Zmaga za nov začetek

Slovenska moška rokometna reprezentanca je pod taktirko novega selektorja Veselina Vujovića vknjižila pričakovano in zanesljivo zmago na Slovaškem ter v tretji kvalifikacijski skupini krog pred koncem obdržala drugo mesto, ki vodi na evropsko prvenstvo. V soboto bo v Velenju za konec gostila Latvijo. Slovaška : Slovenija 20:26 (10:13).

Dean Bombač (z žogo) je večji del tekme s Slovaško vodil igro 
slovenske reprezentance. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Dean Bombač (z žogo) je večji del tekme s Slovaško vodil igro slovenske reprezentance. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PREŠOV > Že po reprezentančnem seznamu igralcev, ki so odpotovali na Slovaško, je bilo jasno, da bo prva tekma Veselina Vujovića na klopi slovenske izbrane vrste postregla s kopico rošad. Od standardnih članov sta bila v udarni sedmerici tako le brata Žvižej. Na golu je začel Matevž Skok, na desnem krilu Gašper Marguč, na levem zunanjem Borut Mačkovšek, na desnem pa David Miklavčič. Vloga povezovalca slovenske igre je pripadla Deanu Bombaču, s katerim je Vujović vztrajal ves prvi polčas. Na preostalih mestih sta se izmenjevala po dva ali celo trije igralci, kar je bilo upoštevajoč rokometne poglede novega slovenskega selektorja in moč tekmeca do neke mere pričakovano.

Tatran Arena, gledalcev 1000, sodnika: Stark in Stefan (oba Romunija). Slovaška: Paul, Žernovič, Rabek 7, Slaninka, Kopčo 1, Volentics 1, Petro 1, Duriš 1, T. Urban 5 (3), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky, Briatka, Antl 2 (2), Putera. Selektor: Martin Liptak. Slovenija: Skok, Rezar, Zarabec 2, Cingesar 1, Marguč 2, Kavtičnik 1, Natek 4, Skube 2, Poteko, Miklavčič 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 3 (1), Gaber 1, Šoštarič 4, Bombač, Mačkovšek 3. Selektor: Veselin Vujović. Sedemmetrovke: Slovaška 4 (4), Slovenija 1 (1); izključitve: Slovaška 6, Slovenija 8 minut.

V prvih 30 minutah je Vujović tako ponudil priložnost kar 14 igralcem od 16 na seznamu. Slovaki so povedli z 1:0, a je slovenska izbrana vrsta hitro prevzela pobudo. Nekaj so k temu s svojimi napakami prispevali gostitelji, svoje pa je z obrambami dodal tudi Matevž Skok. V napadu sta slovaško obrambo z visokimi silaki razbijala Marguč in Mačkovšek, ki je v dobrih desetih minutah dosegel tri gole za slovensko vodstvo 6:2. Gostitelji so postopoma le ujeli strelski ritem, a favorizirana slovenska reprezentanca ni dovolila, da bi se zgodil kakšen negativen niz v sicer dokaj gledališkem ozračju dvorane v Prešovu.

Prednost se je vseskozi sukala med dvema in štirimi goli. Posebej blesteče predstave sicer ni bilo, a to je bilo pričakovano. Nenazadnje so tudi Slovaki, potem ko so izgubili vse možnosti za nastop na evropskem prvenstvu, nedavno zamenjali selektorja, zato je bilo na igrišču precej preizkušanja. Prvi polčas se je brez pretresov končal z razliko treh golov.

Po odmoru je v slačilnici ostal načeti Vid Kavtičnik, v nadaljevanju pa sta priložnost dobila še vratar Aljoša Rezar in Miha Zarabec, ki je namesto Bombača prevzel vlogo srednjega zunanjega igralca. Slovaški učinek je padal tako v napadu kot v obrambi, kjer jih je reševal vratar Marian Žernovič. Sicer bi se slovenska reprezentanca, ki je v 44. minuti povedla za prelomnih pet golov, že prej odlepila.

Na svoj račun so v napadu prišli tudi novinci Zarabec, Mario Šoštarič in Darko Cingesar, med strelce pa se je vpisalo kar 12 slovenskih reprezentantov. ASO


Najbolj brano