Slovenija v Litvi v zadnjem trenutku remizirala

Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Vilniusu igrala neodločeno proti Litvi. Izid je bil 2:2 (0:2). Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo.

Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni 
pozneje pa Anglijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

VILNIUS > Slovenska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Vilniusu igrala neodločeno proti Litvi. Izid je bil 2:2 (0:2). Izbrance Srečka Katanca naslednji preizkušnji čakata oktobra, osmega bodo v Ljubljani gostili Slovaško, tri dni pozneje pa Anglijo.

Stadion LFF, gledalcev 4114, sodniki: Dias, Tavares in Soares (vsi Portugalska).
Strelci: 1:0 Černych (32.), 2:0 Slivka (34.), 2:1 Krhin (77.), 2:2 Cesar (90.).
Litva: Šetkus, Freidgeimas, Girdvainis, Slavickas, Vaitkunas, Novikovas, Slivka (od 78. Chvedukas), Kuklys, Žulpa, Valskis (od 84. Matulevičius), Černych (od 70. Grigaravičius).
Slovenija: Oblak, Skubic, Samardžić, Cesar, Jokić, Krhin, Kampl, Birsa, Verbič (od 56. Novaković), Bezjak, Berić (od 46. Iličić).
Rumena kartona: Žulpa; Krhin.
Rdeči karton: /.

Slovenija je na peti tekmi proti Litvi drugič igrala neodločeno. Dolgo je sicer kazalo na tretji poraz, saj so Litovci po prvem polčasu vodili že z 2:0. A v drugem delu je z vstopom predvsem Josipa Iličića igra Slovenije dobila želeno konkretnost, ki je privedla do prve točke. To je v tretji minuti sodniškega dodatka zagotovil Boštjan Cesar s svojim desetim reprezentančnim zadetkom.

Katanec je tekmo začel s pričakovano postavo - z Josipom Iličićem na klopi ter brez poškodovanega Jasmina Kurtića. Ob bolj ali manj standardni obrambni vrsti, z Nejcem Skubicem na desnem bočnem položaju in Bojanom Jokićem na levem, igral je 80. reprezentančno tekmo, so v zvezni vrsti igrali Rene Krhin, Valter Birsa, Kevin Kampl in Benjamin Verbič, v napadu pa sta bila Roman Bezjak in Robert Berić.

A v prve pol ure favorizirana gostujoča postava kljub rahli terenski premoči ni bila posebej konkretna. V peti minuti je bil Berić malce prepozen pred golom, Birsa v 14. in 21. ter Verbič v 26. minuti pa sta s približno 20 metrov streljala preveč po sredini.

Litovci so bili na drugi strani bolj nevarni, v 12. minuti je Mantas Kuklys streljal z roba kazenskega prostora, Jan Oblak pa je dobro posredoval, tako kot v 18. minuti ko je z glavo poskusil Fiodor Černych. V 28. minuti je še Nerijus Valskis z glavo meril le malce previsoko.

Sledile so črne minute slovenske vrste. V 32. minuti je po protinapadu po levi strani prodrl Černych in z več kot 20 metrov sprožil proti bližnji vratnici in ugnal Oblaka za 1:0. Zgolj dve minuti pozneje so Litovci vodili z 2:0, takrat je po desni strani v kazenski prostor prišel od branilcev povsem pozabljeni Vykintas Slivka in iz bližine zadel v nasprotni kot.

Srečko Katanec, selektor Slovenije: “Ocena je naslednja. Po prvem polčasu, ki se je nezasluženo končal z 2:0, smo v drugem polčasu pritisnili. Fantje so pokazali enormno željo, voljo po preobrnitvi rezultata. Žal se ni izšlo za tri gole, kar je bilo možno, saj smo imeli številne priložnosti. Na koncu koncev je točka v Litvi pozitivna. Predvsem zaradi tega, kako smo prišli do nje. Imeli smo kup težav že pred tekmo, nekaj bolnih, Oblaka, Skubica, Kampla, nekaj poškodovanih, nekaj mladih igralcev. S točko sem zadovoljen.”
Edgaras Jankauskas, selektor Litve: “Mislim, da so imeli Slovenci na koncu več energije kot mi. Začetek je bil težak, a so nato fantje stvari vzeli v svoje roke. Že pred zadetkoma smo imeli še dve priložnosti in čeprav smo na koncu osvojili le točko, sem na fante res ponosen.”

Katanec je v želji po preobratu iz igre poslal Berića, v igro pa poslal Iličića. Ta je takoj imel priložnost, iz bližine je prišel do strela, a je Ernestas Šetkus dobro posredoval. V 53. minuti je Iličić sprožil z roba kazenskega prostora, a čez gol, tako kot tudi v 56. minuti.

V 58. minuti je znova poskusil nogometaš Fiorentine, sprožil z roba kazenskega prostora, litovski vratar pa je žogo odbil čez vrata. Takoj zatem je na drugi strani v kazenskem prostoru prišel do strela Černych, a bil malce premalo natančen. V 60. minuti je v slovenski kazenski prostor po levi strani prišel še Valskis, a je tudi on žogo poslal mimo gola.

Slovenija je nato pritiskala, Litovci so se pomaknili pred svoj kazenski prostor, tako da so gosti s težavo prihajali do nevarnih akcij. Eno teh je v 73. minuti zapravil Birsa, ki je malce zunaj kazenskega prostora streljal, a tudi on previsoko. V 76. minuti je sam pred vratarja domačih prišel Bezjak, a izgubil dvoboj z domačim vratarjem,

Le minuto pozneje so Slovenci vendarle zmanjšali zaostanek, po podaji Iličića iz kota je z glavo zadel Rene Krhin. V 82. minuti je pritisk Slovenije skušal unovčiti še Kampl, a žogo poslal čez gol, minuto pozneje pa se je po podaji Birse sam pred litovskim vratarjem znašel Milivoje Novaković, a je Šetkus izvrstno posredoval.

V 89. minuti je Iličić znova streljal, a je žoga ob posredovanju domačih končala v kotu in malo mimo vrat. Že v sodniškem dodatku pa je Slovencem točko prinesel kapetan Cesar, ki je zadel z glavo po Iličičevi podaji.

STA


Najbolj brano