slovenske reprezentance ima 35 let in igra na daljnem Japonskem. Švicarji so kakovostni, igrivi in kombinatorni, a z 22-letnima Josipom Drmićem in Harisom Seferovićem, ki igrata v nemški bundesligi, vendarle nimajo napadalcev vrhunskega ranga. Švicarji niso dosegli gola ne proti Angliji ne proti Sloveniji. V takšnem razmerju sil je bolj ali manj jasno, da se bosta za drugo mesto udarili Slovenija in Švica, na tretje mesto in dodatne kvalifikacije pa lahko ob idealnem razvoju dogodkov še upa Litva.

Teorija in praksa

Junijski šesti krog bo že dal nekaj delnih odgovorov. Nogometaši bodo komaj končali svoja državna prvenstva, zato bosta prisotna tako zasičenost kot načetost. Pri Angležih, ki imajo zgoščen tekmovalni koledar, utegneta biti ta dejavnika še potencirana. Tako Sloveniji kot angleškim gostom bi v takšnih okoliščinah ustrezal remi. Zanimivo pa bo spremljati tudi razplet tekme v Litvi, kjer bo gostovala Švica. Položaj v skupini pa se utegne razjasniti v sedmem krogu. Švicarji bodo 5. septembra gostili Slovenijo, tri dni kasneje pa jih čaka še zahtevno gostovanje pri Angležih, ki bodo še prej opravili strelske vaje v San Marinu. Slovenija bo 8. septembra gostila Estonijo, ki jim je prizadejala boleč poraz na prvi kvalifikacijski tekmi. Po razpletu osmega kroga bo znano, ali so Srečko Katanec in njegovi izbranci blizu ali daleč drugemu mestu in uvrstitvi na EP.

Skupina E, vrstni red po 5. krogu - Anglija 15 točk, Slovenija, Švica 9, Litva 6, Estonija 4, San Marino 1; preostale tekme, 6. krog (14. junij) - Slovenija : Anglija, Litva : Švica, Estonija : San Marino; 7. krog (5. september) - Švica : Slovenija, Estonija : Litva, San Marino : Anglija; 8. krog (8. september) - Slovenija : Estonija, Litva : San Marino, Anglija : Švica; 9. krog (9. oktober) - Slovenija : Litva, Anglija : Estonija, Švica : San Marino; 10. krog (12. oktober) - San Marino : Slovenija, Litva : Anglija, Estonija : Švica.

Po polovici kvalifikacij so se potrdila razmerja moči. Slovenija je imela ugoden žreb. Če se bo uvrstila slabše od tretjega mesta v skupini E, bi bil to velik neuspeh. Baltska tekmeca sta slab(š)a in imata kopico pomanjkljivosti. Estonci imajo sicer čvrst obrambni blok, a so v napadu zelo omejeni. Edini gol za zmago so dosegli uvodoma proti Sloveniji. Litovci so za odtenek bolj igrivi, a prav tako ne premorejo kakovosti. Dvoboje z Anglijo, Švico in Slovenijo so izgubili s skupno razliko v golih 0:10. San Marino pa je v Stožicah upravičil svojo zgodovinsko statistiko.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano