Sestanek je obrodil sadove

Drugi dan koprskega košarkarskega turnirja je ponudil večji obisk, presenetljiv preobrat na prvi tekmi med Ukrajinci in Italijani, zvečer pa povsem drugo podobo slovenskega moštva kot dan pred tem. Slovenija : Finska 80:59.

Varovanci selektorja Jureta Zdovca (na fotografiji) so blesteli 
tako v napadu kot obrambi. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Varovanci selektorja Jureta Zdovca (na fotografiji) so blesteli tako v napadu kot obrambi. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > “S petkovo tekmo nihče ni mogel biti zadovoljen, zato smo dolgo sestankovali, tako kot bodo najbrž danes Italijani.” Tako je Jure Zdovc pojasnil dve različni podobi svojega moštva v petek in soboto zvečer. Proti Ukrajini z medlim pristopom in velikim številom napak, proti Finski pa z motiviranim in bojevitim začetkom ter s tistim, k čemur teži selektor in kar je ne nazadnje vedno bil njegov zaščitni znak: z agresivno obrambo, iz katere izvirajo hitre napadalne akcije.

Ob obrambi je Slovencem tokrat šlo tudi v napadu. Petkov največji dolžnik Zoran Dragić je bil prvo ime tekme (21 točk, met za dve 6:4, za tri točke 5:3, prosti meti 4:4), ob njem pa še večkrat kritizirani center Alen Omić, ki so mu šli od rok tudi prosti meti - le pri zadnjem mu je roka zadrhtela.

Arena Bonifika, gledalcev 1500, sodniki: Petek (Mb.), E. Javor, Zupančič (oba Ljubljana); četrtine - 24:10, 15:14, 21:15, 20:20. Slovenija: Rupnik 3 (4:3), Prepelič 5 (3:2), Blažič 7 (2:1), Nikolić 4, Dragić 21 (4:4), Zupan 4, Balažić 8 (1:0), Zagorac 8, Omić 15 (6:5), Klobučar 2, Slokar 3. Selektor: Jure Zdovc. Finska: Koivisto 8, Lee 7 (5:1), Kotti 2, Koponen 12 (6:5), Kaunisto 2, Lindbom 2, Caven 4, Ahonen 5, Wilson 9 (4:3), Murphy 8 (2:2). Selektor: Henrik Dettman.

Dragić mlajši je v prvi četrtini z zaporednimi koši tudi spodbudil slovenski strelski večer, v katerem koša ni dosegel le Nebojša Joksimović, medtem ko najmlajši center Žiga Dimec ni stopil na igrišče, kar je spodbudilo ugibanja, če je 12 potnikov na EP vendarle že znanih. “Težko je rotirati 13 košarkarjev, predvsem sem želel v igro spraviti Miho Zupana, ki se še vedno išče,” je pojasnil Zdovc, ki je iz slačilnice pred novinarske mikrofone prišel le pet minut po tekmi, kar kaže, da je bil po visoki zmagi sestanek v slačilnici kratek. Zdovc je celo pohvalil ekipo, kar pri njem ni ravno pogosto.

Na igrišču je manj rotiral, postavil je tudi zanimive, nenavadne peterke, minute je igralcem dokaj enakomerno razporedil. Med strelci sta bila tudi preostala Primorca: Luka Rupnik (3), ki je zadel tri od štirih prostih metov, medtem ko je Aleksej Nikolić dosegel točko več (4), pri čemer so si gledalci v dvorani zapomnili njegovo zabijanje.

“V našem konceptu sem bolj igralec iz ozadja, zadolžen za obrambo in kakšne bolj 'umazane', manj vidne zadolžitve,” nam je po tekmi na vprašanje, zakaj se zelo redko odloča za met, pojasnil Postojnčan.

Finci so sicer razočarali, saj je bil njihovo odpor slabši od pričakovanj. Če je to plod slovenske igre ali lastnih slabosti, je težko oceniti, a vendar skoraj niso prišli do odprtih metov iz igre. Ko je Petteri Koponen, z 12 točkami njihov najboljši strelec, šele v 26. minuti zadel sploh prvo finsko trojko na tekmi, je bilo ob slovenskem vodstvu s 50:37 prepozno za razmišljanje o preobratu. Slovenija je drugič zapored v pripravljalnem obdobju dobila skok, tokrat s kar 44:30.

Popoldne so za presenečenje poskrbeli Ukrajinci, ki so za koš premagali Italijane s 77:75 (Bargnani 22 (5 skokov), Belinelli 21; Randel 23 (6 podaj), Fesenko 16 (13 skokov). Italijani so vodili že za 26 točk, potem pa padli v spiralo sebične igre in individualnih potez.

RM


Najbolj brano