Slovenski harakiri v Švici

Slovenska nogometna reprezentanca se s porazom v Švici bržkone poslavlja od drugega mesta v kvalifikacijski skupini E in neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Jutri bo z Estonijo v Ljudskem vrtu lovila zmago, s katero bi si utrla pot v repešaž. Švica : Slovenija 3:2 (0:1).

Slovenska nogometna reprezentanca je po šokantnem razpletu sklonjenih glav zapuščala stadion v Baslu.
Slovenska nogometna reprezentanca je po šokantnem razpletu sklonjenih glav zapuščala stadion v Baslu.  

BASEL > Harakiri je japonska oblika častnega samomora. Pogosto jo v svojem besednjaku uporabljajo naši italijanski sosedje in z njo označujejo nenaden potop športne ekipe, ki je prehodila pot od raja do pekla. Prav to se je v soboto zgodilo slovenski nogometni reprezentanci, ki je še dobrih deset minut pred koncem tekme v Baslu imela v rokah vodstvo 2:0 in tri točke, ki bi jo bržkone neposredno popeljale na evropsko prvenstvo (EP).

Boleči spomini

Na francoski vlak je tako stopila Švica, ki se bo po vsej verjetnosti pridružila Angliji. Izbranci Roya Hodgsona so pričakovano napolnili mrežo San Marina in tri tekme pred koncem rednega dela kvalifikacij tudi formalno potrdili vozovnico za evropsko prvenstvo.

Na prvih včerajšnjih tekmah 8. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP) je bilo kar nekaj nepričakovanih izidov. Nad razpletom pa so bili najbolj zadovoljni Čehi, ki so se z zmago 2:1 v Latviji zagotovili vozovnico za EP. Iz skupine A se jim bo z zgodovinsko prvo uvrstitvijo na veliko tekmovanje v Franciji pridružila Islandija. Slabo pa kaže Nizozemcem (10 točk), ki so z novim selektorjem Dannyjem Blindom doživeli drugi zaporedni poraz in utegnejo ostati celo brez dodatnih kvalifikacij. V Turčiji (12) so jih s 3:0 premagali gostitelji, ki so skočili na tretje mesto. V skupini B je Wales doma remiziral brez zadetkov z Izraelom. Z zmago bi si že zagotovil vozovnico za Francijo. Po porazu na Norveškem (16) z 0:2 so padle tudi delnice Hrvaške (14), ki je zdrsnila na tretje mesto v skupini H, kjer je sinoči Italija premagala Bolgarijo z 1:0.

Po sedmem krogu so Angleži še edina preostala reprezentanca s polnim izkupičkom v tem ciklusu in sploh prva, ki si je že zagotovila nastop v Franciji. Jutri bodo gostili Švicarje. Pomoč dveh vodilnih ekip skupine bo slovenska reprezentanca morda še potrebovala v zadnjih dveh krogih kvalifikacij, ko se bosta pomerili z Estonijo. Slednja je v baltskem derbiju doma z zadetkom starega znanca slovenskih igrišč, kjer je branil tudi barve Kopra, Koste Vassiljeva, ugnala Litvo in (začasno) skočila na tretje mesto. Po razporedu ga bo težko zadržala. Jutri pa bi jo vendarle veljalo premagati, če se hoče Slovenija, ki bo do konca rednega dela kvalifikacij igrala še doma z Litvo in gostovala pri San Marinu, izogniti nepotrebni napetosti v oktobrskem ciklusu. Ob drugačnem razpletu se utegne v razširjen boj za tretje mesto vmešati celo Litva.

Če bi izbranci Srečka Katanca v soboto v Švici slavili ali iztržili vsaj točko, bi se seveda obremenjevali s povsem drugačnimi izračuni in scenariji ter morda že sanjarili o Franciji in uvrstitvi na drugo EP v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Marsikateri navijač si je ob spremljanju dogajanja iz Basla odvrtel film z znamenite uvodne tekme skupinskega dela EP leta 2000 proti Zvezni republiki Jugoslaviji. Slovenija je v drugem polčasu vodila že s 3:0 in imela igralca več, a se je naposled morala sprijazniti z remijem 3:3, ki je bil po razvoju dogodkov enak porazu. Morda je na tisto tekmo v belgijskem Charleroiju pred dobrimi 15 leti za hip pomislil tudi takratni in zdajšnji slovenski selektor, ki je v soboto na St. Jakob-Parku doživel podobno bridko razočaranje.

Vzroki in posledice

Kakšne bodo posledice? Jasno je, da bo Slovenija dvoboj Estonijo odigrala brez poškodovanega prvega strelca Milivoja Novakovića, ki je v Baslu po sijajni akciji Josipa Iličića dosegel vodilni gol, že svojega šestega v teh kvalifikacijah.

Stadion St. Jakob Park, gledalcev 25.750, sodnik Kralovec (Češka) 6. Strelci - 0:1 Novaković (45), 0:2 Cesar (48), 1:2 Drmić (80), 2:2 Stocker (84), 3:2 Drmić (94). Švica: Sommer 6, Lichtsteiner 6,5, Klose 6,5, Rodriguez 6,5, Schär 6, Xhaka 6, Behrami 6, Džemaili 6 (od 65. Drmić 7,5), Seferović 6 (od 80. Stocker 7), Mehmedi (od 57. Embolo 6), Shaqiri 6. Selektor: Vladimir Petković. Slovenija: Handanović 6,5, Struna 6, Ilić 5,5, Cesar 6,5, Jokić 5,5, Stevanović 6, Kurtić 5,5, Birsa 6,5 (od 82. Krhin -), Kampl 6, Iličić 7 (od 90. Samardžić -), Novaković 7 (od 58. Pečnik 6). Selektor: Srečko Katanec. Rumeni kartoni: Schär, Džemaili, Lichtsteiner, Behrami; Kampl, Novaković, Pečnik, Handanović, Iličić.

Ko je kapetan Boštjan Cesar iz prekinitve po filigransko natančnem predložku Valterja Birse, ki je prenesel svojo razigranost tudi v reprezentančni dres, povišal na 2:0, so slovenske delnice na francoski borzi poskočile v višave. Kaj bi bilo, če bi Iličić dosegel še tretji zadetek, če se Novaković, ki bo počival vsaj šest tednov, ne bi poškodoval, če bi Branko Ilić ali Rene Krhin pri posredovanju pred prvim oziroma tretjim švicarskim zadetkom poslala žogo na tribuno, če bi Katanec po vodstvu z 2:0 oziroma 2:1 povlekel druge poteze ... Ta in še vrsta drugih vprašanj bodo ostala neodgovorjena. Nogomet in šport na sploh ne poznata pogojnika.

Dejstvo pa je, da je bistveno bolj srečno roko od našega Srečka pri menjavah imel švicarski selektor Vladimir Petković. Gostitelji niso v ničemer presenetili. Prej in potem so na zelenici veliko pletli, a se tudi zapletali in se v soboto niso zdeli tako močni in konkretni, da bi lahko zasukali izid. Še posebej, ko sta jih v lovu na tekmece gnali naglica in že opazna živčnost. Švica je v rezervistih Josipu Drmiću in Valentinu Stockerju dobila nepričakovana junaka. Napadalec hrvaškega rodu v zadnjem letu dni ni bil v kakšni posebni strelski formi. V tem kvalifikacijskem ciklusu se je selil s klopi na igrišče in obratno. Edini zadetek pred dvobojem v Baslu je zabil na zmagovitem junijskem gostovanju v Litvi. V soboto je prispeval prvi gol, ki je zasukal razvoj dogodkov na igrišču in globoko v sodnikovem podaljšku še zmagovitega, ki je Švici na stežaj odprl vrata do EP.

Izidi 7. kroga skupine E kvalifikacij za EP - Švica : Slovenija 3:2, Estonija : Litva 1:0, San Marino : Anglija 0:6; vrstni red - Anglija 21, Švica 15, Estonija 10, Slovenija 9, Litva 6, San Marino 1.

Še občutno manjši delež pa je v teh kvalifikacijah prispeval Stocker. Zvezni igralec berlinske Herthe je na zelenici zbiral le drobtinice. Z Estonijo je tako odigral le slabe pol ure. Proti Sloveniji pa je vstopil v igro v 80. minuti, ko se je začel švicarski zasuk. Sprožil je akcijo za znižanje izida na 1:2, štiri minute pozneje pa je dosegel izenačujoči zadetek. Štrene je v kazenskem prostoru mešal tudi pri tretjem švicarskem golu, s katerim je domača reprezentanca izničila prednost Slovenije v medsebojnih dvobojih, ki bi igrala pomembno vlogo, če bi tekmeca končala kvalifikacije točkovno poravnana.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano