Slovenija nad pričakovanji

Po devetih krogih se je na Islandiji s slovenskima uvrstitvama na 17. mesto (ženske) in 20. mesto (moški) končalo ekipno evropsko šahovsko prvenstvo. Obe slovenski članski izbrani vrsti sta z rezultatoma presegli svoj rating na evropski lestvici.

Med Primorci se je posebej izkazal Jure Škoberne. Foto: Leo Caharija
Med Primorci se je posebej izkazal Jure Škoberne. Foto: Leo Caharija

REYKJAVIK >Zadnje dejanje evropskega prvenstva v islandski prestolnici je bilo za obe slovenski članski vrsti uspešno. Dekleta so premagala Islandijo kar s 4:0, fantje pa so odpravili Švico s 3:1. Obe izbrani vrsti s skupno petimi primorskimi tekmovalci (velemojstri Jure Borišek, Jure Škoberne, Jana Krivec, Ana Srebrnič ter mojstrska kandidatka Ivana Hreščak) in z novogoriškim selektorjem ženske vrste Aljošo Grosarjem so presegli rating, s katerim sta prišli na prvenstvo. Med 36 reprezentancami so bila višje - na 17. mestu - dekleta, ki so sicer imela začetni rating na 20. mestu. Moški so turnir začeli kot 25. po jakosti, končali so na 20. mestu.

Rezultati 9. (zadnjega) kroga, moški - Švica : Slovenija 1:3 (Yannick Pelletier : Alekssander Beljavski 0:1, Sebastian Bogner : Luka Lenič remi, Richard Forster : Jure Borišek remi, Joseph Gallagher : Jure Škoberne 0:1); ženske Slovenija : Islandija 4:0 (Laura Unuk : Lenka Ptačnikova 1:0, Jana Krivec : Gudlaug Thorsteinsdottir 1:0, Ana Srebrnič : Hrund Hauksdottir 1:0, Špela Kolarič : Veronika Steinunn Magnusdottir 1:0). Končni vrstni red, moški: 1. Rusija 15, 2. Armenija 13, 3. Madžarska 13 ..., 20. Slovenija 9. Ženske: 1. Rusija 17, 2. Ukrajina 15, 3. Gruzija 14 ..., 17. Slovenija 9.

Na celotnem turnirju je bil primorski prispevek pomemben. Pri moških je izstopal tolminski velemoj ster Jure Škoberne, ki je na četrti deski zasedel 12. mesto na turnirju. V šestih partijah je zbral štiri točke. Pri ženskah sta bili solidni obe velemojstrici ŠK Nova Gorica. Jana Krivec je na drugi deski zasedla 18. mesto s štirimi točkami iz sedmih partij, Ana Srebrnič pa je bila na tretji deski 19. s štirimi točkami iz osmih partij. Prva zvezda obeh slovenskih ekip je bila mlada mednarodna mojstrica Lara Unuk iz Komende, ki je na prvi deski zasedla osmo mesto s petimi točkami iz devetih partij. STA, IM


Najbolj brano